Ska, son, salsa - amerikai zenekarok az iWiW Világzenei Nagyszínpadon

Vágólapra másolva!
Augusztus 8-án szerdán, azaz mindössze tizenkét nap múlva kezdődik a 15. Sziget fesztivál. Az iWiW Világzenei Nagyszínpad összes fellépőjét bemutató ötrészes sorozatunkban a magyar zenekarok után másodjára az amerikai kontinens vendégeit vesszük sorra (no és az egy szem japán együttest). Ska, son, salsa és egy kis cumbia, no meg a latin jazz egyik legsikeresebb képviselője a Szigeten.
Vágólapra másolva!

A Szigeten belül is külön intézménynek számító világzenei helyszín szereposztása idén szinte precíz pontossággal bontható négy nagy egységre: a hét magyar fellépő mellett (néhány jótékony földrajzi keveredés megengedésével) hat produkció érkezik Amerikából, és egyaránt hét-hét Afrikából és Európából. Ázsiát viszont mindössze egyetlen formáció képviseli, ám a japán ütőegyüttes rögtön a színpad nyitókoncertjét prezentálja.

Gocco (J) (augusztus 8., szerda, 17.00)

Bizonyára még vannak, akik emlékeznek arra az 1996-os Szigeten megesett performance-ra, melynek keretében nyolcvan olajos hordón lehetett szabadon dobolni és a ritmuskeltés kollektív élménye napokra magával ragadta a szigetlakókat - a közelben sátrazók nagy-nagy bánatára. Hasonló élménynek ígérkezik a világzenei színpad első koncertje is, mellyel Japán legnépszerűbb ütőegyüttese, a Gocco adja meg a jubileumi Sziget-hét alaphangját. A hagyományosan hosszú, nyújtott formájú, gyertyánszilből készült japán dobokból álló dob-szetteket, melyeket a nagyvilágban taiko dobként szokás emlegetni, tizenkét, többségében női ütőhangszeres fogja megszólaltatni. A taiko dobolás a ritmus és a látvány egységéről híres, nyomokban még ma is felidézi a japán falvak aratási szertartásainak rituáléját. Nyitánynak tökéletes.

(CUB) (augusztus 8., szerda, 18.15)

Rögtön a földrengésszerű ritmus-rengeteg után egy lecsillapító, nyugodt vizekre evező előadás következik, a kubai zene egyik legnevesebb formációjától, a Sierra Maestratól (ugyanaz a Juan de Marcos González alapította, aki mostanság a felénk talán ismertebb Afro-Cuban All Starst vezeti). A Sierra Maestra a hetvenes évek közepén porolta le a fél évszázaddal korábban divatos son stílust (a 'kubai blues' afrikai és spanyol elemekből építkezik, a kubai tres gitárral és könnyed ritmusokkal, trombitával kísért profán, mégis himnikus zene) és az általuk újra átütővé, valamint dinamikusabbá tett megszólalás uralkodik ma is a szigetországban. Igaz hívők rummal és szivarral is készülhetnek, a színpadról autentikus zene fog szólni.

Ska Cubano (CUB-JAM-UK) (augusztus 9., csütörtök, 17.00)

A második napon egy földrajzilag hibrid zenekar, a negyvenes-ötvenes évek Kubájának sonját, rumbáját és mambóját modern zenei köntösbe öltöztető és azt a szomszédos sziget, Jamaica szökkenős ska zenéjével és a mostanság nagyon divatos kolumbiai gyökerű cumbiával felcicomázó Ska Cubano lesz az első fellépő (mely, hogy még teljesebb legyen a kör, Angliában székel). Az angol Peter A. Scott és Natty Bo vezette, de kubai és jamaicai zenészekkel kiegészült formáció esetében a "modernizálás" leheletfinom, alig észrevehető produceri munkát jelent, a stiláris koktél pedig olyan összerázást, melyben az egyes ízek külön is kiérezhetők, egyik sem nyomja el a másikat, sőt inkább megbolondítják egymást. Eddigi két lemezük (Ska Cubano 2004, !Ay Caramba! - 2005) egyre jobb formát mutat, reméljük műsorra kerül a remekül sikerült They Might Be Giants-sláger, az eredetiben is vicces Istanbul Not Constantinople cumbiás feldolgozása is. Koncertjük a színpad egyik meglepetése lehet, érdemes odaérni a korai kezdésre.