Több szünnappal spórol a Nemzeti Múzeum

Vágólapra másolva!
Hétfő mellett kedden is zárva tart majd március 21-től a Magyar Nemzeti Múzeum, hogy így ellensúlyozza az intézményt érintő megszorításokat. A Néprajzi Múzeum a következő fűtési szezonban lesz gondban, a Ludwig Múzeum az esti nyitvatartást korlátozza. A Nemzetierőforrás-minisztérium (NEFMI) fenntartása alá tartozó múzeumok pénztárcájából átlagosan másfél hónapra elegendő pénz hiányzik a zárolások miatt.
Vágólapra másolva!

A vidéki múzeumok ügyében a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete kongatta meg februárban a vészharangot arra hivatkozva, az önkormányzatokat érintő megszorítások miatt komoly veszélybe kerülnek a megyei-városi közgyűjtemények. De a nagyobb országos múzeumok sincsenek jobb helyzetben.

Az [origo] információi szerint a Magyar Nemzeti Múzeum pénteken fogja bejelenteni, hogy március 21-től egy plusz szünnap bevezetésére kényszerül, hogy így spóroljon a fenntartási költségeken. A múzeum dolgozóit otthoni munkavégzésre buzdították, télre pedig bezárják a régészeti állandó kiállítást és a kőtárat is.

A múzeumnak 200 millió Ft-os hiányt kell kipótolnia, a 2011-es támogatás ennyivel kevesebb, mint a tavalyi. Az alternatíva a komoly leépítés lett volna, ezzel szemben döntött a múzeum vezetősége a bezárás mellett. A részleteket most dolgozzák ki, de a keddi szünnapról már döntöttek. Tavaly nyáron már sújtotta egyszer zárolás a Nemzeti Múzeumot, de akkor még ez nem érintette a mindennapi működést.

Mindenki máshogy spórol

Szarvas Zsuzsa, a Néprajzi Múzeum megbízott főigazgatója hasonló nehézségekről számolt be az [origo]-nak. Elmondta, náluk is felmerült, hogy októbertől néhány hónapra - a fűtési szezon idejére - bezárják a múzeumot. Szarvas Zsuzsa szerint reális veszély, hogy erre kényszerülnek, ha nem sikerül az év második felében a saját bevételekből megteremteni az intézmény fenntartásához szükséges összeget. A Néprajzi Múzeum vezetője elmondta, az intézmény uniós elnökségi helyszínként különösen nehéz helyzetben van, mert saját programok és rendezvények híján 2011 első félévében nem tudnak bevételeket generálni. A költségvetésükön tovább karcsúsítani nem tudnak, tartalékaik nincsenek, a hiány pótlását az igazgatónő szerint önerőből nem tudja kigazdálkodni az intézmény. Évi költségvetésük 12,5 százalékával kapnak kevesebbet 2011-ben, ez az ő esetükben 43 millió Ft-ot jelent.

A Ludwig Múzeum egy látványos nemzetközi fotókiállítás meghívásáról mondott le a spórolás érdekében. Az esti nyitvatartást is korlátozniuk kellett, most este hat után csak az időszaki kiállítás látogatható. "Ez volt az egyik legnépszerűbb programunk" - utalt Piringer Patrícia, a Lumu kommunikációs vezetője a Művészetek Palotája esti előadásaira érkező vendégekre, akik eddig a múzeumba is betértek.

Az [origo] által megkérdezett múzeumok közül a Nemzeti Galéria van még a legjobb helyzetben, nekik csak a dolgozói juttatásokat kellett megnyirbálni, hogy betömjék a lyukat. A NEFMI a galéria esetében is az éves költségvetés 12 százalékát zárolta. Csák Ferenc, a múzeum igazgatója elmondta, a hiányzó 81,1 millió Ft-ot 55 millió Ft erejéig a cafeteria-juttatások megszüntetésével, a maradékot pedig a szakmai költségek csökkentésével (kiadványok számának, terjedelmének csökkentése, a felújítási munkálatok felfüggesztése) teremtik elő.

Fehér György, a Mezőgazdasági Múzeum vezetője az [origo]-nak elmondta, ők még nem tudják, mennyit vonnak el tőlük. Az biztos, hogy ők is kevesebb támogatásra számíthatnak, de a konkrét összegről egyelőre nem kaptak értesítést. Ennek oka, hogy a Mezőgazdasági Múzeum - a többi országos múzeummal ellentétben - nem a NEFMI, hanem a Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozik, amely még nem küldte el döntése eredményét a múzeumnak. "Igazi bűvészmutatvány lesz" - utalt a Mezőgazdasági Múzeum igazgatója arra a problémára, hogy a múzeumoknak a tavaly nyári zárolások után kell most újra húzniuk egy nagyot a nadrágszíjon. Azt is többen hangsúlyozták a megkérdezett vezetők közül, hogy a bezárás sem jó megoldás, mert hiába lehet így a közüzemi számlákon spórolni, ez idő alatt bevételektől is elesik az intézmény.