Ide vidd el a csajodat! Városi séták Újpesttől Lágymányosig

Vágólapra másolva!
Állatkert, Libegő, Margitsziget - ezek azok az unásig járatott randihelyek, amelyektől nemre való tekintet nélkül ásítozik mindenki. Légy menő, és találj ki jobbat. Segítünk. Mondunk párat Budapest legvadregényesebb zugai közül, amelyekről elsőre persze lehet, hogy nem pont a romantika jut eszedbe, de garantáltan randira termett mindegyik: ittfelejtett szocreál kilátó a város közepén, testet öltött álombeli nyalókagyár, luxus-Római és csobogó patak. Tíz, enyhén bizarr randitipp.
Vágólapra másolva!

Fotó: Pályi Zsófia

Tele van a főváros olyan elvarázsolt helyekkel, amelyek gyönyörűek, meghittek vagy éppen sokkolóan szokatlanok, mégsem ugranak be, ha éppen keservesen azon agyalunk, hova szervezzünk egy számunkra fontos találkozót, de még akkor sem, ha pusztán fel akarjuk dobni kicsit saját hétvégi programunkat.

E szokatlan, felfedezésre váró városi helyeket természetesen nem csak ellenkező nemű társaságban nagyon jó feltérképezni, közös baráti kiruccanásokra vagy családi sétákra is éppúgy kínálják magukat. A bulizásban bő nyár végén azonban azt gondoltuk, talán mégsem árt csokorba szedni olyan helyeket, amelyek különösképpen alkalmasak randevúk színteréül.

+ + +

#1 Ittfelejtett szocreál kilátó a város közepén: KÉK >>
Hol van ez? Az V. kerületi Szervita téren tornyosuló, jellegzetesen hetvenes évekbeli iroda- és parkolóház épületegyüttesét sokan rusnyának mondják. Ez így nem teljesen igaz - a szocreál irodák, a műbőrrel borított, behemót ajtók, az avíttas nejlonbútorok falanszter egzotikuma, na meg az épület izgalmakban bővelkedő jövője minden kétség nélkül megszépíti. Év végén robbantják, jövőre a világ legfelkapottabb sztárépítésznője, az iraki származású Zaha Hadid által megálmodott buburékpalotát kezdik építeni a helyére.
Miért jó itt randizni? Budapest belvárosában alig lelni kilátópontot, pedig a templomtornyok, háztetők és budai hegyek látványa azoknak is megkapó lehet, akiknek amúgy semmi közük a romantikához. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által év végéig birtokba vett nyolcemeletes irodaház tetejére egy kísértetiesen (vagy romantikusan?) elsötétülő lifttel lehet feljutni. (Vigyázz, gyors.) Innen gyönyörű kilátás nyílik a Szervita téri templomra és az egykori Török Bankház gyönyörű, színes mozaikjára, sőt még a Szabadság-szobor is felsejlik a távolból. A tetőteraszon a KÉK Nefelejcs utcai épületéből áthozott hungarocell-kanapékon lehet megpihenni. Ha sötétedéskor mész, az épület viccesen kivilágított ablakait is láthatod, amelyek az AR szót (Architectural Review) rajzolják ki. Vigyázat, az épület csak programok* idején tart nyitva; akármikor nem lehet odavetődni, mert a kötelességét zordul végző őr megállít.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A sötét liftben | Nézd meg, hol jártunk még!

Mivel lehet vetíteni? Már eleve nagyon menő, ha ismered a helyet. (Még kúlabb, ha nyitva is találod.) Az épületről rengeteget lehet sztorizni, kezdve azon, hogy mennyire hihetetlen, hogy 1973-ban az építészek (Szabó István és Jakab Zoltán) díjat nyertek a Budapest századik születésnapjára átadott, ma már idétlennek ható modernista irodaházért, egészen odáig, hogy 2008 végén fel fogják robbantani, hogy az öt éve üresen álló, kísértetjárta mementó helyére annak a Pritzker-díjas, iraki származású építészhölgynek a tervei alapján készítsék el az új évezred emblematikus épületét, aki a 2012-es londoni olimpiára hatalmas, hullámzó vízi stadiont álmodott meg. Meg azt is meg lehet említeni, hogy a jobboldalt látható szép képet Róth Miksa készítette, és a legnagyobb köztéri mozaik Budapesten.
Mit lehet még errefelé csinálni? Például bolyongani a Párisi udvar passzázs-labirintusában, a Ferenciek terénél, a Jégbüfében vásárolt fagyival. Sajnos itt nem lehet felmenni a tetőre, de gyönyörűek a padlódíszítések és az üvegberakások.
Ha itt már voltál... Szép a kilátás még a Bazilika tetejéről is, oda 500 forintért juthatunk fel.
Költségek: ingyenes


