Eperjes és Szőcs a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság új tagjai közt

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor felkérte a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság új tagjait, köztük Eperjes Károly színművészt, Hámori József biológust, ifj. Sánta Ferenc hegedűművészt, Szőcs Géza kulturális államtitkárt - szerepel a Magyar Közlöny legfrissebb számában.  
Vágólapra másolva!

A testület összesen tíz új tagját a Kossuth-díj, a Széchenyi-díj adományozásának rendjéről, valamint a kiváló művész, az érdemes művész, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj alapításáról és adományozásáról szóló januári kormányrendelet-módosítás alapján kérte fel a bizottságot is vezető kormányfő, egyéves időtartamra. A kormány még januárban módosította rendeletben a Kossuth- és Széchenyi-díjak odaítélési rendjét korábban szabályozó 2008-as rendeletet. A változás része volt, hogy a bizottságba bekerült a közigazgatási és igazságügyi miniszter, kikerült ugyanakkor onnan a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke, valamint az eddig közreműködő tíz szakmai albizottság elnöke. Változás volt az is, hogy a Kossuth- és Széchenyi-díjjal, valamint az Állami Díjjal korábban kitüntetettek, akadémikusok, egyetemi tanárok, a tudományos, a műszaki, a gazdasági, a művészeti és a kulturális élet képviselői köréből ezentúl nem három, hanem csupán egyéves időtartamra kérnek fel személyeket, számukat pedig tíz főben maximálták.

A Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság új tagjai: Bogsch Erik Széchenyi-díjas vegyészmérnök, gazdasági mérnök, a Richter Gedeon Vegyészeti Rt. vezérigazgatója; Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész; Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet igazgatója, egyetemi tanár; Görömbei András Kossuth-díjas irodalomtörténész, az MTA rendes tagja, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára; Granasztói György történész, az MTA doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa; Hámori József Széchenyi-díjas biológus, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem kutatóprofesszora; Palkovits Miklós Széchenyi-díjas orvos, agykutató, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa; ifj. Sánta Ferenc Kossuth-díjas hegedűművész; Szőcs Géza József Attila-díjas költő, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára; valamint Vékás Lajos Széchenyi-díjas jogász, az MTA rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanára.