Yoko Ono pert vesztett egy Lennon-dal ügyében

Vágólapra másolva!
John Lennon özvegye, Yoko Ono pert vesztett egy nemrégiben indult szerzői jogi perben. Yoko és fia azt sérelmezték, hogy engedélyük nélkül használták fel Lennon egyik legismertebb dalát, az Imagine-t egy dokumentumfilmhez. Az ügyben eljáró amerikai bíróság viszont úgy találta, hogy a filmes csapat célkitűzései miatt méltányolható az előzetes engedély elmulasztása.
Vágólapra másolva!

Mint az [origo] is korábban beszámolt róla, John Lennon özvegye, Yoko Ono nemrégiben pert indított egy filmes produceri csapat ellen, akik az énekes egyik legismertebb felvételét, az Imagine című dalt a jogtulajdonosok előzetese engedélye nélkül használta fel egy dokumentumfilmben. Az Expelled: No Intelligence Allowed címen futó kisfilm azt kérdőjelezi meg, hogy pusztán az evolúciónak köszönhetjük a világ fejlődését. A témában egyszerű tanáremberektől orvosokon át számos ember fejti ki a véleményét.

Az ügyben alig pár napja hozott ítéletet egy amerikai bíróság, akik úgy vélték, hogy az Imagine 15 másodperces használata bőven belefér a "fair use" kategóriájába. Ez a kitétel bizonyos célokra lehetővé teszi jogvédett anyagok felhasználását a jogtulajdonosok engedélye nélkül is. A bíróság szerint továbbá az alkotók erőfeszítéseit figyelembe véve nem kérdőjelezhető meg azok jó szándéka sem a dalrészlet felhasználása során.

"Álláspontunk szerint ez a per főként a szabad véleménynyilvánításról szólt. Ha nem is nyíltan, de azt szerették volna elérni, hogy a bíróság éljen a cenzúra jogával" - nyilatkozta a filmes produceri csapat ügyvédje, Anthony T. Falzone.

Természetesen Yoko Onót megdöbbentette a bíróság ítélete. Azonnal meg kívánja fellebbezni a döntést. Yoko Ono és a két Lennon fiú, Sean és Julian még a film debütálása előtt megpróbálta jogi úton megakadályozni az anyag moziba kerülését, így már csak a bírósági út maradt. "Úgy gondoljuk, hogy ez a bírói döntés nagyban megkérdőjelezi a szerzői jogok létezését, és sok szempontból sérti a jogtulajdonosok jogkörét hasonló helyzetekben" - kommentálta az ítéletet Yoko Ono.

A dokumentumfilmet áprilisban mutatták be az amerikai mozikban, a hónap végén pedig már Kanadában is játszani fogják. A tervek szerint októberben DVD-n is napvilágot láthat.