Fenyőillat és forralt bor: adventi programok a fővárosban és vidéken

Vágólapra másolva!
Hagyományosan Szent András napjával (november 30.) kezdődik az adventi időszak, így ezen a hétvégén már lehet barkácsolni a koszorút, gyújtani az első gyertyát, és kinézni az országszerte kezdődő karácsonyváró programok valamelyikére. Összeszedtünk pár helyszínt, ahol biztos Mikulásokba, gyertya-árusokba és szaloncukor-halmokba botlunk az adventi hétvégéken. Mézeskalács-házikó, korcsolyapálya, lillafüredi Mikulás-vonat és még hét ötlet, hol hangolódjunk az ünnepekre.
Vágólapra másolva!

Megelevenedő karácsonygyár a Kossuth téren

Csak jövő héten szombaton, Miklós napján nyitja meg kapuit a Kossuth téri Meseváros, de mivel a fővárosi Mikulás itt fogja felverni a tanyáját, adventi összeállításunk élére került a fesztivál. Mintha csak Willy Wonka csokigyára indulna be a Parlament előtt, csak nem csokit, hanem a karácsonyi hangulat összes összetevőjét gyártaná futószalagon: lesz bejgli, mézeskalács, mese, Mikulás, fenyőillat és bábjáték. A programsorozatot a Miniszterelnöki Hivatal szervezi immár másodjára. A fő látványosság idén is a Mikulásház és az Ország Karácsonyfája lesz, de Kemény Henrik Vitéz László-előadásának speciális karácsonyi változata, a bejglisütő vonat, na meg a gőzölgő halászlé is erős vonzerőt jelenthet.

Előző évben találták ki a szervezők, hogy a karácsonyfához minden évben máshonnan hozatják a különleges óriásfenyőfát - tavaly az erdélyi Szovátáról, idén a Bükkből érkezik a fa. A Mikulásházban a mesék hangulatát idéző környezetben várja a gyereket a piros zekés Mikulás, aki mellett idén először jelnyelvi tolmács is segédkezik - vigyázat, csak hétvégi műszakban. A Mikulásház mellett felállított kis színpadon bábjátékok és mesék elevenednek meg. Tavaly nagy sikert aratott a bejglisütő vonat, ezért most naponta "gyártja" helyben a diós és mákos bejglit. Egyszerre akár negyven métert is el tud készíteni, szóval lesz mit majszolni.

Minden hétvégén más programmal készülnek a szervezők: az első hétvége különlegessége a lappföldi Mikulás, aki vendégségbe érkezik budapesti kollégájához. December 6-án, szombaton délután fél ötkor együtt kapcsolják fel az Ország Karácsonyfájának világítását. Ugyanezen a hétvégén lép fel Kemény Henrik bábmester (mindkét nap tizenegykor és háromkor), előadása azért különleges, mert a visszavonult 83 művész csak az ünnep kedvéért áll megint a bábparaván mögé. Következő hétvégén a cukrásztestület hatalmas mézeskalács-házikót állít föl a térre. December 20-án egy jó nagy betlehem költözik a Parlament elé, ahova az állatkertből érkeznek vendégségbe a jószágok. A Mikulásvonat minden hétvégén működni fog.

Forrás: karacsony.freeblog.hu
Fényfestmény és Mikulásház | Nézz még képeket!

Ami viszont a fesztivál minden napján várja a kilátogatókat: sült gesztenye, tökös finomságok, kürtős kalács, hurka-kolbász, halászlé és a téli, karácsonyi időszak más jellegzetes ételei, na meg az adventi rendezvények elmaradhatatlan programja, a vásár, ahol gyertyákat, merített papírt, díszeket szerezhetünk be. Egy helyi ünnepi postafiók is nyílik majd a téren, ahol karácsonyi lapokat, egyéni - saját fényképes - bélyegeket árusítanak, és a jókívánságokra "Ország Karácsonya" ünnepi pecsétet nyomnak. A Meseváros hétköznapokon délkor nyit, és este nyolcig tart nyitva, hétvégén viszont már délelőtt tíztől mehetünk.

