Kincskeresés, minihoki, fakutya - téli örömök a hóban

2008.01.03. 12:35

Menjünk a hétvégén a Balatonra!
Ez a mondat sokszor elhangzik nyáron, és most végre mondhatjuk télen is, ugyanis a legutolsó hírek szerint a Balaton jege Siófoknál már elég vastag ahhoz, hogy elbírjon bennünket. A Balatoni Vízirendészet folyamatosan ellenőrzi a jég vastagságát, így érdemes figyelni az éppen aktuális tudósításokat. A Velencei-tónál is alkalmunk nyílik korcsolyázni, az agárdi Pop-strand zenével és melegedővel várja a kirándulókat hétvégén. Igazi fakutyát azonban, olyat, amit nagyanyáink használtak a jégen, csupán Siófokon lehet bérelni. Mindkét helyen folyamatos ellenőrzés, illetve mentés mellett korcsolyázhatunk, amely nagy biztonságot ad a környező, kisebb tavakhoz képest. Kisgyermekeseknek mindenképpen e korcsolyapályákat ajánljuk.

Forrás: [origo]

Fakutyázás a Balatonon: az osztrákoktól vettük át ezt a téli eszközt az 1860-as években

A Westend tetején lévő Jégteraszon sok vállalkozó kedvű fiatal fiú fog gyülekezni ezen a hétvégén: ekkor rendezik meg ugyanis az Amatőr Éjszakai Minihoki Torna harmadik fordulóját. Ide csak nézőnek mehetünk, így ha nem vagyunk a jégkorong elkötelezett hívei - illetve nem játszik valamely családtagunk -, inkább menjünk mi magunk jégre. E hirtelen jött tél úgyis éppen ahhoz nyújt kiváló alkalmat, hogy természetes jégen csúszva elkerüljük a fővárosi műjégpályák zsúfoltságát: eddig a Városligeti Műjégpályára csak azok a kitartó fiatalok jutottak be, akik nyitás előtt egy órával már beálltak a sorba. Elő a vonat-, busz-menetrendet, kis utazás után már szabadon csúszhatunk.

Éjszakai havas túra: a puszta télen
Hóembert építeni vagy angyalformát vájni a hóba bárhol lehet, ám ha ennél kicsit nagyobb téli kalandra vágyunk, érdemes kimozdulni közvetlen környezetünkből, és tenni egy nagyobb kirándulást: ez a honlap nagy segítséget fog nyújtani ebben. Szervezett túrák is szép számmal akadnak: ezen a szombaton (jan. 5.) rendezik a BHTCS-t, azaz a Budai-hegység Távoli Csúcsai elnevezésű teljesítménytúrát, amelyet azonban inkább gyakorlott túrázóknak ajánljuk. A Budai-hegységben zajló versenyt nem a meredek emelkedők vagy a szűkre szabott idő teszi extrémmé, hanem az, hogy éjszaka, önállóan kell felkeresni a kilenc, előre megadott csúcsot.

Hogy milyen sorrendben tesszük ezt, merre indulunk először, és mit választunk utána, rajtunk múlik, de ez persze azt is jelenti, hogy a közös irányba haladó társak segítsége nélkül, egyedül kell eligazodnunk a Budai-hegység ormai között. A kirándulás este indul, és tíz óra alatt kell megtalálni a csúcsokat. Ha jól csináljuk, a táv csupán harminc kilométer. Kalandvágyó kirándulóknak való túra, elemlámpa, iránytű, térkép erősen ajánlott.

Forrás: [origo]

A vízhatlan nadrág ugyanolyan fontos, mint a hócsizma, akár családi kirándulásról, akár extrém túráról legyen szó

Gyerekekkel is teljesíthető viszont a BUÉK 20 elnevezésű túra, amely szintén január 5-én indul a Hűvösvölgyből. A közel húsz kilométeres útvonal érinti a Hármashatárhegyet, az Apáthy-sziklát, a Nagy-Hárs-hegyet, majd visszaér Hűvösvölgybe. A nevezési díj 1000 Ft, és akik beérnek hat óra alatt, jelvényt és meglepetést kapnak.

A kelet-magyarországiaknak két szervezett kirándulást is ajánlunk: A puszta télen elnevezésű, 25 kilométeres túra Kiskörétől, a Tisza-tó partjától indul reggel, és Kiskunhegyesre érkezik a délután órákban. Itt megláthatjuk, milyen amikor a "rónára halvány ködök telepűlnek", a pihenőpontokon pedig meleg tea és harapnivaló segít felmelegedni. A Téli Kőrös 30 túra pedig az ország délkeleti szegletében halad Mezőberénytől a Kőrösig és vissza.

A Börzsönyben kétnapos túrával ünneplik az újévet: a kirándulás útvonala a hegység legszebb pontjain halad át, érinti a Csóványost, Drégelyvárat, Bugyihót, a szállás pedig Nagy-Hideg-hegyen található túraközpontban lesz, ahol Bánkút után a leghosszabb ideig marad meg a hó az országban. Ha valaki szívesen túrázna a Börzsönyben, itt még talál túrákat és útvonalakat. A Mátrában a legközelebbi szervezett kirándulás január 26-án lesz, a nagy Téli Mátra 26 nevéhez illően egy 26 kilométeres túra, amely Mátrafüredről indul majd a Kékestetőre. Kezdhetjük akár most is az edzést. A csodaszép téli Bakonyban a cseszneki várat, Bakonybél faluját és a bencés kolostort érdemes megnézni, de ha megszállunk a környéken, akkor a hétvége másik napján az eplényi sípályákat is megnézhetjük, az is közel esik.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK