Nem gyártanak több írógépet a világon

Vágólapra másolva!
Bezár az utolsó gyár, ahol még írógépet gyártottak. India számított a régi technológia utolsó bástyájának, de most már ott sem éri meg árulni.
Vágólapra másolva!

A floppylemez és a Kodachrome-filmek után itt az újabb technika, amelynek leáldozott. Az indiai Mumbaiban bezárt a Godrej&Boyce, az utolsó cég, amely írógépek gyártásával foglalkozott. A vállalat vezetője azt nyilatkozta, hogy nem kaptak sok megrendelést, emiatt veszteségesen üzemelt a gyár. Ezzel a bejelentéssel egy hosszú életű találmánytól búcsúzhatunk el, amely nélkül egykor el sem lehetett képzelni egy irodát.

Az írógép prototípusát 1714-ben állította össze Henry Mill, de az első tömeggyártásban előállított, népszerű terméket a wisconsoni Christopher Sholes rakta össze, majd a Remington dobta piacra 1867-ben. Az írógép fénykorát az 1950-es évek jelentették: a Smith-Corona 12 millió darab gépet adott el csak 1953 utolsó negyedévében. Ehhez képest 2009-ben egész évben alig fogyott 40 ezer. A Smith-Corona 1995-ben jelentett csődöt, az Olivetti 1997 óta nem gyárt írógépet, a Remington borotvákra és egyéb háztartási kisgépekre állt rá.

Már csak bolhapiacokon lehet ráakadni a régi kattogós gépekre. A fiatalok körében kezd kialakulni a írógépek kultusza, de inkább csak lakberendezési díszítőelemként vásárolják - a laptop kényelmesebb. Ami viszont még egy darabig biztosan megmarad nekünk Sholes találmányából, az a QWERTY betűkiosztás, amelyet a Remington gépei tettek népszerűvé, és amelyet 80 évvel később a személyi számítógépek is átvettek.