"A késésen a Himnusz sem segít" - képviselők a közgyűléseken való közös éneklésről

Vágólapra másolva!
Budapest 16. kerületének polgármesteri hivatalában négy éve él a gyakorlat, hogy a képviselők minden ülés elején eléneklik a Himnusz-t. Egy független képviselő nem hajlandó kapahangon énekelni, a fideszes alpolgármester szerint az "emberi normákat" a Himnusz sem képes betartatni. Kovács Péter polgármester az Országgyűlésben is bevezetné az éneklést, ezzel számolná fel az ország megosztottságát. Iskolai ünnepség vagy katonai szemle? Van olyan, aki a Himnusz miatt nem jár be.
Vágólapra másolva!

Az [origo] kérdésére több tizenhatodik kerületi képviselő hasonlóképpen írta le a folyamatot: az ülések elején megérkezik Kovács Péter fideszes polgármester, és üdvözli a jelenlévőket, illetve behívja a még a helyiségen kívül tartózkodókat, majd ünnepélyesen felszólítja őket, hogy a hagyományaiknak megfelelően énekeljék el közösen a Himnusz-t. Az éneklésben segít, hogy számítógépről megy egy zenekari felvétel, énekkel. "Közösségformáló ereje van" - válaszolta az [origo] kérdésére Győri-Molnár Lajos jobbikos képviselő, aki október óta tagja a közgyűlésnek. Arra a kérdésünkre, hogy az éneklésen vagy a Himnusz-on van-e a hangsúly, azt mondta, hogy a "Himnusz éneklésén". Hozzátette azonban, hogy mindenki énekelni szokott, emiatt nincs az egésznek olyan hatása, mint egy rendőrségi vagy katonai szemlének.

Kovács Péter fideszes polgármester és parlamenti képvidelő csütürtökön indítványt nyújtott be a parlamentnek arról, hogy a Himnusz eléneklésével kezdődjenek az Országgyűlés ülései is. A javaslat szerint a közös éneklés erőt és alázatot ad a munkához, illetve segít felszámolni az ország megosztottságát. A 16. kerületi önkormányzatban 2006 óta él ez a gyakorlat.

Szabó Barbara, az LMP képviselője szerint az éneklés ünnepélyessé teszi a munkát, de nem gondolja, hogy meg is könnyítené azt - ő egy iskolai évnyitóhoz hasonlította az éneklés hangulatát. "Ez csupán egy gesztus, mélyebb tartalma nem feltétlenül van. Egy rendelettervezet esetében nem fog emiatt másképp szavazni egy képviselő. Egy fideszes képviselő, még ha mást gondol is, akkor is úgy szavaz majd, mint a Fidesz-frakció többi tagja" - mondta Szabó Barbara, majd hozzátette, hogy egyébként sosem volt kifogása a szokás ellen, viszont azt, hogy ez erőt adna a munkához, inkább szép gondolatnak tartja, mint bármi egyébnek.

"Kapahangon nem éneklem"

Kovács Raymund fideszes alpolgármester az [origo] kérdésére azt mondta, hogy bár nem emlékszik, pontosan hogyan szavazták meg annak idején a javaslatot, soha senkinek nem volt ellene kifogása. Viszont - tette hozzá - azon a Himnusz sem segít, ha valaki az emberi normákat nem képes betartani. Az alpolgármester szerint jól működik a képviselő-testület, egy képviselőt, dr. Büki Tamást leszámítva, aki rendszeresen elkésik. "Nem is tudom, hogy ott volt-e valaha is az ülés kezdetén."

Dr. Büki Tamás független képviselő a kérdésünkre megerősítette, hogy valóban nem szokott ott lenni az ülések elején, épp a Himnusz miatt hagyja ki a kezdést. "Ronda az énekhangom. Műveletlen kapahangon énekeljek? Vagy ami még rosszabb: tátogjam a Himnusz-t?" - kérdezte Büki, aki szerint a Himnusz iránt tiszteletlenség lenne, ha ilyen körülmények között énekelné el. "A nadrágzsebből is a Himnusz-t húzza ki ma már mindenki. Egy kerületi önkormányzatnál annak lenne szimbolikus értéke, ha a kerületi himnuszt énekelnék a képviselők. De olyan nincs. Ellenben lopnak és önbíráskodnak. Inkább erről kellene írni" - tette hozzá Büki, aki egy ciklus kivételével 1990 óta tagja a közgyűlésnek.

Kovács Raymund ezzel szemben nem gondolja, hogy romlana a Himnusz tekintélye, hiszen futballmeccseken is szokás énekelni, és egyszerűen jó hangulatot teremt. "Van egy határa a megosztottságnak" - mondta az alpolgármester, szerinte ezt jelképezi ez a szokás. "A gyűléseiken az Internacionálé-t éneklő szocialisták számára is ugyanúgy fontos a Himnusz" - tette hozzá az alpolgármester, aki szerint ez az egész éneklés dolog túl van dimenzionálva, pro és kontra.