Vágólapra másolva!
Makovecz Imre építész munkáját is kiállítják azon a tárlaton, amelyre a Vatikán hatvan kortárs képzőművészt kért fel. A tárlatot XVI. Benedek pápa pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából rendezik. Makovecz egy könyvet visz ajándékba a pápának az általa tervezett kárpát-medencei templomokról.
Vágólapra másolva!

Makovecz Imre építészt is meghívták arra a képzőművészeti kiállításra, amelyet XVI. Benedek pápa pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából rendeznek a Vatikánban.

A Vatikán a tárlatra hatvan kortárs képzőművészt kért fel, köztük Makovecz Imre Kossuth-díjas magyar építészt. "A világ különböző pontjairól érkeznek majd művészek a Vatikánba, hogy megajándékozzák a pápát. Az alkotóknak műveket is kellett küldeni, hogy azokat egy közös kiállításon mutassák be" - mondta az MTI-nek Makovecz Imre, aki július 3-án indul Rómába a feleségével. "Lesz egyrészt egy pápai fogadás, ahol a hatvan alkotó üdvözli XVI. Benedeket, ezt követi a kiállítás megnyitója" - mondta Makovecz Imre, hozzátéve, hogy még sosem találkozott a pápával.

Az építész megjegyezte: XVI. Benedeknek egy könyvet visz ajándékba, amely azokról a kárpát-medencei templomokról szól, amelyeket ő tervezett. "Ezt a kötetet a pápának ajánlottam" - tette hozzá.

A kiállításra a felső-krisztinavárosi templom "paneljeit" küldte el, a homlokzat terveit, metszeteket, alaprajzokat. Mint fogalmazott: régi vágya, hogy megépüljön ez a szentély. "A háború alatt kezdtek el itt egy nagy, új templomot építeni, de az ostrom miatt a munkálatok abbamaradtak, csak az alagsor készült el" - idézte fel az előzményeket, hozzátéve, a kommunista hatalomátvétel után a területet elvették az egyháztól. Az alapokra egy szintet ráhúzva később például diszkót üzemeltettek az épületben.

"A XII. kerületi plébánián voltam elsőáldozó" - indokolta, számára miért fontosak ezek a tervek. Végül a XII. kerületi önkormányzat bízta meg azzal, hogy folytassa a tervezést, bár az építész tisztában van azzal, hogy az egyház nem kívánja megépíteni az épületet.

A Vatikán titokban készült a tárlatra. Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke még februárban levelet írt a világ legismertebb művészeinek. Arra kérte őket, tetszés szerint egy vagy több alkotással vegyenek részt XVI. Benedek pappá szentelése évfordulójának ünneplésén, amelyen kiállítással akarják meglepni a műkedvelő pápát.

A megnyitó július 4-én lesz a VI. Pálról elnevezett vatikáni audiencia-terem előcsarnokában, XVI. Benedek jelenlétében. A meghívott művészek névsorát nem közölték, de sajtóértesülések szerint a kortárs művészet legnagyobbjai szerepelnek rajta. Az olaszok között van Mimmo Jodice, Mimmo Paladino, Arnaldo Pomodoro, a külföldiek között Anish Kapoor, Bill Viola és az építész Santiago Calatrava, David Chipperfield és Zaha Hadid is.

Az olasz újságok szerint a Vatikán ezzel a kiállítással a 2013-as Velencei Biennálén való részvételére készül, amikor először állítanak vatikáni pavilont is.