Újra művészeti mustra a Műcsarnokban

Vágólapra másolva!
Képzeljünk el egy Műcsarnok méretű, hatalmas kiállítást, amelyen Andy Warhol popart-képe mellett Munkácsy Mihály egy rajza függ, majd egy Spongya Bob-képregény és egy míves falióra. A Műcsarnokban idén is megrendezett Budapest Art Fair eklektikus válogatásán a kiállított műalkotásokat az köti össze, hogy mind megvásárolható, ennek ellenére nemcsak a szakmabelieknek vagy a potenciális vásárlóknak érdemes elmenni a négynapos művészeti seregszemlére. A buksza kinyitása nélkül is jól szórakozhatunk: videovetítés, képregény-rajzolás, improvizációs színház, na meg több teremnyi mű november 20. és 23. között a Műcsarnokban.
Vágólapra másolva!

Dübörög a hazai műkereskedelem, a nagyobb aukciósházak árverésein a csillárról is lógnak az emberek, hatalmas a kereslet. A szakma is egyre szélesedik, számos új galéria nyitja meg kapuit, a kínálat tehát szintén folyamatosan nő. Különleges alkalom, amikor az ebben a szakmában konkurens cégek, vagyis a galériák egyszerre vonultatják fel az általuk képviselt művészeket, trendeket vagy egyszerűen a szemléletüket.

Erről szól a Budapest Art Fair, amely nagyobb múltra tekint vissza, mint gondolnánk, ugyanis a korábbi Antik Enteriőr Régiségkiállítás és Vásár, valamint a Plug Kortárs Kiállítás egyesülve született újjá. Az idén tizenötödik alkalommal megrendezett Art Fair nemzetközi ismertségét bizonyítja, hogy az ötven kiállító közül minden évben nagyobb számban képviseltetik magukat külföldi galériák is.

Nem csak a kiállítók között találkozunk külföldiekkel, hanem a kiállított műalkotások között is. A korábbiakban nem kisebb neveket sorakoztattak fel a galériák, mint Andy Warhol, Tom Wesselman, Roy Lichtenstein vagy Fernando Botero, ez idén sem változott. A piaci igényeket és a külföldi érdeklődést felmérve a Budapest Art Fair művészeti szemléje nem csak a nemzetközi piac felé nyitott az elmúlt években, de elfogadta és serkenti is a kortárs művészet és újabb képzőművészeti ágak térhódítását. Így például szerepel a kiállítók között a képregényekkel foglalkozó kArton Galéria, friss videomunkák láthatók az auditóriumban, sőt Videó a láthatáron címmel a művészeti szcéna szereplői előadásokon is kivesézik a videoművészet előtérbe kerülését.

Forrás: [origo]

A vásár nem szakadt el a gyökereitől, idén is láthatók és megvásárolhatók lesznek a képzőművészeti alkotások mellett bútorok, textil művek, fegyverek, ékszerek, könyvek, népművészeti tárgyak, órák, porcelánok, üvegek- és fémtárgyak, kerámiák, és kristályok. A hazai legnagyobb (például a Kieselbach Galéria, a Virág Judit Galéria, vagy az Erdész&Makláry Fine Arts) vagy feltörekvőben lévő (például az Art Factory Gallery vagy a Molnár Ani) galériák és aukciósházak tarka, életteli hangulatot teremtenek a kiállított, legkülönfélébb művekkel a Műcsarnok épületében és a közvetlenül mellé felállított, fűtött óriás sátorban.

Forrás: [origo]

Azt, hogy az ezidáig Magyarországon egyetlennek számító seregszemlén mely galéria állíthat ki, a vásár szervezői bírálják el, ahogy azt is, hogy a meghirdetett árak harmonizálnak-e az aktuális piaci viszonyokkal. Az Art Fair szakmai zsűrijének feladata a kiállított műveket véleményezése, csak az ő rábólintásuk után kerülhetnek be az alkotások a mustrára. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy elmaradnának a kiállítástól a provokatív, különleges, vagy szokatlan művek.

A művészetek kedvelőinek, a kíváncsiskodóknak és az "outsidereknek" is jó szórakozást kínál a vásár helyszínén és ideje alatt megrendezett programsorozat. Esténként a nagy sikerű Lifegame, vagyis Életjáték improvizációs színházi előadások szórakoztatják a közönséget, egy-egy ismert személyiség életének eljátszásával és közreműködésével. Hogy a régóta sikerrel futó színházi előadás igazodjon a Budapest Art Fair szellemiségéhez, két képzőművész, Bukta Imre és feLugossy László lesznek a kiválasztott "főszereplők", akiknek életével megismerkedhetünk.

Forrás: [origo]

A kisebbekről sem feledkeztek meg a szervezők, akik úgy látszik, hisznek abban, hogy soha nem lehet elég korán kezdeni. A gyerekeket interaktív módon, művészeti technikák kipróbálásával, kreatív feladatokkal igyekeznek közelebb vinni a kortárs művészethez.

A haladóknak az Artmagazin Fórumában kerekasztal beszélgetéseket tartanak a műkereskedelem témakörében, melyen részt vesznek a szakma legismertebb és legsikeresebb képviselői, úgy mint Geskó Judit (Szépművészeti Múzeum), Bencsik Barnabás (Ludwig Múzeum), Petrányi Zsolt (Műcsarnok), Százados László(Magyar Nemzeti Galéria), Pados Gábor (acb Galéria) és Vass László (Vass László Gyűjtemény). Hogy a művészeti képzés fontosságának hangsúlyozása ne álljon meg a legkisebbeknél, a kiállításon bemutatkoznak művészeti egyetemeink is, úgy mint a MOME Animációs- és az MKE Intermédia szaka egy-egy meghívott tanár és osztálya képviseletében. Ők az Art Fair koncepciója szerint a speciális előadás- és vetítéssorozat keretében azt hivatottak bizonyítani, hogy a videóművészet piacképes műfajjá alakult nem csak külföldön, de mára kishazánkban is.

Budapest Art Fair 2008, antik és kortárs kiállítás és vásár - Műcsarnok (XIV., Hősök tere), 2008- november 20-23., 10.00 - 19.00. Jegyár: 2500 Ft (kedvezményes: 1500 Ft)