A brit popzene sikerévét is ünneplik a díjkiosztón

Vágólapra másolva!
James Blunt és a Kaiser Chiefs kapták a legtöbb jelölést a szerda esti Brit Awards zenei díjkiosztó gálára, mely azt is megünnepli majd, hogy 2005 hosszú idő után a brit előadók legsikeresebb éve volt.
Vágólapra másolva!

A gála színhelye a londoni Earls Court lesz majd, és fellép majd a Gorillaz, Kanye West, a Coldplay és Jack Johnson is. A ceremóniát az ismert rádiós DJ, Chris Evans vezényli.

A díjkiosztó két főszereplője James Blunt és a Kaiser Chiefs lehet, öt-öt jelöléssel. Mindkét előadó nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a tavalyi év 1998 óta a brit popzene legsikeresebb éve volt. A British Phonographic Industry (BPI) szerint a brit előadók összesen 62,4 millió albumot adtak el tavaly az Egyesült Királyságban, és ez az országban eladott lemezek felét teszi ki, miközben az amerikai előadók aránya csak 37,7 százalékra csökkent.

Hat brit előadó adott egy egymilliónál több lemezt tavaly (Blunt, a Kaiser Chiefs, a Coldplay, a Gorillaz, Robbie Williams és KT Tunstall), és több mint kilencven lépte át a százezres határt. Jelentős az a változás is, hogy több dalt töltöttek le legálisan, ahány kislemezt adtak el 2005-ben (26 millió, illetve 21 millió).

A volt koszovói békefenntartó James Bluntot a legjobb brit férfi előadó, a legjobb album, popelőadó, legnagyobb áttörés és a legjobb kislemez kategóriákban jelölték, míg az öttagú leedsi Kaiser Chiefs a legjobb brit zenekar, legjobb album, rockelőadó, koncertzenekar és a legnagyobb áttörés kategóriákban szállhat harcba.

Mögöttük négy jelöléssel a Coldplay következik (Chris Martinék többek között az év albuma díjat kaphatják meg harmadik lemezükért, az X&Y-ért), majd három-három jelöléssel következik a második lemezével az albumlistát is vezető Franz Ferdinand, illetve a szintén új felfedezettként csak Nagy-Britanniában egymillió albumot eladó dalszerzőnő, KT Tunstall.

A nemzetközi kategóriákban a legtöbb jelölést a kanadai Arcade Fire kapta, melynek a 2004-es bemutatkozó albuma csak tavaly futtatta be a zenekart Európában, illetve Madonna, akinek a Confessions On A Dancefloor című lemeze újra a legnépszerűbb sztárok közé katapultálta az énekesnőt, akinek az előző albuma az eddigi legsikertelenebb volt.