Századeleji téli parádé korcsolyapályával, punccsal, fűtött sátrakkal

Idén először rendeznek a Papp László Sportaréna előtt Télünnep néven ingyenes karácsonyváró fesztivált, de már most sok érdekesen hangzó programmal csalogatják a családokat. Például december első hetében kedvezményes áron látogatható korcsolyapálya nyílik, a téren felállított színpadra híres előadók (például Szalóki Ági, Kaláka), utcaszínházi előadások, mesemondók, garabonciások, énekmondók, kántálók, betlehemesek érkeznek, és nem hiányozhat a kézműves műhely. A fűtött könyvespavilonban kortárs gyermekirodalmi beszélgetéseket szerveznek, az Angyalok Kertjében pedig tündérek és manók varázsolnak mesés hangulatot.

Forrás: [origo]
Mézeskalács-sütöde | Nézz még képeket!

Természetesen lesz karácsonyi kirakodóvásár is, de Katlan Tóni téli csemegékkel tömött Látványkonyhája és Omnibusz-kávézója ínycsiklandozóbban hangzik. Ide is kilátogat a finn Mikulás, méghozzá december 9-én és 12-én délután kettő és hét között.

Karácsonyra hangszerelt Mesterségek Ünnepe adventi kalendáriummal

Már népszerű útikönyvek és magazinok is úgy említik az idén tízéves Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, mint a "legautentikusabb" rendezvényt ebben a műfajban. A külföldiek számára valóban csalogató lehet a fesztivál célkitűzése, hogy itt csak "igazi" tradicionális portékák, ételek-italok és hagyományőrző zenekarok mutatkozhatnak be - ezt szavatolja a Népművészeti Egyesületek Szövetsége előzetes zsűrizése. A több mint száz fapavilonban árusított népművészeti termékek mellett a vásár különlegessége az adventi kalendárium a Gerbeaud épületén, amelyen december 1-től minden nap délután öt órakor harangjáték és fúvószene kíséretében nyílik ki egy ablak, így jelképezve az ünnep közeledtét. Az ablakok mindegyike egy-egy gyönyörű kortárs festmény képét rejti.

Forrás: [origo]
Nyílnak az ablakok a Vörösmarty téren | Nézz még képeket!

Ide is bátran lehet jönni a gyerekekkel, gondoltak rájuk a szervezők: fűtött kézműves gyermekjátszó, hétvégenként délelőtt pedig bábelőadás várja őket. December 6-án és 7-én telepszik a Mikulás szokásos székében a tér sarkába, ahol a kívánságokat várja a legkisebbektől. A tér közepén álló szobor mellett álló pavilonban Budapest 135. születésnapja alkalmából fotókiállítást láthatunk. A töki pomposra éhezők célpontja is lehet a Vörösmarty tér: a vásár híres az itt kapható finomságokról, a forralt boros vásári bögrét pedig idén is haza lehet vinni.

Gyhmes az Óbudai Fő téren

Óbudán- a nyári rendezvénysorozat sikere nyomán - decemberben is szerveznek hasonló fesztivált, persze most az advent jegyében. Lesz vásár, színházi előadások, gospelkoncert, sőt a szervezők az időjárástól is függően korcsolyapályát is ígérnek. November 29-én, szombaton délután a programok sorát a Ghymes kezdi négy órakor.

Téli élménypálya a bevásárlóközpont tetején

Az Aréna Pláza is beújít télre: a nyári koktélterasz után most sí- és szánkópálya nyílik a bevásárlóközpont tetején. Főleg bemutatók zajlanak majd a mesterségesen kialakított hóparkban, de a vásárlást bátorítandó egy tízezer forintnyi elköltött összeg fölött bónt ígérnek a plázajáró közönségnek, amelyet a hófánkpályán lehet leszánkázni (ezen kívül minden csúszkálás pénzbe kerül). Hétvégenként extra program: december 6-án síverseny, december 13. és 20. pedig a snowboard napja. A Westendről se feledkezzünk el: hétköznap este tízig, hétvégén pedig éjfélig lehet korcsolyázni a város felett egy-egy 1400 forintos karszalag birtokában. Van korcsolyakölcsönző, élező, forró tea és perec, kisgyerekeseknek, családosoknak meg az is jól jöhet, hogy délelőtt szervezett oktatás folyik.

Adventi játszóház a Millenárison

A Millenáris november 29-én tartja első adventi játszóházát, amelyen a gyerekek kis ajándékokat (például szekrényillatosítókat, ékszert, babát) készíthetnek, bábszínházat nézhetnek, és koncertet hallgathatnak (most éppen Kéri Kitty-ét). Indul a nagy decemberi társasjáték-vetélkedő, amelyen minden szombaton lehet pontokat gyűjteni. A legtöbb pontot összegyűjtő játékos nyereményt kap karácsonykor.