________________

*Közelgő programok a KÉK-ben:
szeptember 4. - Személyes tér. Fotósorozatok az internetről, valós térben: válogatás a Flickr képfeltöltő oldal "művészeinek" alkotásaiból (megnyitó nyolckor, utána Gumipop-buli). A kiállítás megtekinthető szept. 5-től 7-ig háromtól hétig.
szeptember 20. - "Retróreneszánsz": városi túra négytől (építészeti séta az V. kerületben); előadások hattól. Az esti program csúcspontjaként a nagyközönség számára először mutatják be a Szervita térre épülő Zaha Hadid-ház terveit a projekt magyar munkatársai. Ezután, mint a KÉK-ben már megszokott, hajnalig tartó buli zárja az estet.
szeptember 26. - Pecha Kucha Night vol.09 - kezdés: 20.20

+ + +

#2 Gramofon húszér': bolhapiac a város szélén
Hol van ez? Nagyon messze mindentől, ezért ez nem az a "találkozzunk az óra alatt" típusú helyszín; együtt kell kizötyögni különböző tömegközlekedési járműveken a Nagykőrösi út 156-hoz. A Boráros térről a 54-es, a Blaha Lujza térről a 99-es busz visz egyenesen oda. Az autópiacot kell keresni, ott van mellette. Szombaton és vasárnap is nyitva van, igaz csak háromig, illetve egyig.
Miért jó itt randizni? Kevés romantikusabb dolgot tudunk elképzelni, mint egy százéves fogorvosi székre (pohártartóval!) vagy plüssmackóra együtt alkudni. Az Ecseri bája regényes lepusztultságában, mókás tárgyaiban és csodabogár árusaiban rejlik. Itt minden kapható az apró porcelánnippektől a szecessziós tükörig, a régi üdvözlőlapoktól a szocialista jelvényekig. A limlomok között akadnak igazi kincsek is, amivel azon nyomban meg is lepheted a másikat - vagy magad... Varrógéplábat már hatezertől kaphatsz.
Mivel lehet vetíteni? Jó alkuképességekkel és a bakelitritkaságok felismerésével.
Mit lehet itt még csinálni? Kolbászt enni mustárral és fehér kenyérrel.
Ha itt már voltál... Akkor se menj a hírhedt Verseny utcai piacra. Ne támogasd lopott bicajok és mobiltelefonok kereskedelmét. Kíváncsiaknak azért eláruljuk, a Keleti pályaudvartól kell egy megállót lemenni a 30-as busszal, és onnan legyalogolni háromszáz métert a pályaudvar mentén. Nem olyan patinás, mint az Ecseri, inkább a Pecsa és a Józsefvárosi piac bizarr keveréke, gyanús ügyletekkel.
Költségek: ingyenes. Ha veszel valamit, persze az más.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az Ecserin miért éppen fémalkatrészekből ne lenne választék? | Nézd meg, hol jártunk!

+ + +

#3 Bolyongás olajmécsesek között: Budavári Labirintus >>
Hol van ez? A Vár barlangrendszerében kialakított kacskaringós labirintusról már mi is többször írtunk, hiszen kánikulában, Valentin-napkor egyaránt jó program bóklászni a mésztufa boltozatról szemerkélő vízcseppek és az összegyűlt tócsák közepette. A labirintus kétfelől is megközelíthető: nyílik egy bejárat az Úri utcából, illetve a Lovas út felől. Az összesen 12 kilométer hosszú és három szinten húzódó labirintusrendszerből a látogatók számára egy 800 méteres szakasz nyitott, amely a barlang történetének különböző időszakait jelképező termekre (például őskori, reneszánsz) van osztva.
Miért jó itt randizni? A labirintus napközben (9.30 - 18.00) is különleges helyszín, hat óra után viszont végképp érdemes errefelé járni: ekkor kikapcsolják a fővilágítást, és a teljes zárásig (fél nyolc) olajmécsesek segítségével kell tájékozódni a félhomályos útvesztőben. A labirintus legmeglepőbb szakasza a reneszánsz sziklaterem, ahol a szépen kivilágított kútból igazi bor folyik. Inni ugyan nem lehet belőle, de az illatát már messziről érezni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Reneszánsz Terem borkútjánál | Nézd meg, hol jártunk még!

