Elvist díszpolgárrá avatná Tarlós

2011.03.02. 9:37

Elvis Presley-t Budapest díszpolgárává avatnák, és közterületet neveznek el róla a fővárosban. Tizenkettő, eddig névtelen közterület közül lehet az interneten választani, a szavazás március 15-én zárul le. A döntés hátterében az 1956-os forradalom áll. Az Elvis-klub szerint már van egy Elvis utca, Komár László házának közelében.

Budapesten közterületet neveznek el Elvis Presley-ről. Tarlós István főpolgármester szerda délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy tizenkét, eddig névvel nem rendelkező közterület közül választanak majd, méghozzá internetes szavazással. A nyílt szavazás március 2-án délelőtt 11 órakor kezdődik a Budapest.hu portálon, a szavazást március 15-én zárják le, 11 órakor. Javasolni fogják Elvis Presley Budapest díszpolgárává avatását a "magyarországi forradalom eszméivel való együttérzésért és azok népszerűsítéséért" - mondta Tarlós. 

A főpolgármester hozzátette, hogy ő maga a hatvanas évek zenéjén nevelkedett ("400 cd-m van otthon, de egyetlen Elvis sincs köztük"), így nem érzelmi, hanem kizárólag politikai okok vezérelték a döntést. Elvis Presley annak idején ugyanis érzékenyen reagált az 1956-os magyarországi forradalomra: 1957. január 6-án, az Ed Sullivan Show-ban elénekelte a Peace In The Valley (Béke a völgyben) című dalt, és a műsorvezető Sullivan - Elvis kérésére - felszólította a nézőket (ez akkor kb. 30-35 milliós nézettséget jelentett), hogy adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyarok javára, és küldjenek minél több csomagot a rászorultaknak - olvasható a Szazadunk.hu oldalán. Tarlós István szerint a felhívást követően több mint 26 millió svájci franknyi segítséget kapott az ország.

Molnár György, az Elvis-klub egyik tagja az [origo]-nak a sajtótájékoztató után elmondta, hogy már létezik egy egynyomsávos földút, amit Elvis Presley-ről neveztek el. Az utca neve Elvis Presley Boulevard, a budaörsi reptér és a Kamara-erdő között található, és a kilencvenes évek közepén Komár László kezdeményezésére kapta a nevét. Az utca Komár László háza közelében van.

Forrás: AFP
Részlet a Börtönrock című filmből

A főpolgármester június 19-én javasolja majd hivatalosan a szavazás útján kiválasztott közterület elnevezését, ami még az idén megvalósulhat, mert gyors átfutásra számít, hiszen név nélküli területről van szó. Tarlós elmondta azt is, hogy lesznek olyan közterületek is, amelyeket átneveznek majd, továbbá őszre tervezik a szobrok felülvizsgálatát. 

Elvis Presley 1956-os daláról a Tv2 Napló című műsora 2004-ben közölt egy összeállítást, ezt akkor 1 millió 215 ezren nézték meg. A leletre a magyar származású Andrew Solt producer bukkant rá, akinek sikerült - Michael Jackson orra elől - megszereznie az Ed Sullivan-show összes felvételét, és ezek átnézése közben, 2004-ben talált rá a magyar szempontból fontos kultúr- és zenetörténeti epizódra. Az American-Hungarian Federation honlapja szerint a dalt Kádár János betiltotta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK