József Attila Színház: "Abba kellene hagyni a hülyeségek terjesztését"

József Attila színház,
Vágólapra másolva!
Heves tiltakozást váltott ki a színház rajongóiból és egyes szakmai szervezetekből a József Attila Színház csütörtöki közleménye, amely szerint a főváros döntése nyomán a társulatot szélnek ereszthetik, a színház bezárhat. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes az [origo]-nak ugyanakkor elmondta, továbbra is színház lesz a József Attila Színház helyén. A színház sztárja szerint az ügy rosszat tesz a színháznak, a távozó igazgató elődjét teszi felelőssé a főváros által kifogásolt pénzügyekért.
Vágólapra másolva!

Értetlenkedést váltott ki az a csütörtöki hír, amely szerint megszűnhet önálló intézményként a József Attila Színház, miután a főváros vezetése arra kérte fel az igazgatót, hogy a következő évadtól ne hosszabbítsa meg a munkavállalók és egyéb foglalkoztatottak szerződését. (A döntésről bővebben csütörtöki cikkünkben olvashat.)

Felháborodott és tiltakozó üzenetek jelentek meg a színház vendégkönyvében, "hogy a kultúrát és az iránta érdeklődő kisemberek színházát csak úgy bezárják" - ahogy az egyik kommentelő írta. Pénteken két színházi szakmai szervezet fordult levélben Tarlós Istvánhoz. Arra kérték a főváros vezetését, hogy álljon el a József Attila Színház szerződtetési tilalmára vonatkozó kezdeményezésétől, mivel ez szerintük "egyértelműen azt jelenti, hogy megszűnik egy társulatos színház". "Ez egy olyan horderejű döntés, amely megítélésünk szerint nem hozható meg a szakmai szervezetekkel való egyeztetés nélkül, és mindenképpen hosszabb, legalább egy éves előkészítő munkát igényel" - szerepel a Magyar Színházi Társaság, valamint a MASZK Országos Színészegyesület által a főpolgármesternek a héten írt, az MTI-hez pénteken eljuttatott levélben.

A XIII. kerületben álló intézmény tulajdonosa és fenntartója a Fővárosi Önkormányzat. Noha nem a hatáskörük alá tartozik, a kerület is értetlenül állt a csütörtökön megjelent sajtóhírek előtt. "Két héttel korábban még arról volt szó, hogy marad a színház" - mondta az [origo]-nak Gellért Lajos, kerületi sajtóreferens. Ezért Tóth József kerületi polgármester péntek délelőtt levélben fordult Tarlós Istvánhoz, és kért tájékoztatást. Egy XIII. kerületi férfi az [origo]-nak azt mondta, a színház olyan szorosan összenőtt a kerülettel, "mint a sportban a Vasas".

Elvesztett bizalom és pánikkeltés

Méhes László színházigazgató és a társulat azért sem érti a döntést, mert "Tarlós István főpolgármester egy hónappal ezelőtt hivatalában fogadta Méhes László igazgatót és a társulatot képviselő Esztergályos Cecíliát. A megbeszélésen világossá tette, hogy a főváros vezetése nem tervezi a színház bezárását, és a társulat a jövőben is a jelenlegi magas színvonalon működhet tovább" - írta az előzményekről február végén sajtóközleményében a színház.

Méhes László ugyanezen a találkozón kijelentette: ha megmarad a színház, kész lemondani 2010 nyarán egyhangú közgyűlési támogatással elnyert igazgatói megbízatásáról, hogy a következő évadtól már olyan vezető állhasson a színház élén, aki minden szempontból bírja a városvezetés bizalmát és támogatását. Csütörtökön a főpolgár-helyettes levelének kézbevétele után összehívott társulati gyűlésen "Méhes László elmondta, hogy június 30. után feláll és semmilyen tisztséget nem vállal a színházban" - mondta az [origo]-nak Esztergályos Cecília, a társulat tagja.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Próba a József Attila Színházban

"Méhes László azért nem bírja az önkormányzat támogatását, mert valóban megrendült iránta a bizalom" - kommentálta a színházigazgató kijelentését az [origo]-nak Csomós Miklós főpolgármester-helyettes. "Vagy elhallgat dolgokat vagy pánikot kelt"- mondta a színházigazgatóról Csomós, hozzátéve, hogy "többek között hónapokon keresztül elhallgatta az önkormányzat előtt, hogy megválasztása után az előző igazgatóval egy 30 milliós művészeti tanácsadói szerződést kötött, vagyis az előző igazgató lett a művészeti tanácsadó. A bizalomvesztés másik oka, hogy miközben a színház 270 milliós tartozására fény derült, Méhes jutalmat osztott a társulatban" - magyarázta. (Méhes László a következő oldalon reagál a főpolgármester-helyettes kijelentéseire.)

