"Kedvem van egy kis skához"

Vágólapra másolva!
Ma kezdődik a jubileumi, 15. Sziget fesztivál. Ötrészes sorozatunk eddigi fejezeteiben bemutattuk az iWiW Világzenei Nagyszínpad összes fellépőjét, a magyar előadókat, az amerikai kontinens zenekarait, az afrikai világzenei sztárokat és az európai szólistákat, együtteseket, végül nem marad más hátra, mint egy utolsó, gyors videós kedvcsináló. Tekintettel főleg arra, hogy a Nagyszínpad fellépőit általában jobban ismerheti az átlagos zenehallgató (már amennyiben van ilyen).
Vágólapra másolva!

Mától egy héten át kicsit sűrűbben pillantunk az óránkra. Vajon kiérek-e időben a Óbudai-szigetre? Ha véget ér ez a koncert, még átérek a sziget túloldalán lévő másik színpadra? Átaludtam az egész napot? A taktikusabbak már készítgetik (a leginkább lelkesek pedig talán már el is készítették) a napirendjüket. Ezzel az összeállítással nekik és a még teljesen tanácstalanoknak igyekszünk segítséget nyújtani, remélhetőleg találnak benne olyan produkciót, ami belekerül szigetes "menetrendjükbe". Az iWiW Világzenei Nagyszínpad résztvevőiről ugyanis kevesebb információ található, mint a Nagyszínpad sztárjairól, akiket már egyébként is bemutattunk többször. (Sajnos néhány fellépőhöz, bármennyire is szerettük volna, nem találtunk elfogadható minőségű felvételt.) Nézzük, ki lesz a hab a tortán az iWiW Világzenei Nagyszínpadon!

Salif Keita (Mali) (augusztus 8., szerda, 21.30)

Akik az ugyanebben az időpontban a Nagyszínpadon fellépő Manu Chao helyett a királyi sarj Salif Keitát választják szintén jól járnak. Keita - mint azt már magyar fellépésein is többször bizonyította, teljesen a zenének rendeli alá a színpadon töltött időt, ha kell, térden állva könyörög a közönség tagjaihoz, hogy táncoljanak. Azon túl, hogy első osztályú zenekarával vérpezsdítően eljátssza dalait, mindent bedob, még akár a földre is veti magát, ha a zene sodrása arra ragadtatja, mint ahogy ezen a koncertfelvételen is látható:


Ez pedig a diszkókban Martin Solveig-remixével évekig slágernek számító Madan Keita-féle verziója, a bizonyíték, hogy az afro-house eredetije is táncházi darab (a klipben az albínó énekes hazájából, Maliból láthatók életképek):


Tinariwen (Mali) (augusztus 9., csütörtök, 19.45)

A Szahara déli részén nomád körülmények között élő tuareg zenészek népük hagyományait felrúgva elsőként váltottak akusztikus gitárról elektromosra és ezzel minden korábbinál jóval nagyobb figyelmet harcoltak ki a berber népcsoportnak és persze főleg zenéjüknek, mely a Tinariwen megfogalmazásában már nem is annyira tradicionális, sokkal inkább új tradíciót elindító. Sivatagi blues és rockzene, tuareg énekek és transzba révedt ritmika: a nyugati, még csak a világzenéért nem különösebben rajongó fül számára is azonnal ható zene ez. Ezen a felvételen befutások egyik fontos pillanata látható, amikor 2005 nyarán felléptek a Live 8 keretében megrendezett Africa Calling elnevezésű rendezvényen. Peter Gabriel mutatja be a zenekart:


Cesaria Evora (Zöld-foki Szigetek) (augusztus 9., csütörtök, 21.30)

Cesaria Evora a morna, a Zöld-foki Szigetek bluesának, vagy inkább fadójának a királynője. A nagy nemzetközi áttörést meghozó, sorban negyedikként, 1992-ben megjelent Miss Perfumado című albumának nyitódala, a tradicionális gyökerű Sodade talán a legnagyobb sláger a Zöld-foki Szigeteken. Állítólag nincs olyan buli a kicsike, 10 szigetből álló országban, ahol ez ne szólalna meg (legalább egyszer). Ezt persze nem olyan könnyű leellenőrizni, de az szinte garantálható, hogy a mi Szigetünkön hallható lesz a dal (a Rolling Stones se hagyja ki soha a Satisfaction-t):


Ráadásnak egy videoklip (Petit Pays), mely a három évvel későbbi következő albumról származik, a világon mindenfelé befutott énekesnő ekkor még a VIVA-programrendjébe is befért: