Vágólapra másolva!
A húsvét miatt idén a szokásosnál egy héttel korábban, április 14. és 17. között rendezik meg a 18. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Millenáris Parkban. Nagy adagot kapunk kortárs európai irodalomból, új könyve jelenik meg többek között Fejős Évának, Paolo Coelhonak, és az észt sikerszerző Sofie Oksanennek. Tavaly 61 ezren mentek el a fesztiválra, a szervezők idén ugyanennyi vendéget várnak. 
Vágólapra másolva!

Április 14-én, délután négykor a Budapest Nagydíj ünnepélyes átadásával indul a 18. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A díjat a történelmi regényeiről ismert svéd Per Olov Enquist kapja. A fesztivál 200-300 új címmel, összesen 60 ezer kötettel és 300 programmal várja a látogatókat a budapesti Millenáris Parkban.

Külön épületben, a Fogadóban kapnak helyet a gyerekkönyvkiadók (a fesztivál gyermekeknek szóló programjairól és gyermekkönyv-újdonságairól ebben a cikkben olvashat bővebben), a Teátrumban lesznek a nagyobb rendezvények, a Jövő Háza szárnyat pedig kiadók és forgalmazók standjai kapják. A rendezvény szombaton este nyolcig, a többi napon hétig tart nyitva. A jegyár változatlan (500 Ft), és levásárolható.

Két újdonság

Két újdonság lesz az eddigi évekhez képest: az egyik, hogy most nem egy, hanem 27 ország kapott meghívást a fesztiválra, így összesen 32 író érkezik díszvendégként Európa különböző államaiból, hogy bemutatkozzon a magyar közönségnek. Az uniós írók egy 100 négyzetméteres közös standon mutatkoznak be együtt, emellett számos pódiumbeszélgetésen és előadáson beszélnek országuk irodalmáról. Legtöbbjüknek a Könyvfesztiválra könyve jelenik meg magyarul.

A másik újdonság a jelmezverseny. A szervezők a Frankfurti Könyvvásáron sikeres rendezvényt szeretnék meghonosítani. Április 16-án, szombaton délelőtt tíztől várják az irodalmi szereplők alakját magukra öltő diákok jelentkezését (több kategóriában is indul verseny, a részletekről itt olvashat).

Könyvek, amikre érdemes figyelni

Érkezik a fiatal finn-észt írónő, Sofi Oksanen második regénye, a Sztálin tehenei, amiben különböző generációkhoz tartozó észt nők életét mutatja be. Oksanen a szovjet időket bemutató írásaival gyorsan sikerszerzővé vált Nyugat-Európában, magyarul tavaly jelent meg a Tisztogatás című regénye (erre írtunk róla korábban).

Most jelenik meg a Magvetőnél Michel Houellebecq legújabb könyve, A térkép és a táj. A francia írónak ez már a negyedik magyarul megjelenő regénye (a legismertebb az Elemi részecskék, amelyet most újra kiad a Magvető). Új könyvéért a legrangosabb francia irodalmi díjat is megkapta.

A regény egy térképeket fotózó képzőművészről szól, akinek életét felforgatja egy ismerőse, Michel Houellebecq brutális meggyilkolása.

A fesztiválra jelenik meg a legismertebb portugál író, a Nobel-díjas José Saramago Káin című regénye, amely számos egyházi bírálatot kapott. A regény Káin időutazását meséli el, amely során belepillant a későbbi bibliai eseményekbe.

Kevésbé ismert név Félix J. Palmáé: a spanyol író gyorsan népszerű lett szórakoztató, időutazós regényével, ami most Az idő térképe címmel magyarul is megjelenik az Európa gondozásában. A viktoriánus Londonban a Murray Időutazó Vállalat utakat szervez 2000-be, erre fizet be a könyv három hőse, egyikük a sci-fi atyjaként számon tartott brit író, H. G. Wells.

Krzysztof Varga lengyel-magyar író három éve a Turulpörkölt című könyvben mondogatott oda a magyaroknak. Új regényében, a Műmárvány síremlék-ben a lengyelek - és persze egész Közép-Európa - elé tart tükröt. 2071-ben egy kései utód beszél nagyszüleiről, vagyis a most élő generációkról.

A fesztivál idei díszvendégének, Per Olov Enquistnek korábban már több regénye megjelent magyarul (Az udvari orvos látogatása VII. Keresztély dán király udvari orvosának életét meséli el, a Blanche és Marie könyve Marie Curie asszisztenséről szól, a Három Barlang Hegye pedig ifjúsági regény). Most önéletrajza jelenik meg A másik élet címmel.

Regénye jelenik meg a magyarul eddig novellái alapján ismert Alice Munro kanadai írónőnek Mennyi boldogság címmel. A tavalyi díszvendég Ámosz Oztól viszont eddig főleg regényeket olvashattunk, most viszont novelláit olvashatjuk a Tel Ilan-i történetek című kötetben. Ingo Schulze német írótól két vaskos regénye után most elbeszéléseket olvashatunk, amelyeket a mobiltelefon motívuma köt össze. Címe Mobil.

Bámulatos gyorsasággal jelenik meg magyarul is a svéd krimiszerző, Henning Mankell A pekingi férfi című legújabb könyve is, amit agyondicsértek a külföldi kritikusok. A regény betekintést nyújt a Nyugaton élő kínaiak rejtett életébe.

