Kilenc éve halott rapper győzte le a bolond békát

Vágólapra másolva!
Viszonylag eseménytelen volt a hét az albumlistákon. A legtöbb országban továbbra is a Coldplay lemeze a legkelendőbb, viszont Németországban megelőzte a lesajnált Backstreet Boys. A britek lecserélték a csengőhangot 2Pac és Elton John közös dalára, míg nálunk a NOX verhetetlen.
Vágólapra másolva!

Majdnem csak feleannyi fogyott ugyan a Coldplay albumából, mint az előző héten, az X&Y megőrizte vezető helyét az Egyesült Államokban, ahol egyébként is visszaesett a lemezforgalom a héten. Chris Martinék harmadik lemeze így is 181 ezer példányban kelt el, és ez elég volt ahhoz, hogy a harmadik héten is az élen maradjon az album, amelyből már 1,2 milliót vásároltak meg csak Amerikában.

A négy új név a Billboard top 10-ben nem csak a Coldplayre nézve volt veszélytelen, de a lista többi nagy nevének pozícióját sem fenyegetik. Így aztán annyi mozgás volt a közvetlen élmezőnyben, hogy Mariah Carey és az Emancipation Of Mimi visszakapaszkodott a második helyre, eggyel lejjebb szorítva a Foo Fighterst, míg a negyedik helyét megőrizte a Black Eyed Peas és a Monkey Business. Ami érdekesség, hogy a múlt heti élmezőny valamennyi albuma jóval alacsony eladási mutatókat produkált, így a helyezések azon múltak, hogy melyikük példányszáma csökkent kisebb mértékben.

Az újak közül a legmagasabb helyen egy atlantai rapcsapat, a Boyz N Da Hood debütáló lemeze kezdett, az azonos című album az ötödik helyig jutott. Mögötte eggyel a feltörekvő R&B csillag, Keyshia Cole lemeze található a listán, rajtuk kívül még a pop-punk veterán Offspring válogatásalbuma és a Birdman művésznevű rapper, Bryan Williams új lemeze tört be a top 10-be.

Említésre méltó debütálás még a Smashing Pumpkins újjáélesztésén gondolkodó Billy Corgan szólólemeze, a TheFutureEmbrace a 31. helyen, illetve a nálunk is járt punkcsoport, a Dropkick Murphys Warrior's Code című albuma pedig a 48. helyen nyitott.

Nem volt túl nagy a mozgás az Atlanti-óceán túloldalán sem: a brit albumlistán is őrzi előnyét a Coldplay, míg a Top 20 egyedüli debütáló albuma a Jamiroquai Dynamite-ja: Jay Kay és csapata a 3. helyig jutott. Az első tíz lemez közé olyan bejáratott lemezek kerültek vissza, mint Mariah Carey, a Basement Jaxx vagy a walesi énekesnő, Jem albumai, míg a 31. helyre volt csak jó a brit ska, punk és new wave hagyományaiból építkező Ordinary Boys második lemeze, a meglehetősen visszafogott kritikákat begyűjtő Brassbound. Ugyanakkor a kislemezlistán véget ért a Crazy Frog és a hírhedt csengőhang uralma, mindezt 2Pac és Elton John földöntúli duettje döntötte meg, a Ghetto Gospel.

A német albumlista legfőbb érdekessége, hogy az angolszász piacon már nem igazán kelendő Backstreet Boys visszatérő lemeze itt első tudott lenni, ami azt jelenti, hogy a Coldplay csak egy hétig vezetett Németországban. A másik újdonság (Foo Fighters: In Your Honor) a negyedik helyen nyitott, míg egy régi ismerős, Nena hat helyet előrelépve újra a közvetlen élmezőnyben találta magát.

Nálunk két komolyabb változás történt a MAHASZ Top 10-ben: újdonságként a hatodik helyen rajtol az Il Divo négy tenorja, és 12 helyet előrelépve került az élbolyba a Black Eyed Peas. Ettől függetlenül a NOX és a Ragyogás diadalmenetét egyik lemez sem befolyásolja.