Huszárokkal, Dobó Katával és Kossuth-kiflivel ünnepelhetjük március 15-ét

Vágólapra másolva!
Ebben az évben is a családoknak szervezett programok dominálnak az államilag szervezett március 15-i ünnepségeken, középpontjukban - a 160 éve indult 1849-es tavaszi hadjárat emlékére - idén a huszárromantika áll. Egy hadi tábor épül fel a Lánchíd tövében, lesz huszárkiállítás, lehet verbunkost táncolni és kvízre jelentkezni, amelyet környezettudatos "zöldhuszárok" vezényelnek le, szólni fog a honvédelmi térzene és lehet vonulni a peckes huszárokkal. Akinek nincs kedve a nagy és szervezett megmozdulásokhoz, azoknak ajánlunk néhány más módot arra, hogyan lehet békésen ünnepelni március 15-ét.
Vágólapra másolva!

"Rajta, magyar!" Pantomimesek nyomtatnak a városban

Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv Váci utcai nyomdájában nyomtatta ki Petőfi és fellelkesült csapata a Nemzeti dalt és a 12 pontot. Az idei március 15-ét megelőző héten minden nap pantomimesek játsszák el ezt a jelenetet a főváros különböző pontjain délután négy és este hét óra között, miközben egy narrátor érdekes történeteket mesél a nézőknek. Például az is kiderül, Petőfi híres versének kezdő sora az első változatban úgy szólt, hogy "Rajta magyar".

A Nemzeti Múzeum kertjében idén is történelmi játszóház várja már március 10-től a családokat. A programok többsége a huszárok életmódja köré épül, például egy kiállítás ismerteti meg a gyerekeket a különböző korszakok huszárainak egyenruhájával, mindennapi tárgyaival, és egy igazi lovashuszár is érkezik, aki mesél a régi tábori életről. A táncos foglalkozáson a híres toborzótánc, a verbunkos lépéseit is meg lehet tanulni. Idén bukkannak fel először a Múzeumkertben "zöldhuszárok", akik ugyan anakronisztikus figurák az 1848-as ünnepségeken, viszont fontos ügy, a környezetvédelem érdekében kampányolnak.

Lovak, táncosok és Dobó Kata a múzeumnál

A március 15-i ünnepség a Nemzeti Múzeumnál a pantomimesek műsorával kezdődik reggel kilenckor. A szokásos ünnepi műsorban ezúttal 1848-ban élt öt fiatal élete elevenedik meg a múzeumnál felállított szabadtéri színpadon; a szerepeket a Katona József Színház két kiemelkedő színésze, Fullajtár Andrea és Fekete Ernő játsszák, valamint Dobó Kata és Simon Kornél, akik a Szabadság, szerelem című filmben már feltűntek együtt, illetve Nyári Oszkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház színésze és Egyházi Géza énekes. Az előadáson fellép a Nemzeti Lovas Díszegység tizenhat lovasa és több száz táncos is, ez utóbbiakat Román Sándor, az ExperiDance vezetője tanította be.

A megemlékezésekben idén az az újítás, hogy előtérbe kerülnek a nők is. Például kiderül, hogy született 1848 márciusában egy harcias női kiáltvány is, ezt Dobó Kata fel is fogja olvasni a műsor keretében, illetve megidéződnek a forradalom hősnői, Szendrey Júlia, Teleki Banka, Leövey Klára és azok a lányok, asszonyok, akik egyenruhába öltözve csatlakoztak a honvédsereghez. A közel háromnegyed órás műsor után huszárok fognak galoppírozni a múzeumnál a Honvédelmi Minisztérium katonazenekara kíséretében.

Forrás: MTI


Huszártábor a forradalom hídja tövében

A Lánchídon ismét megelevenedik a forradalom története, az eddigi évekhez hasonlóan a jelmezbe öltözött színészek tizenkét állomáson idézik meg időrendben a március 15-ei eseményeket. Az egyes állomásoknál feladatokat is kell teljesíteniük a nézőknek; aki először összegyűjti az összes feladat teljesítését igazoló pecsétet, ajándékot kap. Mivel idén a hősies férfiak mellett a nők is előtérbe kerülnek, így a hídon a forradalomban részt vevő hölgyek dicső tettei is megidéződnek, például az egyik állomáson Teleki Blankával és Laborfalvi Rózával találkozhatunk.

