Vámpírok színpadon és hordágyon

2007.05.06. 13:46

A csapat együttműködést kötött a Magyar Vöröskereszttel, ennek részleteiről a szervezet vezetőjét, Dr. Morzsányi Évát faggattuk. A közös kampány június 5-én indul, amikor a produkció tagjai, vámpírok, tudósok és művészek együtt mutatnak jó példát, és adják vérüket a rászorulóknak. A szakember szerint a nyári hónapokban általában kevés a véradó, ezért jókor jön nekik a reklám, és hogy a jó példán kívül más is hasson, azok között, akik abban a hónapban véradáson vesznek részt, nyereményeket is kisorsolnak. A szerencsések erdélyi körutazást, valamint a belépőket nyerhetnek az előadásra, az igazgatóasszony szerint így olyan fiatalokat is elérnek, akiknek máskor eszükbe sem jutna vért adni.

A darab a film történetét és hangulatát idézi, tehát nem komoly, vérre menő vámpírtörténet, hanem tele van vígjátéki elemekkel, kikacsintással a nézők felé. Azt is mondhatnánk, hogy parodisztikus elemekkel, de alkotójuk tiltakozik ellene, hogy bárki paródiaként tekintsen rá, szerinte inkább mese, ami "kellemes módon" kelt félelmet. A színpadi változat valószínűleg sikeresen mentette át ezt a hangulatot, mert a filmhez hasonlóan ezt is kultusz övezi. A Polanski -féle vámpíroknak világszerte fanklubokba tömörülnek rajongóik, az előadásokat több millióan látták már. Simon Edit elmondása szerint, aki egyszer megnézte a színpadi változatot, az szeretné újra látni, hozzá hasonlóan, aki Bécs után a többi nagyvárosba is elzarándokolt. Ezért sem lepte meg őket, hogy a jegyvásárlók között sok a külföldi, igaz, arra ők sem számítottak, hogy a magyar (de angol nyelven is elérhető) honlapot sokan látogatják Japánból és Kínából is. A musicalt övező kultusz miatt nem kell csodálkozni, ha a nézők között vámpírnak öltözött rajongók is megjelennek, ez teljesen normálisnak mondható.

Forrás: [origo]

Nyárra heti nyolc előadást terveznek, mert a hétfői szünnap mellett a hétvégi napokon kétszer lebben fel a függöny. A színházi szezonban kevesebb lehetőségük lesz előadni a darabot, de az első évben így is kereken száz előadást tartanak. A musicalt az intenzív tempó miatt két szereposztással állítják színpadra, sőt, az esetleges megbetegedések miatt egy harmadik csapat is részt vesz a próbákon, ők szükség esetén ugranak be. Érdekesség, hogy a hétvégén szólózó művészek hét közben kisebb szerepekben fellépnek az előadásban, az alkotók szerint ez is garantálja a lelkesedést, azt, hogy ne fáradjanak bele szerepükbe. Emellett rendszeresen ellenőrzi majd a külföldi team a magyar előadást, valamint az általuk betanított minőségkontrollerek minden egyes este ott ülnek majd a nézőtéren. Az alkotók egyelőre két évre terveznek, ennyi idő alatt behozza a darab az árát, de a külföldi tapasztalatok alapján várható, hogy tovább is műsoron marad. A producer szerint az általuk gerjesztett érdeklődésből, a külföldi nézők megjelenéséből más színházak is profitálnak, a nemzetközi team profizmusa, szisztémája pedig példát mutathat nekik.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK