200 milliós állami támogatást kap a Los Angeles-i Bánk bán

Káel Csaba a Művészetek Palotája új vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Két Bánk bán-t is rendez az idén Káel Csaba, ebből a Los Angelesben, a Plácido Domingo vezényletével készülő produkcióra 200 millió forint rendkívüli támogatást is kap a magyar államtól; ez több mint a fele a színrevitel költségeinek. Szőcs Géza kulturális államtitkár az [origo]-nak kijelentette, hogy ahol ez pénzbe kerül, ott pénzért kell elérni, hogy ismertebb legyen a magyar kultúra.
Vágólapra másolva!

Szőcs Géza kulturális államtitkár és Plácido Domingo, a Los Angeles-i Opera főigazgatója tavaly decemberben jelentette be, hogy a következő szezonban a magyar kormány anyagi támogatásával bemutatják Erkel Ferenc Bánk bán című operáját a kaliforniai város 3600 fős operaházában. Az állami támogatás pontos összege "folyamatában alakult ki", mondta Magony Zsolt, az előadást a Los Angeles-i Operaházzal koprodukcióban szervező Megakoncert társproducere az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy a szervezés mely pontján derült ki a támogatás mértéke.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Káel Csaba 2002-ben operafilmet rendezett a Bánk bán-ból

Pluszpénz

A 200 millió forintot a május 31-i rendkívüli kormányrendelet utalta "előirányzatból történő átcsoportosítás" formájában a kulturális szférát is felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumához. A nem részletezett 200 millió forintos tételről - "operaprodukció megvalósítása az Amerikai Egyesült Államokban" - Szőcs Géza kulturális államtitkár az [origo] kérdésére elmondta, hogy az valóban a Káel Csaba rendezte, Los Angelesben bemutatandó Bánk bán (itt olvashatja a Magyar Közlönyt, amelyben szerepel az összeg). "Szükséges a magyar kultúrát megismertetnünk külföldön - ott, ahol ingyen lehetséges, ott ingyen, ahol ez pénzbe kerül, ott pénzzel" - mondta erről az [origo]-nak a kulturális államtitkár arra a feltevésre, hogy miért szükséges az elmúlt időszak kulturális szférát sújtó elvonásai után a külföldi operaprodukciót támogatni.

Szőcs Géza kulturális államtitkár úgy tudja, az állami támogatás negyede a Los Angeles-i Operaházban novemberben bemutatandó Bánk bán-előadás produkciós összköltségvetésének, de Magony Zsolt, a szervező cég képviselője szerint semmiképpen sem lesz 800 millió forint a végösszeg. "Ha Zeffirelli rendezné - aki rendezett már operát Los Angelesben -, vagy bejönne a színpadra két elefánt és több teve, ahogy a Metropolitan Opera Aida-előadásán, akkor lennének ilyen magasak a költségek" - mondta Magony, aki - bár a kiegészítő rendezvények miatt nincs még pontos végösszeg -, 350-380 millió forintra becsüli a produkció összköltségvetését. "Nem kerül majd többe, mint a Magyar Állami Operaház egy-egy jelentősebb előadásának a színrevitele" - szögezte le Magony. Ez az összeg - mint elmondta - egy "átlagos" amerikai operabemutató költségeinek körülbelül a fele.

Az opera sokba kerül

A produkciós cég társproducere elmondta, hogy nem ritka a magas presztízsű kulturális rendezvények esetében az ilyen mértékű állami támogatás. A 2010-ben Pécsett megrendezett Operalia nevű, Plácido Domingo alapította nemzetközi operaénekesi tehetségkutató verseny - amelyet szintén a Megakoncert szervezett - jelentős nagyobb, összességében százmilliós támogatást kapott, igaz, az az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 programokra elkülönített uniós keretből ment.

Forrás: AFP
A Los Angeles-i Operaház az Egyesült Államok negyedik legnagyobb operaháza

Összehasonlításképpen a 2009-ben megrendezett New York-i Magyar Kulturális Évad 700 millió forintot kapott, és végül ennél 160 millióval kevesebbet, azaz 540 millió forintot költöttek el. Ez egy év programjait, marketing- és PR-tevékenységét fedezte. Az ő programjukban nem szerepelt operabemutató, csak komolyzenei koncert (többek között a Budapesti Fesztiválzenekar, valamint Palya Bea lépett fel New Yorkban).

Domingo szívügye

Plácido Domingo korábban már bemutatta Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját két, általa vezetett amerikai operaházban: 2002-ben Los Angelesben, 2006-ban pedig Washingtonban (Los Angelesben 2002-ben csak művészeti igazgató volt). A spanyol tenorsztárnak szívügye a magyar kultúra: ő volt a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) fővédnöke, és ő hozta Pécsre ez alkalomból az általa alapított énekversenyt, az Operaliát.

Plácido Domingo is énekelte a Bánk bán Hazám, hazám kezdetű nagyáriáját

A Los Angeles-i Operaház tavaly ősszel szavazta meg, hogy - a magyar kormány anyagi támogatása mellett - a 2011-2012-es évadban Domingo vezényletével műsorra tűzzék az operát. Szőcs Géza kulturális államtitkár január 31-én írta alá a dokumentumot, amelyben garantálta a magyar állam anyagi segítségét. Akkor még úgy volt, hogy csak két estén át szerepel a Los Angeles-i Operaházban az erre az alkalomra elkészített Bánk bán, most már négy előadásról - november 16., 19., 22. és 27. - van szó (a premier november 16-án lesz).

