A svéd pop csodája

2006.10.12. 19:04

Azt, hogy Svédország mikor vált popzenei nagyhatalommá, napra pontosan meg lehet mondani: 1974. április 6-án. Egyrészt ekkor került először svéd együttes az amerikai slágerlista élére, méghozzá a Blue Swede személyében, amely B.J. Thomas Hooked on a Feeling című dalát dolgozta fel úgy, hogy a csapat előadásában vált világszerte ismertté (ezt a dalt énekelte egyébként néhány éve David Hasselhoff is, a hozzá készült videó igazi kultuszra tett szert azóta az interneten). Ugyanezen a napon történt egy még nagyobb horderejű esemény is: ezen a napon nyerte meg az ABBA az Eurovíziós Dalfesztivált a Waterloo című dalával, és az elkövetkező években a világ legnépszerűbb együttese lett.

Az ABBA nagyban támaszkodott a svéd folk hagyományokra, kristálytiszta melódiái és kidolgozott harmóniái pedig elsőrangú hangszereléssel párosultak. Sokat segített még az együttes diadalmenetében a hatásos imázs: két remek hangú, szexbomba énekesnő (Agnetha Faltskog és Anni-Frid Lyngstad), illetve két nagyszerűen képzett zenész, a svéd beatszíntérről érkező Benny Andersson és a kezdetben népzenét játszó Björn Ulvaeus. 1982-es feloszlásáig az ABBA világszerte az egyik legsikeresebb együttes lett, slágerei még ma is közismertek, és elsőként lett igazi sztárrá Amerikában és Nagy-Britanniában a nem angolszász előadók közül, és összesen 350 milliónál is több lemezt adott el. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az ABBA slágerei angol nyelven szólaltak meg, méghozzá hibátlanul, és nagyban segíti a svéd előadók külföldi befutásának lehetőségét, hogy szinte gyerekkorától kezdve mindenki beszél az országban angolul.

Forrás: MTI

ABBA


Amellett, hogy Svédországot zenei hatalommá avatta, az ABBA igazi jelentősége abban állt, hogy sikerük mintául szolgált az újabb generációk számára. Ezzel kapcsolatban gyakran hozzák fel a Björn Borg-effektet hasonlatként: Borg a hetvenes-nyolcvanas évek kiemelkedően sikeres svéd teniszezője volt, és az ő hatására ragadott teniszütőt szinte mindenki Svédországban, melynek meg is lett az eredménye, hiszen Svédország a nyolcvanas évek végére igazi nagyhatalommá vált teniszben.

Ugyanez a folyamat játszódott le a zenében is a nyolcvanas évek közepétől kezdve. Az első fecske a hair metalzenekar Europe volt, és a zenekar Final Countdown című dala 1986 egyik legnagyobb nemzetközi slágere lett, melynek hatására a Joey Tempest vezette együttes még évekig népszerű maradt külföldön is. Amikor aztán a Europe kezdett fáradni, jött a Roxette, hogy az időszak egyik legnagyobb sikerű popzenekara legyen. Marie Fredriksson és Per Gessle duója 1989 és 1992 között négy ízben is vezette az amerikai slágerlistát, mely fegyvertény még az ABBA-nak sem sikerült: a The Look, a Listen To Your Heart, az It Must Have Been Love és a Joyride persze nemcsak az Államokban volt siker, hanem mindenütt a világon. A Listen To Your Heart nálunk még az első szabad országgyűlési választásokon is hallható volt a kampányban, és az akkor még fiatalos Fidesz ennek alapján találta ki szlogenjét is. Az évtized közepére aztán a Roxette csillaga leáldozott, a duó dalai már csak a listák alsóbb régióiba jutottak, ekkorra azonban már újra volt más, aki továbbvigye a stafétát.

aceofbase.com

Ace of Base


Az Ace of Base-t már felállása okán is az ABBA örökösének nevezték ki az újságírók, és bár az eredményeiket nem lehet összehasonlítani, a négyes a kilencvenes évek közepén világszerte uralta a listákat hatásos eurodance zenéjével. Első slágere az All That She Wants volt 1993-ban, majd jött a nyomában a The Sign, a Happy Nation és a többi világsiker, no meg a milliós lemezeladások. Ulf Ekberg és a három Berggren testvér (Jenny, Jonas és Linn) aztán aránylag hamar kiment a divatból, főleg, amikor az Ace of Base legismertebb arca, a szőke Linn kilépett az együttesből. Az eurodance addigra kitermelt még néhány svéd sikercsapatot: az Army of Lovers (Crucified), a Rednex (Cotton Eye Joe), a nigériai születésű Dr Alban, vagy a marokkói szülőktől származó Leila K mind-mind a svéd popipar nagysikerű termékei voltak. Közülük egyébként utóbbi járt a legrosszabbul, a hírek szerint hajléktalan lett és többször börtönbe is került, míg az Army of Lovers "agya", Alexander Bard azóta is sikeres dalszerző és zenész, jelenleg éppen a Bodies Without Organs formáció tagja, és hazája mellett elsősorban Kelet-Európában sikeres.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK