Aggódó színészek várják Nemcsák Károlyt a József Attila Színházban

önkormányzati választások, Fidesz, Nemcsák Károly
Vágólapra másolva!
A fővárosi önkormányzat által felkért szakmai bizottság javaslata ellenére nyerte el a József Attila Színház vezetői posztját a feleségével közösen pályázó Nemcsák Károly színész. A pályázata nem nyilvános, így egyelőre nem tudni, mik a tervei a színházzal Nemcsáknak, akit az elmúlt fél évben viharos időszakot átélő társulat tagjai így bizonytalankodva várnak.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délután jelentette be a tulajdonos főváros, hogy Nemcsák Károly színészt nevezi ki a József Attila Színház élére. A színház egy év alatt rekordszámú igazgatót fogyasztott el, Nemcsák egy hiányokkal küzdő színházi kasszát és immár egy éve jövőjéért aggódó társulatot vesz át. Utóbbit csak akkor, amennyiben nem valósul meg a színházi körökben rebesgetett és az [origo] információi szerint a társulat tagjaihoz is eljutott feltételezések, amelyek szerint augusztus elsejével szélnek eresztik a társulatot és befogadó színházzá válik a József Attila Színház.

"Ez az elkövetkező pénzügyi terv függvénye" - válaszolta Csomós Miklós főpolgármester-helyettes az [origo] arra vonatkozó kérdésére, hogy Nemcsák kinevezése hogyan befolyásolja a színház társulatának fennmaradását. A költségvetésről azt mondta, hogy a főváros korábban megítélt, augusztus-december hónapokra eső 85,2 milliós támogatása változatlan, a következő évi támogatásról azonban szerinte még nem lehet nyilatkozni.

A József Attila Színház igazgatói székére kiírt versenyben a pályázat két befutója Horgas Péter és a Nemcsák Károly volt, aki feleségével, Darvasi Ilonával közösen pályázott (Darvasi Ilona a soproni Petőfi Színház igazgatója, ahol Nemcsák az egyik kiemelt színész - a szerk.). A szakmai javaslattevő bizottság a főváros kérésére állt fel, melyben a négy szakmai delegált mellett a főváros és az illetékes minisztérium képviselői is helyet kaptak. A bizottság Horgas Péter tervező pályázatát találta a legjobbnak: Horgaséra öt, Nemcsákék pályázatára két szavazatot adott. Kérdésünkre Csomós elmondta, hogy a főváros azért választotta mégis a Nemcsák-Darvasi-pályázatot, mert az "racionálisabb volt". A főpolgármester-helyettes szerint Horgas Péter pályázata bár szakmailag kiváló, túlmutat a realitáson, túl kockázatos. Csomós hozzátette, hogy Nemcsák pályázatában is van kockázati tényező, ám az mégis megvalósíthatóbb. Arról, hogy melyek ezek a kockázati tényezők, nem mondott konkrétumokat.

Forrás: MTI/Vajda János
Kattintson a képre és nézze meg Nemcsák Károly karrierjét bemutató galériánkat!
(Fotó: MTI/Vajda János)

Az [origo] szerette volna megkérdezni Nemcsák Károlyt és feleségét, Darvasi Ilonát is. Nemcsákot csütörtök óta nem értük el mobilján, a felesége által igazgatott soproni Petőfi Színházban pedig azt a választ kaptuk, hogy mindenki szabadságon van. Nemcsák Károly 1981-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd több színház színpadán is állt. Országosan ismertté a Magyar Televízióban 1987-99-ben között futó Szomszédok című teleregény Vágási Ferijeként vált. 1992-ben Jászai Mari-díjat kapott, a fellelhető életrajza szerint ugyanakkor eddig nem töltött be vezetői szerepet semmilyen intézménynél.

"A tulajdonos részéről szinte lehetetlenség fenntartani egy társulatot"

Az [origo] megkereste Őze Áron színészt, a Magyar Színház igazgatóját, aki a szakmai javaslattevő bizottság egyik tagja. Őze kijelentette, hogy a bizottság konkrét munkájáról nem adhat ki információt, annyit azonban elmondott, hogy a színház ügyében a "működtetésre kiírt összeg irányít mindent". "Ez az összeg annyira kicsi, amiből a tulajdonos részéről szinte lehetetlenség fenntartani egy társulatot" - mondta. Hozzátette, hogy valóban akadtak kockázatos pályázati tervek arra vonatkozóan, miként lehetne ezt az összeget kibővíteni, de ezek mind arra irányultak, hogy "ne egy arculat nélküli, turnusváltó színházként működjön a jövőben a színház".

Közölte azt is, hogy már a pályázati kiírásban találtak ellentmondásokat, a tulajdonos főváros döntése - a Nemcsák-Darvasi házaspár kiválasztása - után pedig aggályaikat fogalmazták meg arról, hogy miért is van szükség a szakmai bizottságra, ha javaslatukat nem veszik figyelembe.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva nézzen még több fotót Nemcsák Károlyról! (Fotó: Pályi Zsófia)

Nemcsák pályázatát szeretnék látni a színészek

Több színházi dolgozó azt mondta, nyugtalanítja, hogy semmit nem tud Nemcsák pályázatáról. Esztergályos Cecília csütörtökön délutáni telefonhívásunk előtt öt perccel értesült Nemcsák kinevezéséről. Mint mondta, június 19-én a Mici néni két élete című darabbal fejezte be az évadot, a színházban egy nappal később járt utoljára. "Nekem január közepétől össze van szorulva a gyomrom, még ha úgy is tudom, hogy az elmúlt fél évben nem küldtek el senkit. Remélem, hogy most is mehetünk tovább" - tette hozzá.

