Elhunyt a Dave Clark Five énekese

Vágólapra másolva!
Meghalt Mike Smith, aki a hatvanas évek legendás együttesének, a Dave Clark Five-nak volt az énekese. Az ő hangján szólalt meg többek között a Glad All Over, a Bits and Pieces és a brit zenekar több más slágere. Smith 64 éves volt, tüdőgyulladás szövődménye következtében halt meg csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Mike Smith nemcsak énekelt, billentyűs hangszereken is játszott és az együttes egyik dalszerzője volt. Ő már a második halottja a hatvanas évek derekán az Egyesült Államokat is meghódító csapatnak (alig több mint egy éve Denis Payton szaxofonos, gitáros és szájharmonikás hunyt el). Az együttes másik énekese a névadó Dave Clark, aki dobolt is.

Smith néhány éve gerincsérülés következtében deréktől lefelé megbénult. A napokban tüdőgyulladás következményeként fellépő fertőzéssel került kórházba.

A brit zenekarok tengerentúli térhódítását "brit invázióként" emlegették, s ezzel a hullámmal ért amerikai partot a Beatles, a Rolling Stones, az Animals és több más együttes 1964-1966 között.

A Dave Clark Five a klasszikus rock and rolltól indult, saját dalai mellett feldolgozta a Reelin' and Rockin' című dalt Chuck Berrytől, s olyan sikerek fűződtek a nevéhez mint az Over and Over (Amerikában vezette a listát), a Glad All Over (brit listavezető), a Can't You See She's Mine, az I Like It, I Like That. Később a zenekar elpoposodott, lágyabb stílushoz közeledett, de a hatvanas évek végén nagy sikert aratott Good Old Rock'n'Roll című egyvelegével.

A Dave Clark Five összesen 19 dalával iratkozott fel a brit 40-es listára. Lemezeiből több mint 100 millió fogyott. Amerikai népszerűségét bizonyítja, hogy 12 alkalommal szerepelhetett az Ed Sullivan Show-ban, ami a brit előadók között rekordnak számít.

A Dave Clark Five március derekán kerül a Rock and Roll halhatatlanjai közé (Madonnával, Leonard Cohennel és John Mellencamppal együtt). Smith halála a beavatás tervezett menetrendjét nem érinti ugyan, de az eseményen nyilván megemlékeznek majd a most távozott Smithről - közölte a Rock and roll Halhatatlanjai Csarnokának illetékese.