Újra előadják a francia opera alapművét

Az Európai Barokk Akadémia újra előveszi Lullynek, XIV. Lajos francia király ünnepelt muzsikusának legjellemzőbb operáját, az 1673-ban komponált "Cadmus et Hermione"-t.

A francia opera előfutárának tartott dalművet Christophe Rousset francia karmester és csellóművész vezényletével 31 hangszeres szólista, 24 énekes és hat táncos adja majd elő, akik 19 országból és 23 - főleg európai - konzervatóriumból verbuválódtak. A Párizsban annak idején nagy sikerrel bemutatott alkotást a tervek szerint kilenc francia városban adják elő október 5. és 27. között, október 31-én pedig Brüsszelben kerül színre. A rendező Ludovic Lagarce, a koreográfiát Odile Duboc jegyzi.

Szakértők szerint a Quinault szövegére komponált "Cadmus et Hermione" lírai tragédia, amely a francia opera megszületését fémjelezte.

Alain Brunet, az Ambronay-i Fesztivál igazgatója szerint az opera tökéletes szintézise a XVII. századi zenének. Legfőbb újítása a kórus drámai alkalmazása volt abban az időben, amikor az eltűnt az olasz opera seriából.

Jean-Baptiste Lully (1632-1687), itáliai származású francia zeneszerző 1646-tól élt Franciaországban és XIV. Lajos szolgálatában előbb az udvari kórus vezetője, majd az udvari zenekar intendánsa lett. 1672-ben királyi privilégiumot kapott az Académie royale de musique alapítására. Ő volt a francia nemzeti opera megteremtője és első nagy mestere. Nevéhez fűződik a francia nyitány (ouverture) típusának kialakítása, a francia zenekari szvit megteremtése és a francia opera zenekarkíséretes recitatívójának bevezetése, balettek és kórusok széles körű alkalmazása az operákban.