A NOX és a Bikini együtt a zenéért

Vágólapra másolva!
Együtt a zenéért címmel indult egy másfél hónapos kampány az illegális letöltések és a CD-másolás ellen, és ebben a magyar zenei élet számos szereplője tevékenyen is részt vesz. A kezdeményezés nem a fentiek bűncselekmény-oldalát hangsúlyozza, hanem arra próbálja ráébreszteni a zenebarátokat, hogy kedvenceik ingyen dolgoznak, amennyiben csak másolt formában veszik meg lemezüket. Nézd meg a kampányoló zenészekről készült videoriportot!
Vágólapra másolva!

Az mp3 már több mint egy évtizede tartó, szédületes karrierje során alapjaiban rázta meg a lemezpiacot, a nagy lemezkiadók, zenészek és politikusok pedig együttes erővel sem tudtak látványos eredményeket felmutatni a nagyüzemi zeneletöltés és CD-másolás ellen, hiszen a külföldi gyakorlat azt mutatja, ha megszüntetnek egy fájlcserélő programot, indul helyette tíz másik, üres CD-t pedig már a sarki közértben is kapni, potom pénzért. Gyakori és hálás vitatéma a fájlcserélők és másolt CD-k problémája, nehéz egyértelműen állást foglalni, hisz számtalan érvet fel lehet sorakoztatni pro és kontra, kezdve a hazai, valóban irreális lemezáraktól a mammut-lemezkiadók rugalmatlanságán át a kérdés morális-etikai oldaláig, aztán ha elfogyott minden érv, el lehet merengeni azon, hogy mennyivel egyszerűbb volt minden, amikor még csak kazettákat másoltunk.

Az amerikai Napster-botrányhoz mérhető hisztéria ugyan még nem volt nálunk, de mióta már majd minden háztartásban található CD-író és széles sávú internetkapcsolat (a boltokban pedig drága CD), hasonlóan áldatlan és kaotikus állapotok uralkodnak Magyarországon is, így hát az alig pár hónapja alakult ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért egyesület úgy döntött, ideje felvenni a kesztyűt.

Több mint ötven zenészt és zenekart sikerült maguk mögé állítaniuk, mulatós-sztártól a rockzenészen át a rapperig, olyanokat, akik megelégelték, hogy a dedikálások alkalmával másolt CD-t dugnak az orruk alá. Az Együtt a zenéért elnevezésű kezdeményezés céljai egyértelműek, az üzenet világos, s mint ilyen, kissé szájbarágós is; "Ha fontos neked a zene, szerezd be legális forrásból, ezzel te is teszel azért, hogy a jövőben is születhessenek új dalok. Tegyünk együtt a zenéért."

A stílszerűen egy lemezboltba szervezett tegnapi sajtótájékoztatón, a mondanivaló nyomatékosítása végett, az akciót támogató zenészek csoportja, egy emelvényről fel is olvasta a Magyar Zenészek Kiáltványa fantázianevű, fent is idézett, öt pontba szedett kis röpiratot. Nem volt ugyan mindenki jelen, de még így is többen szorongtak a kis színpadon, mint a színpad előtt, és talán ebből is látszik, hogy a dolog részükről, ha nem is létkérdés, de mindenképpen fontos. Egy-egy paragrafust kapott az MC Hawer és a Tekknő, a Crystal, a Unique, a veterán D. Nagy Lajos és a NOX, a többiek pedig inkább csak jelenlétükkel emelték az esemény fényét, hogy aztán a végén a kórusba besegítve kiálthassák egyszerre, hogy "Tegyünk együtt a zenéért". Az előadással szép tapsot zsebeltek be a jelen lévő sajtómunkásoktól, talán ők is érezték, hogy minden esetlensége és mesterkéltsége ellenére azért ez egy őszinte gesztus volt.

Forrás: [origo]

A kiáltványból sok újdonság ugyan nem derült, ki de valószínűleg nem is ez volt a cél, sokkal inkább az, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy ha lemezeket másol, illetve letölt, azzal gyakran kedvenceit károsítja meg, és hosszú távon ez nem jó senkinek. Körülbelül ennyiben, ilyen egyszerűen foglalhatóak össze a kezdeményezés céljai, amelyekről később Jeszenszky Zsolt (MAHASZ) beszélt némileg részletesebben, és amely nagyon szimpatikusan, az eddigi (külföldi) gyakorlattal szemben, ezúttal nem bűnözést, lopást emlegetve kriminalizálja az egyszerű zenebarátot, hanem inkább baráti hangon, mindenki számára érthetően, észérvekre támaszkodva próbál hatni a (nem) vásárlókra.

A kampány október 29-én ér véget és csúcsosodik ki egy monstre CD-vásárral egybekötött záróünnepségen, ahol is a közönség nagykereskedelmi áron, azaz gyakorlatilag a bolti ár feléért vásárolhat majd lemezeket, és ott helyben dedikáltathatja is az akcióban részt vevő művészekkel. Aki pedig úgy érzi, hogy magáévá tudja tenni az Együtt a zenéért célkitűzéseit, az többek közt egy narancssárga karkötővel fejezheti ki hovatartozását, amelyet a sajtótájékoztatón jelen levő zenészek aztán, az esemény záróakkordjaként, ünnepélyesen fel is húztak a csuklójukra, hogy aztán másfél hónapon keresztül le se kerüljön onnan.

Sz. Cs.