Könyvek karácsonyra

2005.12.07. 19:03

Tartalom:
A történelem órára pontosan tartja nyilván India függetlenségének kikiáltását: 1947. augusztus 15-én éjfélkor - illetve az azt következő órában - azonban egy másik, kevésbé széles körben ismert esemény is történt. Az ekkor született indiai gyermekek különleges képességekkel jöttek a világra - összesen ezeregy gyermek, akik közül négyszázhúsz nem érte meg a tizedik születésnapját - a harmadik világ drasztikusan magas gyermekhalandósága, ugye. Salman Rushdie talán legismertebb regényének leglényege ebben az órában ölt testet: egyrészt valóságról, történelmi tényről van szó, másrészt pedig a mágikus realizmus szárnyain repkedő fikcióról: gyerekekről, akik olyan szépek, hogy szó szerint elvakítják környezetüket - a szóban forgó kislány arcát szülei cafatokra is vágják, hogy így koldusként remek kereseti forráshoz juttassák -, gyerekekről, akik szabadon változtatják alakjukat, képesek a levitálásra és megannyi csodás tevékenységre.

Közülük is kiemelkedik Szalím, aki pontban éjfélkor született: egyedül ő képes belátni az emberek lelkébe és szívébe. Szalím életútja ugyanakkor a poszt-kolonista India történetével is azonos: csecsemő- és gyermekkora, serdülő-, illetve kora felnőttéveinek eseményei kísértetiesen hasonlítanak a fokozatosan magára találó, bizonyos értelemben felcserepedő indiai független állam első évtizedeinek történéseire. Rushdie regénye kibogozhatatlanul sokrétű: Bollywood, a britek és az indiaiak együttélése, Bombay bonyolult politikai összefüggései, egy dinasztia hétköznapi problémái - mindez a Márquez nevével fémjelzett családregény struktúrája mögé bújtatva. Az éjfél gyermekei-t olvasva azonban nem csak a Száz év magány juthat eszünkbe: Günter Grass Bádogdob-ja nagyon hasonló módon, szintén egy kisfiú felcseperedésén keresztül állít tablóképet saját hazájáról - Rushdie becsületére legyen mondva, hogy fő inspirációi között rendszerint a Nobel-díjas író főművét említi.

Miért ajánljuk?
Mert Az éjfél gyermekei-t eddig annak ellenére is szinte lehetetlen volt beszerezni, hogy a posztmodern egyik legidőtállóbb regényeként tartják számon. Az Európa Kiadó második, 1998-as kiadása mára tulajdonképpen teljesen eltűnt az antikváriumok polcairól, az angol nyelvű eredetihez sokkal könnyebb volt hozzájutni. Az Ulpius-ház a könyvet megillető, patinás, keményfedelű kiadásban jelentette meg a regényt, mely így tökéletes karácsonyi ajándék egy könyvritkaságok iránt lelkesedő, gyűjtőszenvedéllyel megvert ismerősünknek.

Megjelent:
Az Ulpius-háznál

Ára:
3980 Ft

Rushdie-tól magyarul:
Kelet, Nyugat
Szégyen
Talpa alatt a föld
Sátáni versek
A mór utolsó sóhaja
Fúriadüh
Grímusz
Hárún és a Mesék Tengere

Kötelező mágikus realizmus:
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Graham Swift: Lápvilág
Angela Carter: Esték a cirkuszban
Gabriel García Márquez: Száz év magány
Toni Morrison: Salamon-ének
Bényei Tamás: Apokrif iratok
Italo Calvino: Eleink

Krich Balázs

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK