Michael Jackson emlékezik - 25 éves a Thriller

Vágólapra másolva!
Michael Jackson 1982. november 30-án jelentette meg Thriller című albumát, mely a következő két év során addig soha nem látott módon ragyogtatta be egy popsztár karrierjét. A Thriller 25 éves jubileuma alkalmából - kissé elcsúsztatva - ezen a héten jelent meg egy ünnepi kiadvány, melyen a kilencszámos törzsanyag mellett olyan mai hírességek, mint will.i.am, Kanye West, Fergie és Akon segédkeznek Jacko renoméjának helyreállításában. A karrier lényegében már menthetetlen, ám minden idők legtöbb példányban eladott nagylemeze máig őrzi értékeit.
Vágólapra másolva!

Michael Jackson életútja a könnyűzene egyik legtanulságosabb történte, ma már nyugodtan lehet a pillanatok alatt nagyra törő ifjú popsztárokat riogatni vele. Azonban a ballépésekben, naivitásban, durva aránytévesztésekben gazdag hanyatló ág előtt vitathatatlanul Jackson volt a Pop Királya. A Jackson 5 tagjaként 1964-ben, hat évesen lépett a szórakoztatóipar rögös útjára, csodagyerekként, majd tinédzserként is mindenkit elvarázsolt és akár a családi együttessel, akár a hetvenes évek elejétől menetrendszerűen érkező soulos, funkys, R&B-s, popos szólólemezeivel már komoly sikereket ért el, sztárrá emelkedett.

Felnőttségét a Motown kiadótól az Epic-hez való szerződése után kiadott, Quincy Jones producerrel közösen készített 1979-es Off The Wall című, sorban egyébként ötödik nagylemezétől szokás számítani. A funkos-diszkós Off The Wall valóban az érettség albuma, Jacko nagyjából azt bizonyította vele, amit korábban Stevie Wonder a hetvenes évek eleji lemezivel: az aranyos, tehetséges kisfiú nem fog elkallódni, és a szép ígéretnél is jóval többet fog teljesíteni, figyelemreméltó zenei minőségben. Az album néhány hónap alatt átlépte a milliós álomhatárt, korszakos slágerek kerültek le róla (Don't Stop 'til You Get Enough, Rock With You), ez volt az első lemez, melyről négy dal is bejutott az amerikai kislemez-lista első tíz helyezettje közé, díjakkal halmozták el mind a korongot, mind előadóját, meghozta tehát a nagy áttörést.

Jackson számára egyértelmű volt, hogy ismét Quincy Jones producerrel készíti el a folytatást, és az is, hogy megfejeli korábbi sikereit (Ne állj le, még nem kaptál eleget - ahogy kihirdette programját korábbi slágerével). A dzsessztrombitásként és hangszerelőként indult, majd filmzeneszerzőként és producerként naggyá vált Jones már Jackson előtt is fényes sztárokkal (Ella Fitzgerald, Peggy Lee, Dinah Washington, Frank Sinatra) dolgozott, ám kettejük együttműködése valóban szerencsés csillagzat alatt született, a funkos nagyzenekarai hangszerelés mestere és a slágeres vénájú dalszerző találkozása már az Off The Wall idején tökéletes receptnek bizonyult, és bravúros módon egyszer még sikerült emelni a tétet. A soulból, funkból, R&B-ből, rockból, ügyes korai hangminta-csenésekből összeálló Thriller nagyban meghatározta a nyolcvanas évek popzenéjének hangzását, alakulását.

Természetesen nagy várakozás előzte meg a lemez megjelenését, bár ekkor még nem Jackson volt a legnagyobb sztár, de három év szünet a nyolcvanas évek elején is meglehetősen hatásosnak bizonyult. A Thriller számos korábbi rekordot megdöntött, a készítők és a kiadó szakemberei addig elképzelhetetlen, teljesen újszerű húzásokkal növelték az eladásokat: az elkövetkezendő két év során megszakításokkal összesen 37 hétig vezette az amerikai albumlistát, 80 hetet töltött a Top 10-ben, máig egyedülálló módon két évben (1983, 1984) is ez volt a legtöbb példányban elkelt nagylemez, a rajta hallható kilenc dalból hetet kislemezre másoltak, ezek mindegyike bejutott a Top 10-be (a Billie Jean hét, a Beat It három hétig volt No.1, az előbbi Angliában is listavezető lett), a kislemezre másolt dalok klipjei pedig forradalmi kisfilmekként hódították meg az MTV-t, utat törve ezzel az afro-amerikai előadóknak. A lemezt 1984-ben rekordmennyiségű Grammy-re jelölték (12 jelölés) és rekordmennyiségű díjat söpört be (8 győzelem). Hogy pontosan mennyi is fogyott az albumból, azt persze lehetetlen meghatározni, annyi bizonyos, hogy minden idők messze legtöbb példányban elkelt lemezéről van szó.

Érdekesség, hogy sem Amerikában, sem Nagy-Britanniában nem a Thriller a listavezető, jelen állás szerint az USA-ban nagyjából 27 millió fogyott belőle (ott megelőzi az Eagles 1976-os válogatáslemeze, melyből 29 millió fogyott), az angoloknál pedig valahol a hetedik-nyolcadik hely környékén van nagyjából 3.7 millióval. Európában is elkelt belőle úgy 15 millió, a világ többi részéről pedig képtelenség pontos adatot gyűjteni. Egy évtizede még általában úgy 50 millió eladott példányt emlegettek a lemezzel kapcsolatban (ebben természetesen nem voltak benne a dél-amerikai, ázsiai stb. eladások), a kiadó legutóbbi adatai szerint - ám ezt se tekintsük hivatalos mennyiségnek - 104 millió fogyott a lemezből. Nos, ha ehhez hozzávesszük a fekete piac termését, egészen biztos, hogy a Thriller átlépte a bűvös százmilliós határt, és ebből a szempontból egyetlen másik alkotás sem ér még csak a közelébe se (negyvenegynéhány millió fogyott a legjobb követőkből, többek között a Pink Floyd-féle Dark Side Of The Moon-ból, az AC/DC-féle Back In Black-ből vagy a Whitney Houston nevével fémjelzett The Bodyguard filmzenelemezből).