"Domingo rám gondolt"

Káel Csaba az [origo]-nak elmondta, Plácido Domingóval régi a kapcsolata, mert annak idején a tenort kérte fel a Bánk bán című operafilmje főszerepére. Akkor az énekes a nyelvi nehézségek miatt nem vállalta a felkérést, de - mint Káel mondta - Domingo 2003-ban a film washingtoni bemutatóján jelezte, hogy szeretné az operát az Egyesült Államokban színpadon bemutatni.

A Bánk bán című operafilm volt Káel Csaba első nagyjátékfilmje

Káel Csaba az [origo]-nak elmondta, Plácido Domingo még 2010 decemberében jelezte neki, hogy ha bemutatnák a Bánk bán-t a Los Angeles-i Operában, őt szeretné felkérni művészeti tanácsadónak, majd a tenor januárban a rendezői feladatokkal kereste meg őt.

Budapesten is egy Bánk bán

KÁEL CSABA

A Bánk bán című filmet a kulturális kormányzat 767 millió forinttal támogatta. Jelenleg Káel Csaba két filmterve várja az elbírálást: egy Munkácsy Mihályról és egy Toldi Miklósról szóló forgatókönyve hever Andy Vajna asztalán. Korábban Wermer Andrással, a Happy End Kft. alapítójával együtt a Fidesz 1998-as és 2002-es kampányát szervezték, illetve Káel Csaba rendezett egy dokumentumfilmet is a Fidesz húsz évéről. Káel Csaba 2011 tavaszától a Művészetek Palotája vezérigazgatói posztját tölti be.

Káel Csaba Budapesten, a Magyar Állami Operaházban is színre viszi a Bánk bán-t a következő évadban. "Elsősorban felújítás lesz, hiszen a korábbi, 2002-es rendezés terében és jelmezeiben kerül színre az opera" - mondta a budapesti előadásról Káel.

A kinti operavezetés kérése volt az is, hogy a klasszikus, rövidebb Rékai-Nádasdy-átdolgozás kerüljön színre Los Angelesben - mondta Káel Csaba. A Bánk bán-t két verzióban szokták előadni. 1940-ben Rékai Nándor és Nádasdy Kálmán jelentősen átalakították az Erkel Ferenc által írt művet, körülbelül félórányi anyagot teljesen kihúzva belőle. Általában ezt játsszák a színpadokon, de a tavalyi Erkel-bicentenárium alkalmából az eredeti, "ős-Bánk bán"-nak nevezett változat került előtérbe. Az őszi budapesti bemutatón is az eredeti Erkel-verziót viszik színre.

Szponzorokat gyűjtenek

Magony Zsolt, a Megakoncert társproducere szerint az állami támogatás nélkül nem lehetett volna bemutatni a Bánk bán-t Amerikában, Erkel Ferenc nevét nem ismerik eléggé.

A Los Angeles-i Operaház ugyan nem száll be konkrét összeggel a bemutató finanszírozásába, azonban az, hogy négy estére helyet adnak a Bánk bán-nak, óriási dolog: "többéves lobbizás eredménye" - hangsúlyozta Magány Zsolt. Ha ugyanazokon az estéken az opera a Varázsfuvolá-t játszaná, jelentős anyagi bevételt tudna realizálni a jegyeladásból és az Államokban a kulturális intézmények működésének alapját jelentő mecénási adományokból - magyarázta Magony.

Jelenleg további befektetőket keresnek, ugyanis a magyar állami hozzájáruláson felül eső összeget szponzori támogatásból tervezik összeszedni. Ehhez fontos az úgynevezett védnöki kör kialakítása - mondta Magony -, mivel a védnökök tekintélye győzi meg a szponzorokat arról, hogy érdemes támogatniuk egy projektet. Eddig elfogadta a felkérést Los Angeles megye polgármestere és több szenátor is - mondta Magony. A produkciós cég képviselője bízik benne, hogy a vállalkozás megtérül, és elmondta, több amerikai és európai város jelentkezett, hogy érdeklődnének a produkció után.

MODERN BÁNK BÁN
A szereplőválogatást Plácido Domingo és Kincses Veronika - aki az Operalia egyik zsűritagja is volt - végezte. A válogatást beszűkítette a nyelvi szempont, ugyanis az operát magyarul fogják előadni. A szerepeket végül "Európában működő nemzetközi hírű magyar énekesek" kapták - fogalmazott Magony.

A szereplőgárda júniusban vált véglegessé: a díszletet az előzetes hírekkel ellentétben nem Erkel Ferenc dédunokája, az ismert látványtervező, Kentaur tervezi, hanem Csík György, a jelmezeket pedig Tordai Hajnal. A jelentősebb szerepeket Klein Ottokár, Wiedemann Bernadett, Rost Andrea, Brickner Szabolcs, Szemerédy Károly, Kálmándi Mihály, Perencz Béla, Clementis Tamás énekli. A koreográfus Solymosi Tamás, a darab betanítója pedig Vajda Gergely lesz.

Magony Zsolt elmondta azt is, hogy modernebb, frissebb felfogásban szeretnék színpadra állítani a Bánk bán-t Los Angelesben. A mai operarendezésekben hangsúlyosabb a világítás szerepe, gyakran alkalmaznak kivetítéseket és különleges díszletelemeket.