A népszerű brazil író, Paolo Coelho Alef című könyvében szibériai vonatutazását írja le. Kísértettek címmel megjelenik a Harcosok klubjá-val ismertté lett amerikai író, Chuck Palahniuk új könyve is, amelyben összezárt emberek mesélnek rémisztő történeteket egymásnak.

A fiatal osztrák írónő, Eva Menasse és a francia Jean Rouaud is a Könyvfesztivál vendégei lesznek: Rouaud díjat is kapott A becsület mezején című, magyarul most megjelenő regényéért, ami egy család 20. századi történetét meséli el. A könyvhöz Tóth Krisztina írt utószót. Eva Menasse egy korábbi regénye (három éve jelent meg Vienna címmel az Ab Ovo kiadónál) humoros és megható családtörténet; a fesztiválra megjelenő Bocsánatos főbűnök kötete a párkapcsolatokról szól.

Magyar szerzők

Magyarul is megjelenik a nemrég a Kádár-diktatúrával való együttműködéssel megvádolt magyar származású osztrák újságíró, Paul Lendvai könyve. Az eltékozolt ország című kötetben Lendvai Magyarország elmúlt huszonkét évéről ír. A könyv tavaly jelent meg németül, a mostani magyar kiadáshoz Lendvai egy újabb fejezetet írt. Paul Lendvai 1956 után hagyta el Magyarországot, később az osztrák televízióban dolgozott Kelet-Európa-szakértőként.

Az Afganisztánba kiküldött magyar katonákról írt riportkönyvet Szlankó Bálint, aki többek között az [origo]-nak tudósítva követte a háborút. Könyve Maximum nulla áldozattal címmel jelenik meg az Athenaeum Kiadónál.

A Saxum kiadó életmű-sorozatot indít a márciusban elhunyt Ranschburg Jenő gyermekpszichológus könyveiből, az első kötet Érzelmek iskolája címmel kapható lesz a Könyvfesztiválon.

Új könyvvel jelentkezik a népszerű utazós-romantikus történeteket író Fejős Éva, és könyvben is megjelenik Pierrot kincskeresős-nyomozós modern Egri csillagok-sztoriját, ami eredetileg számítógépes játék volt. A könyv címe: Jumurdzsák gyűrűje.

A kiadók általában a magyar szépirodalom kiadásával meg szokták várni a júniusi Ünnepi Könyvhetet, de lesznek kivételek. Két könyve jelenik meg a Könyvfesztiválra a főleg gyermekvers-szerzőként ismert Lackfi Jánosnak. Az Élő hal címűben az elmúlt hét év felnőtteknek íródott verseit gyűjtötte össze, A legnehezebb kabát pedig novelláskötet. Mindkét könyvet a Helikon adja ki.

Két hónapja jelent meg, de a Könyvfesztiválon is érdemes keresni Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című családregényét és Kovács András Ferenc Bohócöröklét című új verseskötetét is.

- - -

A fesztiválon hirdetik ki, 2011-ben ki nyerte az év legjobb gyermekkönyv-szerzőjének járó IBBY-díjat, valamint ilyenkor osztja ki a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az Év Kiadója, valamint az Év Vidéki és az Év Fővárosi Könyvesboltja elismeréseket.


PROGRAMOK
Forrás: AFP

április 14. csütörtök

14.30 Pódiumbeszélgetés a könyvfesztivál díszvendégével, Per Olov Enquisttel (Teátrum)
16.30 A fesztivál díszvendégeivel Winkler Nóra és Kepes András beszélget (Teátrum)

április 15. péntek

10.00-18.00 Európai írótalálkozó: beszélgetések a fesztivál díszvendégeivel (Az EU-regényről 10.00-től; A családregényről 12.00-től; Perifériára szorult irodalmakról 14.30-től; Bevándorlókról, emigránsokról 16.30-tól) (Európa Pont)
18.00 Per Olov Enquist, a Budapest nagydíjas svéd díszvendég író dedikálja Egy másik élet című kötetét (16 stand)

árpilis 16. szombat

10.00-16.00 Irodalom jelmezben: jelmezverseny gyerekeknek
11.00 Európa Matiné: Per Olov Enquist, Rui Cardoso Martins, Krzysztof Varga és Félix J. Palma írókkal beszélget Barna Imre, az Európa Könyvkiadó vezetője (Osztovits Levente terem)
11.00 A Kaláka Együttes koncertje (Park)
14.00 Irodalomról és más démonokról - a román díszvendég író, Mircea Cartarescu és Esterházy Péter beszélgetése az európai kortárs irodalom helyzetéről (5 stand)
14.30 Filmrészletek vetítésével egybekötött beszélgetés Popper Péter halálának évfordulójára (Márai Sándor terem)
18.00 Per Olov Enquist, a Budapest nagydíjas svéd díszvendég író dedikálja Egy másik élet című kötetét (16 stand)

április 17. vasárnap

11.00 Esterházy Péter, Jean Rouaud és más írók a közös európai történelem irodalmi feldolgozásának dilemmáiról beszélgetnek (Osztovits Levente terem)
15.00 A Szélkiáltó Együttes Márai verseket bemutató koncertje