Vendégek a jamaikai idegosztályról

2005.01.31. 17:53

Kingston, Jamaika - a reggae farvizén beevező ragga és dancehall szerelmeseinek e szóösszetétel többet jelent, mint szimpla helymeghatározást, s talán nem gondolnánk, de a kapcsolódó szubkultúrának már itthon is masszív rajongótábora van. Többek között a befogadó közeggel is alkalmunk lesz megismerkedni február első estéjén, hiszen nem más látogat pálmafáktól mentes fővárosunkba, mint a Ward 21. Igen, Kingstonból, Jamaikából.

Ha nem hallottunk volna még a Ward 21-ről, kezdésnek talán annyit érdemes elárulni, hogy az együttes a kingstoni klinika pszichiátriai osztályától kölcsönözte a nevét. S hogy tébolyukat ne feledjék, a csapat tagjai lépten-nyomon hangoztatják, hogy ők bizony nem teljesen józan gondolkodásúak: saját kiadójuk a Mentally Disturbed nevet kapta, debütáló lemezük a nyomaték kedvéért szintén. Ebből azonban még nem következne semmi, hiszen mint tudjuk a világban sok bolond szaladgál szerte-szét, csupán ettől még nem várják hazánkba úgy őket, mint a Messiást, de legalább is I. Haile Selassiét (ismertebb nevén Ras Tafarit).

Bár a Ward 21 őrültjei csak második lemezükön vannak túl (Mentally Disturbed, 2001; U Know How We Roll, 2003), máris a dancehall legnagyobb zsenijeiként emlegetik őket szinte az összes kontinensen, s ezt a címet a pergő nyelvek és kemény ritmusok világában nem osztják olyan könnyen. És itt ne arra a dallamos, fülbemászó dancehallra gondoljunk, melyet fél dollárért - vagy ha tetszik, ötven centért - mérnek a kereskedelmi tévék és rádióadók. Itt nem elég néhány kellemes tempó alá kevert nyöszörgés csajokról, kocsikról zöldhasúakról, és a lumpenlét egyéb központi problémáiról.

Persze ne legyünk igazságtalanok, hiszen a Ward 21 élményvilága sem épül túl bonyolult fogalmak köré: ha van ganja és punnany - ez a pesti peremkerületi valóságban kábé a sör és a csajok megfelelője - számukra nagyjából kerek a bolygó. Mindezt azonban hihetetlenül gyorsan hadarják el, csak rájuk jellemző szöveg- és énektechnikával, egyszóval elég, ha sikerül követnünk a kacska, ide-oda csapongó lelkületű számaikat, a megértésükre már úgyse nagyon marad időnk. Közben pedig töprenghetünk például azon, hogy a roots reggae-től - nevezetesen Marleytól, ha már itt tartunk - milyen út vezetett idáig, sőt egyáltalán, milyen szigetország az, ahol napjainkban is 900 lemez jelenik meg - havonta.

Az ősök megidézése már csak azért is ajánlott, mert a Ward 21 tagjai a dancehall legszűkebb értelemben vett szülőhazájában, Kingston Waterhouse kerületében nőttek fel. Így február elsején, az A38 állóhajón egy minimum kétszintes drámát lesz alkalmunk megtekinteni: a színpadon az áhított "dzsamaikai-életérzés" pillanatnyi megtestesítői, alul pedig a plebs, akik mindezt Kelet-Európában próbálják beszorítani a hétköznapjaikba. Ha már ott vagyunk, soroljuk magunkat nyugodtan közéjük.

Ward 21 - Genesis Tour 2005, A38 állóhajó, február 1., 21.00. Belépő: 3000/3500 Ft.

KAPCSOLÓDÓ CIKK