Kylie nyolc kiadásban Budapesten

Vágólapra másolva!
Csütörtökön ér Budapestre a KylieX2008 elnevezésű turné, mely az ausztrál énekesnő, Kylie Minogue első turnéja azóta, hogy sikerrel küzdött meg az emlőrákkal. A hónap végén negyvenéves ausztrál énekesnő hosszú utat járt be, amíg tinisztárból kritikailag is elismert énekesnő lett, aki ráadásul a rákkal folytatott küzdelmével világszerte sokak számára vált emberileg is szimpatikussá. Kylie a turnéjára futurisztikus show-t és nyolc különböző kosztümöt ígért.
Vágólapra másolva!

Kylie a nyolcvanas években szappanopera-sztárként szerzett hírnevet hazájában, majd Rick Astley-hez vagy Jason Donovanhez hasonlóan ő is a Stock, Aitken & Waterman producertrió védenceként lett popsztár. Míg azonban Astley, Donovan és a többiek soha nem tudtak kilépni mentoraik árnyékából, Kylie-nak sikerült a bravúr, és egy kisebb hullámvölgy után független és öntudatos énekesnőként építette újjá a karrierjét a kilencvenes években, de ez nem mindenütt járt igazi kereskedelmi sikerrel is.

Így aztán az ezredfordulóra visszatért a populárisabb vonalhoz, azzal a különbséggel, hogy ezúttal már a kritika is komolyan vette, és Madonnához hasonlóan azok közé a sztárénekesnők közé került, akik sikerrel ülték meg két fenékkel a lovat. Kylie keresett név lett a felkapott remixerek és producerek körében is, és már olyan coolnak számító előadók is segédkeztek neki, mint Emiliana Torrini vagy a Fischerspooner, sőt, a Come Into My World videóját maga Michel Gondry, a keresett francia klipzseni rendezte. Bár nem nevezhető klasszikus szépségnek, Kylie mégis igazi szexszimbólummá is vált túl a harmincon, és még a mai napig is a popszakma legkívánatosabb dívái között tartják számon.

2003-as albuma, a Body Language sikerrel szállt be a nyolcvanas évek nosztalgiába, utána pedig egy válogatáslemez következett (melyhez társult egy új dal is, melyet a Scissor Sisters tagjaival írt), majd egy nagyszabású turné jött volna soron, de ekkor ütött be a mennykő: 2005 tavaszán emlőrákkal diagnosztizálták, és turnézás helyett operáció, kemoterápia és pihenés várt Kylie-ra. Szerencsére a terápia sikeresnek bizonyult, és másfél év szünet után, tavaly novemberben az énekesnő újra felvehette a félbeszakadt Showgirl turné fonalát, majd megjelentek az első hírek egy új nagylemezről is.

Az X címre keresztelt, tizedik albumból nem hallatszik, milyen nehéz időszakon ment át az énekesnő, hiszen egy életigenlő, vidám, bulizós lemez született, ráadásul az évek óta dühöngő elektropop revival nagyon is passzol Kylie-hoz (ugye már korábbi lemezein is csinált hasonló stílusú dalokat). Az X elkészítésében részt vállaló segítőtársai között akadnak bevált dalszerzők és felkapott producerek egyaránt. Az előbbi táborba régi Kylie alkotótársa, Cathy Dennis mellett a Robbie Williams szólókarrierjét megalapozó Guy Chambers és a Spice Girls slágereit szerző Richard Stannard tartozik, míg a menő neveket a skót Calvin Harris és a Madonnától Britney-ig mindenkivel dolgozó svéd Bloodshy & Avant jelentik. Az X-ből ugyan nem adtak el milliókat, de azért platinalemez lett Ausztráliában és Nagy-Britanniában is, és ami még fontosabb, simán felveszi a versenyt az év hasonló profilú lemezeivel.

Kylie magas rangú brit és francia állami kitüntetéseket is kapott az elmúlt hónapokban, mellyel nem is annyira, vagy legalábbis nemcsak popsztári mivoltát, hanem a betegséggel szembeni példamutató helytállását is díjazták.