Dalnokverseny és irodalmi ingyenkonyha a Költészet Napján

Vágólapra másolva!
Ha valaki azt hinné, a vers valami halódó, avíttas dolog modern korunkban, figyelje, mi történik ebben az évben József Attila április 11-i születésnapja környékén: Spiró György, Varró Dani, Tóth Krisztina rögtönzött költeményt farag az energiafogyasztásról, Lovasi András, a Kispál frontembere Lackfi-költeményeket dalol, Palya Bea Weöres-verseket világzenésít meg, és Pécsett ingyen "osztogatják" a költők műveiket a Jókai téren elhaladó füleknek.
Vágólapra másolva!

1964 óta ünnepeljük a költészetet József Attila születésnapján, április 11-én. (E napon született egyébként az egyik legszebb magyar vers, a Halotti beszéd költője, Márai Sándor is.) Az elmúlt 44 évben a versek szimbolikus politikai-közéleti szerepükkel együtt eléggé kimentek a divatból, de hogy ez igazán kár-e, nem biztos. A mai költők simán kifordíthatják elődjeik tiszteletteljes sorait ("sors nyiss nekem masszázsszalont"), bárki szabadon publikálhatja verseit (www.poet.hu), költészettel találkozhatunk a metrón és a buszmegállóban, sőt, havonta egyszer mikrofont ragadhatnak az új lírikus műfaj, a spoken word önjelölt mesterei, hogy megmutassák, mire képes a szó manapság. Felejtsük el az ünnepélyek unalmas szavalatait, a bemagolt memoritereket, és nézzük, hogy az ünnepnap ürügyén hol találkozhatunk versekkel és költőkkel.

A Merlin Színház Energia Évadja keretében vezényli a színpadra Garaczi Lászlót, Havasi Attilát, Kukorelly Endrét, Tóth Krisztinát, Spiró Györgyöt és Varró Dánielt, hogy próbára tegye improvizációs képességüket. A dalnokverseny keretében a költők energiafelhasználással és környezetvédelemmel kapcsolatos témákat kapnak, és ezek alapján kell verseket rögtönözniük. Míg ők külön helyiségbe vonulva alkotnak, addig hallhatunk tudományos előadásokat, Jordán Tamás és Csankó Zoltán pedig közéleti személyiségeket "szinkronizálva" beszél az energiatakarékosságról. Végül a szerzők felolvassák friss költeményeiket, amelyeket Darvas Ferenc, Gryllus Dániel ott helyben megzenésítenek, és előadnak.

Ezalatt a Gödör Klubban József Attila verseit hallhatjuk a Gödör visszajáró zenészeinek (Bárdos Deák Ági, Dévényi Ádám) tolmácsolásában, utánuk még mindig a líra jegyében fellép Busa Pista, a Sziámi és a Balaton.

A Millenárison a Hangzó Helikon verslemez-sorozatának legújabb darabja kerül színpadra: Lovasi András, aki dalszövegeivel maga is bizonyította, hogy van érzéke a költészethez, kortársának, a költő-műfordító Lackfi Jánosnak a verseivel áll színpadra. Kettejük között a kapocs Lovasi régi barátja, Heidl György eszmetörténész, aki a versekhez hobbiból zenét szerzett. A furcsa zenei-irodalmi projektben a muzsikustársak is különböző zenei világokból érkeztek. Zongorán az After Crying-alapító Vedres Csaba játszik, gitáron közreműködik a népzenészként ismert Szabó Attila, a Csík Zenekar egyik prímása, a doboknál pedig a Kispál és a Borz együttesből számítástechnikai cégéhez visszavonult Bóra Áron ül.

A Művészetek Palotájában szintén felhangzik a Hangzó Helikon sorozat egy darabja: Palya Bea április 9-én mutatja be 2005-ben összeállított Psyché-lemezét. Az énekesnő saját maga válogatta össze a 19. századi "költőnő" legjobb verseit - vagyis Weöres Sándor tréfás hajlamának legsikerültebb alkotásait. A költeményekhez Gryllus Sámuel talált dallamot. A Psyché-körút folytatódik, másnap Debrecenben lép fel az énekesnő Weöres Sándor költeményeiből álló műsorával.

Forrás: [origo]

A megzenésített versek legavatottabb ismerője, a Kaláka Együttes április 12-én, szombaton Kányádi Sándor költeményeivel emlékezik meg a Költészet Napjáról. Délelőtt a XII. kerületi Művelődési Központban (volt MOM), este pedig a Bakáts téri templomban, az Europoetica Fesztiválon adják elő műsorukat, amelynek díszvendége ezúttal maga a költő lesz.

A Kaláka József Attilát énekel

A Fészek Klubban a Költészet Napján a kötettel még nem rendelkező, tehetséges fiatal költők mérkőznek egymással. A költőversenyen a szerzők mellett Murányi Tünde, Kálid Artúr és Welker Gábor adja elő a vetélkedő szerzeményeket, és néhány vers megzenésített változata is elhangzik majd Darvas Bence előadásában. Arról, hogy a húsz költő közül ki a három legjobb, az irodalmi élet négy kimagasló figurája dönt: Tóth Krisztina, Kukorelly Endre, Margócsy István és Szilágyi Ákos fogja értékelni a hallott műveket. A zenés irodalmi Ki mit tud?-ot Rutkai Bori és Darvas Kristóf koncertje kíséri.

Forrás: [origo]

Pécsett kortárs irodalmi fesztivállal és nagyszabású akcióval készülnek a Költészet Napjára. A Pécsi Fiatal Írók Alkotói Köre először rendezi meg a Nemzetközi Kortárs-Irodalmi Fesztivált, amelynek fő attrakciója idén, hogy fiatal pécsi szerzők és a régi "PFIAK-csoport" már "befutott" nagyjai települnek ki pénteken délután a pécsi Jókai térre, hogy ott az elhaladóknak olvassák fel verseiket. A "literális ingyenkonyhá"-n segédkezik Jónás Tamás, Szabó T. Anna, Méhes Károly, Csordás Gábor és Meliorisz Béla és Zalán Tibor is. Ugyanezekkel az alkotókkal találkozhat a közönség este nyolctól éjfélig az Ifjúsági Házban. A felolvasás mellett beszélgetések is lesznek, este 11-től pedig Oravecz Péter költő gitározik.

Forrás: [origo]
Három költő, akikkel találkozhatunk az idei Költészetek Napján: Tóth Krisztina, Szabó T. Anna és Szilágyi Ákos

A Magyar Versmondók Egyesülete mi mással is emlékezhetne meg a Költészet Napjáról, mint nagyszabású versolvasó-esttel. Április 12-én színészek, előadóművészek, költők, versmondók és persze a közönség együtt eleveníti fel a Fészek Klub színpadán a vers valamennyi formáját. Fellép Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész, a Kaleidoszkóp VersFesztivál svédországi vendégszereplésre utazó fődíjasai, a legfiatalabb és veterán versmondók, és az egyesület díjazott "verslovagjai" is. A rendezvény díjmentes, az estet fogadás zárja.