John McLaughlin és zenekara Budapesten

Vágólapra másolva!
A világhírű brit dzsesszgitáros, John McLaughlin és legendás zenekara, a Shakti július 8-án, vasárnap és 9-én, hétfőn este Budapesten vendégszerepel. A koncerteknek a New Orleans Music Club ad otthont.
Vágólapra másolva!

Az egyik leghíresebb európai dzsesszmuzsikus 1975-ben, Zakhir Hussain észak-indiai tablamesterrel és más indiai muzsikusokkal hozta létre a Shakti elnevezésű zenekart, amely az elektronikus alapú dzsessz és a több évezredes múltra visszatekintő, hagyományos indiai klasszikus zene ötvözésére törekedett. A zenekar életművét a kritikusok rendkívül nagyra értékelik: a Shaktinak már tizenöt évvel a world music mozgalom elindulása előtt sikerült megteremtenie a szó legjobb értelmében vett világzenét, ötvözve több földrész dallam- és harmóniakincsét.

McLaughlin és Zakhir Hussain 1997-ben elkészítette a Remember Shakti című lemezt, felidézve a hetvenes évek életérzését és különleges zenei világát. Azóta - bár az eredeti zenekar nem állt újra össze - járják a világot, s mostani európai turnéjuk keretében Budapestre is ellátogatnak.

John McLaughlin utoljára néhány éve, a Paco de Luciával és Al di Meolával közös gitártrió tagjaként adott fergeteges sikerű koncerteket Magyarországon.

A zenészek ezúttal a New Orleans Music Clubban lépnek fel, a pesti Broadway-n áprilisban megnyílt szórakozóhelyen. "Szinte minden világvárosban megtalálható legalább egy olyan klub, amely a könnyebb kulturális műfajokban világszínvonalat képvisel. Ilyen az amszterdami Paradise, a londoni Ronnie Scott vagy a New York-i Blue Notes" - mondta Márton István tuljadonos-igazgató.

(Magyar Hirlap)