Eközben a lezárt Roosevelt téren, a Lánchíd tövében a Magyar Huszár Hagyományőrző Szövetség rendezi be táborát, az 1849-es tavaszi hadjárat 160. évfordulója alkalmából játékos próbatételeken keresztül mutatják be az egyesület tagjai, milyen lehetett az élete akkoriban egy katonának. A huszárok óránként felvonulást tartanak, amelybe a gyerekek is bekapcsolódhatnak lóháton. A Roosevelt téren a kézműves foglalkozás és játékos próbatételek is a huszár-léthez kapcsolódnak, csákót lehet készíteni, ágyúgolyót tölteni, fakardokat elkapni, illetve a zsoldból előkeresni a korabeli pénzérméket.

Forrás: MTI


Huszárok a múzeumokban is

Két múzeum szervez március 15-re családi programokat, mindkettő egy-egy 1848-as témájú kiállításhoz kapcsolódik, így a huszárcsákó-készítés előtt vagy után a tárlatot is meg lehet nézni. A Nemzeti Múzeumban március 13-án nyílik az "Ilyen tavasz csak egy volt életemben..." című kiállítás, amely az 1848-as forradalom kevésbé látványos és mitikus, de szintén hősies oldalát igyekszik elmesélni, a modern új állam alapjait lefektető országgyűlések vívmányait mutatja be. A kiállításhoz kapcsolódva a múzeum termeiben is szerveznek kézműves foglalkozásokat vasárnap; tehát aki fázik a kinti programokon, behúzódhat tarsolykát varrni.

A közeli Petőfi Irodalmi Múzeumban egész nap tart a gyerekeknek szóló kézműves-foglalkozás, amelyen a forradalomhoz és a huszárélethez kapcsolódó tárgyakat fabrikálhatnak; a múzeum kertjében eközben akadályverseny lesz. A nap folyamán kétszer indul ünnepi tárlatvezetés a Petőfi Sándor alakja köré épülő állandó kiállításon, délelőtt tizenegy, illetve délután egy órakor.

+ + +

Március 15. másképp: Petőfi és a rock

Talán részben a válság, részben a lemondó hangulat az oka, hogy idén jóval kevesebb program kínálkozik, ha az államilag szervezett huszáros ünnepség helyett valamilyen alternatív módját szeretnénk választani a megemlékezéssel összekapcsolt kikapcsolódásnak. Azért még van pár ötletünk, hogyan lehet az utcáktól távol maradva, politikamentesen ünnepelni március 15-ét. Elsőként például úgy, hogy felfedezzük, hogy viszonyul egymáshoz Petőfi Sándor és a rock. Ferenczi György szájharmonikás blues-zenész szerint nagyon jól illennek egymáshoz: "Petőfi, ha most élne, Chuck Berry-rajongó lenne" - vallja Ferenczi, aki ebben a szellemben készítette el 2006-ban a Hangzó Helikon sorozatban megjelent Petőfi CD zenei anyagát, amelyben Petőfi olyan ismert és népszerű költeményei, mint a Falu végén kurta kocsma, a Szeptember végén, a Négyökrös szekér vagy A természet vadvirága twist- és blues-változatban, Bob Marley vagy éppen Jimi Hendrix szerzeményeire hangzanak fel. A vasárnap esti koncert nagyrészt e cédé anyagára épül, de készült néhány új szám külön erre az alkalomra is. Petőfi magyar hangja Szabó Sipos Barnabás. Ha most nem tudsz elmenni az estre, itt belehallgathatsz a cédébe.

Kossuth Lajos kiflije

Süssünk otthon Kossuth-kiflit!