Méhes szerinte jelenleg "pánikkeltést folytat, minden híresztelés ellenére továbbra is színház lesz a József Attila Színház helyén" - jelentette ki a főpolgármester-helyettes. "A mi levelünk arról szólt, hogy mivel júniustól ő nem lesz igazgató, ne kössön szerződéseket a következő évadra" - mondta. Csomós furcsának nevezte a színházigazgató által folytatott "kommunikációs játékot", szerinte Méhesnek "szerényebbnek kellene lennie, nem pedig riogatni a társulatot".

Kommentálta azt a színház közleményében megjelent hírt is, amely szerint az önkormányzat az épület más jellegű hasznosítását is el tudná képzelni. Az önkormányzat terveiben "magántőke bevonásával egyéb funkciók is szóba jöhetnek" - áll a közleményben. "Ezt nem mi mondtuk, hanem Méhes László szokta mondogatni" - mondta a főpolgármester-helyettes. Szerinte az önkormányzat kifejezetten színházi célra történő hasznosítási pályázatot fog kiírni az épületre. Elsősorban olyan üzemeltetőt keresnek, aki önkormányzati támogatás nélkül is tudja működtetni a színházat: "Ebbe az is belefér, hogy a jelenlegi színház lehet az üzemeltető, amennyiben ők ezt vállalni tudják" - mondta.

"Robogó gyorsvonat a színház"

Esztergályos Cecília hét éve tagja a József Attila Színház társulatának. Szerinte a társulat feloszlatása körüli hírek abból indulnak ki, hogy "Méhes Lászlónak nincs joga a jövő szezonra bárkit is szerződtetni, mivel június 30-ával megválik a színháztól" - magyarázta. Esztergályos idézett a színháznak írt levélből: "A főváros vezetése döntést hozott arról, h a József Attila Színház Nonprof Kft. működtetését 2011 augusztus elsejét követően nem a jelenlegi társulatos repertoár rendszerben kívánja támogatni, hanem az épület színházi célra történő hasznosítása révén."

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A színház bejárata

Aggodalomra szerinte az adhat okot, hogy a társulat minden évben egy évre szóló szerződést köt, a jelenlegi társulat szerződése éppen június 30-áig érvényes. A színésznő szerint a szerződés lejárta után augusztus elsejéig bizonytalan időszak vár a társulatra, az új vezetőség "azzal fog új szerződést kötni, akivel akar". Ő mindenesetre bizakodó: "Új ember jön, aki hozhat embereket, de én úgy tudom, hogy a társulat marad. Április környékén derül majd ki, milyen felállásban megy tovább a színház" - mondta a színésznő. Esztergályos Cecília elképzelhetőnek tartja azt a fordulatot, hogy az új igazgató visszaszerződteti az színház valamennyi, 106 munkatársát.

"Abba kellene hagyni a hülyeségek terjesztését, mert csak rosszat tesznek a színháznak és a színészeknek is. Minden este ki kell menni a színpadra, ami ilyen légkörben nem kellemes" - mondta a napokban tapasztalható színházi életről. Szerinte a színház "zsúfolt házzal megy, minden darab fergeteges siker". "Olyan most a színház, mint egy robogó gyorsvonat, amelyből valakik elvitték a kasszát, de ezért még nem kellene egy mozdulattal kisiklatni" - utalt a színház gazdasági helyzete miatt kialakult bizonytalanságokra. De mint mondta, színészként neki ehhez nincs köze, "nekünk az a fontos, hogy a csilláron is lógnak" - magyarázta.

Esztergályos Cecília hét éve a társulat tagja, eddig öt darabban játszott, a legutóbbi darab a Mici néni két élete című zenés vígjátéka, ahol a címszereplőt alakítja Bodrogi Gyula oldalán: "Isteni vele játszani, éppen arról beszéltünk, hogy ez a darab akár húsz évig is mehetne" - mondta, hozzátéve, hogy ő megpróbál bízakodó maradni.

(A következő oldalon e-mailes interjúnkban reagál Méhes László színházigazgató a főpolgármester-helyettes állításaira)