Háda János színész 20 éve a társulat tagja, és az [origo]-nak azt mondta, a szakszervezeten keresztül kérték Nemcsák pályázatának nyilvánossá tételét. Szerinte főleg azután bizonytalanodott el a színház 107 alkalmazottja, hogy a másik pályázó Horgas Péter nyilvános pályázattal indult. "Ebben a pillanatban csak feltételezések vannak. Koltay és Horgas kijelentette, hogy ezzel a társulattal akar dolgozni, Nemcsák viszont nem jelentett ki semmit" - mondta, hozzátéve, hogy a társulat mindenképp bizalmat szavaz az új igazgatónak, várják a megerősítést, annak ellenére is, hogy a szakmai körökből hallható feltételezések rájuk nézve rossz irányba mutatnak.

Forrás: Nagy Attila [origo]
A társulat néhány tagja, jobbról a második Esztergályos Cecília

Mint mondta, az sem tesz jót az épp nyári szünetét töltő társulatnak, hogy hamarosan minden színházban elkezdődik az évad, és már most késő, hogy - rossz hír esetén - bárhova is leszerződjenek a munka nélkül maradó színészek. Azt, hogy a József Attila Színházban mikor kezdődik az évad, illetve mi a műsorterv, nem tudja. "Van egy szerződésünk, amit még a Koltay kötött, ez minden" - mondta.

Az [origo] megkérdezte Csomóstól, hogy nyilvános lesz-e valamikor Nemcsák pályázata. Csomós azt válaszolta, hogy ez csak Nemcsáktól függ.

A színház dolgozói számára azonban további aggodalmat okozott, hogy februárban kaptak egy levelet a fővárostól, amelyben ez állt: "A főváros vezetése döntést hozott arról, hogy a József Attila Színház Nonprofit Kft. működtetését 2011 augusztus elsejét követően nem a jelenlegi társulatos repertoár rendszerben kívánja támogatni, hanem az épület színházi célra történő hasznosítása révén." Ez több színházi dolgozó olvasatában a társulat feloszlatását jelenti.

Több igazgatóban megrendült a bizalom

Januárban vetődött fel először, hogy a költségvetési támogatás elvonása miatt a bezárás veszélye fenyegeti a József Attila Színházat. Méhes László - aki 2010 júliusában vette át a színház vezetését - felajánlotta lemondását a színház fennmaradása érdekében. Február végén mégis újra arról lehetett hallani, hogy feloszlik a színház társulata, miután a főváros vezetése arra kérte fel az igazgatót, ne kössön munkaszerződéseket a következő évadra. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes határozottan cáfolta a József Attila Színház megszűnését, ugyanakkor hozzátette, hogy Méhes László megnyilatkozásaival elvesztette a városvezetés bizalmát.

Koltay Gábor megbízott ügyvezető igazgatói kinevezését március közepén jelentették be. Az igazgatói pályázatot május közepén írta ki a főpolgármester, az új vezető feladatául szabva klasszikus és kortárs magyar és világirodalmi művek, igényes és korszerű zenés darabok bemutatását, a színházművészet megújítását célzó előadások létrehozását. Az MTI szerint a pályázónak vállalnia kellett továbbá, hogy helyet ad a határon túli magyar nyelvű színházak és színházi fesztiválok kiemelkedő előadásainak, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosít a vidéki színházaknak. Ezzel a ponttal a befogadó színházi jelleget erősítette a főváros.

Forrás: Nagy Attila [origo]
Koltay Gábor és a társulat tagjai júniusban

A kiírás szerint az új igazgatónak a színház felhalmozott adósságállományának rendezéséről is gondoskodnia kell, és ki kell dolgoznia egy sikeres működési struktúrát is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján is közzétett kiírás a július 31-ig várható adósságállományt 120 millió forintban becsülte meg, az augusztus-december hónapokra eső önkormányzati támogatást 85,2 millió forintban határozta meg. Az [origo]-nak a színház egyik korábbi, névtelenül nyilatkozó munkatársa szerint ez az összeg mára lényegesen csökkent, és főleg közüzemi tartozásokra vonatkozik.

Koltay Gábort június 8-án azonnali hatállyal mentette fel tisztségéből Tarlós István. Az indoklás szerint megrendült benne a városvezetés bizalma, mivel fő feladata a válságmenedzselés lett volna, ő azonban július elsejével hatályba lépő szerződést kötött a színház dolgozóival. Koltay Gábor júniusi sajtótájékoztatóján azt mondta, a fővárossal egyetértésben szerződtette a társulat tagjait, hogy elkezdhessék a felkészülést a következő évadra. Mint mondta, a spórolás miatt a színészek ingyen vállalták el a jövő évad első három előadását, a szolgálat lemondott a túlórapénzről.

A korábbi igazgatók nem kommentálnak
A júniusban menesztett megbízott igazgató, Koltay Gábor az [origo] megkeresésére nem kívánta kommentálni a kinevezésről szóló hírt, csupán sok sikert kívánt Nemcsák Károlynak. Nem fogalmazott sokkal bővebben elődje, a márciusban leváltott Méhes László sem: "Szeretettel gratulálok neki, remélem, hogy a lehetőségeihez képest minél több társulati tagot és színházi alkalmazottat tart meg ahhoz, hogy sikeresen véghezvigye azt a színházi tervet, amit pályázatában megfogalmazott" - mondta. Érdeklődésünkre hozzátette, jelenleg szabadúszó rendezőként dolgozik, az elkövetkező egy évben hat rendezése lesz.