Hozzávalók:
35 deka liszt
20 deka vaj
egy csomag sütőpor
egy citrom leve
3 evőkanál porcukor
3 tojássárgája
Töltelék:
3 tojásfehérje
25 deka porcukor
20 deka darált dió
A töltelékhez a tojásfehérjét és a porcukrot jó habosra keverjük, majd hozzákeverjük a diót, és félretesszük. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, és félujjnyi vastagra nyújtva háromszög-alakú darabokra vágjuk. A háromszögek közepébe tölteléket rakunk, és kiflikké sodorjuk.

Tavaly rendezett először a váci Tragor Ignác Múzeum kiflisütő versenyt, és mivel nagyon jól sikerült a kóstolóval egybekötött vetélkedés, idén már országos méretekben szervezik meg. Akik neveztek a versenyre, a Görög Templom kertjében kínálják a tepsiben sült édességeket. A Kossuth-kiflinek több receptje és eredete ismeretes; az egyik közismert legenda szerint a Kossuth-kifli annak idején Pozsonyból indult hódító útjára, diós és mákos változata ma is pozsonyi kifliként szerepel a köztudatban. Az 1840-es években az országgyűlések alkalmával Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében fedezte fel magának Kossuth Lajos ezt a süteményt, amit aztán - ahogy egyre népszerűbbek lettek mindketten - róla neveztek el.

Petőfi kivetítőn, Egerben

Az egri Gárdonyi Géza Színház különleges előadásban idézi meg Petőfi egyik legfurcsább művét, Az apostol-t. Csizmadia Tibor, az előadás rendezője Kaszás Attilával egyszer már feldolgozta a művet (akkor rádiójáték formában), most azonban egy kicsit másképp nyúl hozzá. "Szeretném, hogy a szöveg érvényesüljön, azok a költői képek, amiket Petőfi megfogalmazott" - mondta a rendező, aki a klasszikus színházi előadás helyett felolvasószínházi formában képzelte el a verses regényt, amely mellett kivetítőn idéződik meg a kor és a költő szelleme. A produkcióban részt vesz Járó Zsuzsa, Görög László, Kaszás Gergő és Mészáros Máté.

Teljesítménytúra piros-fehér-zöldben

Menekülj a természetbe! A Gyermekvasút minden évben megrendezi március 15-én A Gyermekvasút nyomában fantázianevű, nagy tavaszi eleji kirándulását, amely a Széchenyi-hegytől a Hűvösvölgyig végighalad az állomásokon és a környék legszebb látványosságain. A távolság húsz kilométer. Minden résztvevő térképet, ellenőrző lapot és túraleírást kap; aki hat órán belül beér a célba, emléklapot kap. Hazafelé lehet menni a vasút nosztalgiavonataival vagy a BKV Hűvösvölgyből induló járataival.

Magyar Buli iPodról

Tavaly március 15-én az utolsó pillanatban lefújták a 2004 óta létező Magyar Bulit, idén a várhatóan felfokozott hangulatra való tekintettel már bele sem fogtak a szervezésbe, ami azért nagy kár, mert messze a legjobb dolog volt, amely a nemzeti ünnep kapcsán fiatal agyakban megszülethetett. A négy lemezbúvár dj-ből álló BrakeCsokkerz különítmény azt a célt tűzte ki maga elé, hogy feleleveníti a méltatlanul elfeledett magyar könnyűzenei örökséget, és régi, porlepte hangzóanyagokat pakol a lemezjátszóra. Az űr, amelyet a nemzeti ünnepek környékén rendezett hazafias bulik elmaradása hagyott a fiatal szívekben, azóta betöltetlen. Nincs más választásunk, idén, ha mulatni akarunk, hallgassuk meg az elmúlt évek mixeit számítógépről, iPodról.

Leszámolás mix (2004. okt. 23.)
1001-2005 mix (2005. aug 20.)
Így mulat egy beates magyar úr (by Suhaid, 2006. június)
Csak a freakre emlékezem (2008. márc. 15., elmaradt)