Rodcsenko és műtárgykrimi a budapesti művészeti vásáron

Vágólapra másolva!
2010. november 25. és 28. között negyedik alkalommal rendezik meg a Műcsarnokban a Budapest Art Fairt, amelyen a szokásos művészeti expo mellett egy csomó érdekes kísérőprogram is lesz: csak négy napig láthatók a híres orosz avantgárd művész, Alekszandr Rodcsenko fotói, hétvégére ideköltözik a WAMP designpiac, közös standon mutatkozik be 28 külföldi galéria, és nyomozásairól mesél az ellopott műkincsek orosz James Bondja, Konsztantyin Akinsa.
Vágólapra másolva!

A tavalyi szerényebb körülmények között megrendezett Budapest Art Fair után az idei vásár gazdag programpanele azt sugallja, a rendezvény most ismét erőre kap. A (főleg hazai) műkereskedelem pillanatnyi helyzetéről és érdeklődéséről képet adó vásár elsősorban a szakmai közönséget vonzza évről évre a Műcsarnokba, de a mostani Budapest Art Fair kísérőprogramjait a nem-szakmai érdeklődőknek is ajánljuk. Újdonság még, hogy a régiségeket felvonultató Antik Enteriőr című rendezvény - amelyből 2007-ben a Budapest Art Fair is kinőtt - most különválik, és a Néprajzi Múzeumban rendezkedik be egy más időpontban, december 2. és 5. között, a Budapest Art Fair utáni hétvégén.

Az optimizmus kora

A legizgalmasabb kísérőprogram az a fotókiállítás lesz, amely az 1920-30-as évek orosz fotósainak munkájából ad ízelítőt, többek között Alekszandr Rodcsenko fényképei is láthatók lesznek a tárlaton. Rodcsenko az orosz avantgárd egyik legfontosabb alakja volt, tervezett posztereket (például Eisenstein híres Patyomkin-páncélosának filmplakátját), festett, szobrászkodott, filmezett - és természetesen fotózott is; jellegzetes ismertetőjegye, hogy képeit a legmeglepőbb szögekből készítette. Az ő művein kívül még több kortársának fotóit is láthatjuk a Műcsarnok egy önálló termében rendezett kiállításon, összesen 80 fényképet a szovjet-orosz művészet aktív és pezsgő korszakából. Az anyagot egy Rodcsenko-portréfilm egészíti ki.

INFO

A vásár november 25. és 28. között tart nyitva délelőtt tizenegy órától este nyolcig. Szombaton meghosszabbított nyitvatartással, este tízig várják a látogatókat, vasárnap viszont már hétkor zár a rendezvény.

Jegyeket 2500 Ft-os áron lehet vásárolni (a kedvezményes belépő 1500 Ft).

A kiállításra minden nap délután kettő és este nyolc között folyamatosan indulnak tárlatvezetések (díja 500 Ft), szombat este pedig Réz András, Winkler Nóra és Lévai Balázs kalauzolják az érdeklődőket a fotók között (hét és nyolc között). Mindkét típusú vezetésre előre kell jelentkezni!

Kelet-Közép-Európa

Izgalmas művekre lehet számítani a szintén új ötletként megvalósuló Heroes Corner standnál, ahol 28 külföldi galéria mutatkozik be közösen, többségük kelet-közép-európai (összesen 12 országból érkeznek: Bosznia, Bulgária, Lettország, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Franciaország, Svájc és USA).

Katya Belkina: Petrov-Vodkinnak (2007)

Mindegyik galéria egy-egy művet állít ki, műfajban, technikában, hangvételben változatos összképet adva a régióról. Itt láthatjuk a World Press Fotó nyertes Szergej Makszimisin zord Putyin-fotóját, Katya Belkina provokatív pucér önarcképét, Paolo Vivian vasból készült vonalkódját és Nazar Bilyk Eső című szobrát. Grafikák és videómunkák is szerepelnek a Heroes Corner válogatásában, a műveket a Genfben élő szakújságíró-művészettörténész Simon Hewitt válogatta a Budapest Art Fair szervezőinek felkérésére.

Hétvégi szuper-WAMP

A jól ismert budapesti designvásár különkiadása november 27-én és 28-án egy speciális válogatással jelentkezik a Műcsarnokban. Céljuk, hogy egy saját "múzeum shop"-ot rendezzenek be, olyan művekkel, amelyen kötődnek a művészethez. Nyaklánc Roy Lichtenstein motívumaival, az Arnolfini házaspár kitűzőkön, kortárs művészek tervezte pólók stb.

Még érdekességek

- November 27-én, szombaton délután háromkor kiderül, Robert Capa simlis volt-e vagy sem.

- Szintén november 27-én, szombat este vetítik az Untitled című amerikai vígjátékot, amely vicces szatíra a pihent agyú New York-i művészekről. Egyikük kitömött véres állatokat állít ki divatos galériájában, másikuk rémületes zajzenét komponál a vödörrugdosás és papírtépdesés zajaiból. Aztán ők ketten egymásba is habarodnak.

http://www.youtube.com/v/vkv1vF05XSg?fs=1&hl=hu_HU


- November 26-én, pénteken délután négy órakor előadást tart Konsztantyin Akinsa művészettörténész és kutató, akinek szakterülete az elkobzott műtárgyak utáni nyomozás. (Angol nyelvű előadás, tolmács lesz.) (Itt olvashattok vele egy remek interjút.)