Mivel lehet vetíteni? A labirintushoz egy csomó legenda kapcsolódik, de a feltupírozott városi mítoszok nélkül is meglehetősen kalandos a barlang története: szerepel benne ősember, penészes pincesor, tömegbunker, titkos objektum és Görög Zita. Ha ezt mind elmeséled, már nem kell több.
Mit lehet itt még csinálni? A labirintus végénél kis asztaloknál teát lehet fogyasztani; illetve lehet jelentkezni személyre szóló labirintusjárásra is.
Ha itt már voltál... Érdemes megnézni a nagyközönség számára nemrég megnyílt Sziklakórházat is. Egy kicsit arrébb (a labirintus Lovas úti bejáratához közel) nyílik a korábbi titkos katonai kórház és bunker, ahol most külön kiállításon nézhetjük meg a II. világháborúban használt műtőket és orvosi eszközöket.
Költségek: 1500 Ft/fő

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Itt akár teázni is lehetne | Nézd meg, hol jártunk!

+ + +

#4 Tündérrózsa a dzsumbuj közepén >>
Hol van ez? A régi nevét most újra visszanyert Füvészkert nagy kedvencünk ebben az összeállításban. Egy köpésre a város legrosszabb hírű utcáitól egy igazi oázist találunk, békebeli pálmaházzal, virágzó díszfákkal, vadkacsákkal, teknősökkel, kis üvegházakkal, orchideákkal és vízililiomokkal, na meg egy szemet gyönyörködtető kis villával, amely most irodáknak, rendezvényeknek és kiállításoknak ad helyet, de csupán mellette elsétálni is élmény. Megközelíteni az Illés utcából a legegyszerűbb: a Klinikáknál vagy a Nagyvárad térnél leszállva a metróból egy tízperces sétával elérjük a parkot.
Miért jó itt randizni? Amiért a Margitszigeten is, de itt még inkább. Augusztus 30-án virágzik idén utoljára a Füvészkert büszkesége, a Viktória névre keresztelt vízililiom (Victoria cruziana), amelynek különlegessége, hogy virága csak néhány éjszakán át nyílik. Azokon a ritka napokon, amikor virágzik, mint például most szombaton is, este tizenegyig tart nyitva a Füvészkert.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Gyönyörű villa a háttérben | Nézd meg, hol jártunk még!

Mivel lehet vetíteni? Szerintünk itt felesleges: a park idilljéhez nem kell hozzátenni semmit. A Pál utcai fiúk füvészkertes jelenetét felidézni a pálmaházban érdemes.
Mit lehet itt még csinálni? Makrózni. Vigyél egy jó fényképezőgépet.
Ha itt már voltál... Menj a szomszédos Orczy-kertbe, itt működik egy mókusrezervátum. Vagy nézd meg a Tömő utca - Nagytemplom utca - Leonardo Da Vinci utca által határolt területen felállított, Grund névre keresztelt játszóteret. Ha már Pál utcai fiúk...
Költségek: 600 Ft/fő

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Huncut hely a Füvészkert | Nézd meg, hol jártunk még!

+ + +

#5 Nyalókaorgia neonszínekben: újpesti designcukrászda >>
Hol van ez? Az a tippünk, ha a belváros kellős közepén lenne, óriás sorok kígyóznának előtte a nap minden órájában. Ehhez képest az Újpest Központ metrómegállótól még gyalogolni kell kifelé az Árpád úton jó tíz percet. Nincs is tele, pedig zseniális designnal és isteni cukor- és mignonpulttal büszkélkedhet. Mintha csak Willy Wonka csoki- és cukorkagyáros birodalma mászott volna le a filmvászonról a panelrengeteg közepébe. A hagyományosabb Horváth Cukrászda földszintjén át kell vágni, hogy eljuss a különleges kialakítású első emeletre.
Miért jó itt randizni? Minden valamirevaló nő legalább elérzékenyül, ha nyalókát formázó bárszéken himbálhatja a lábát, attól meg pláne, ha "Kiss me" feliratú neonmignont vagy marcipánretikült eszegethet a férfi kontójára. Ezenkívül a hely még számos romantikus lehetőséget tartogat: önkiszolgáló jelleggel komponálhatjátok meg közös fagyikelyheteket és drazsé-mixeteket, meglepheted a nőt igazi, rajzfilmbe illő, csíkos botnyalókával, és van kanapé is, ahol el lehet nyújtózni.
Mivel lehet vetíteni? Ha könnyen, gyorsan eltalálsz a cukrászdába, illetve elmeséled, hogy a Karcsi és a csokigyáros című Roahl Dahl-sztorit (amiből Tim Burton filmet készített Johnny Deppel) te eredetiben olvastad.
Mit lehet itt még csinálni? Pesti Estet és Exitet lapozni a kanapén, internetezni, és röhögni a mosdóasztalba dolgozott cukorka-gyűjteményen.
Ha itt már voltál... Akkor nyugodtan menj még egyszer.
Költségek: 300 forinttól kezdve bármeddig; a határ a csillagos ég (többemeletes tortát és ajándéktárgyakat is lehet itt vásárolni).