Katasztrófák utáni újjáépítésről nyílik kiállítás a Bazilikában

Vágólapra másolva!
Több magyar és külföldi katasztrófa utáni újjápítésről nyílik fotókiállítás pénteken a Szent István Bazilika Lovagtermében Budapesten. Az augusztus 12-ig látható kiállítást a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolája szervezi és Makovecz Imre nyitja meg.
Vágólapra másolva!

Árvizek, hurrikánok vagy például a vörösiszap katasztrófa utáni újjápítésről nyílik fotókiállítás pénteken Újratervezés címmel a Szent István Bazilika Lovagtermében, a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájának szervezésében. Az augusztus 12-ig látható tárlat a magyarországi katasztrófák mellett több külföldi szerencsétlenséget is bemutat, valamint bemutatja az ezekre adott építészeti válaszokat is - mondta Terdik Bálint szervező.

A kiállított anyagban a szerencsétlenség képeitől az újjáépítés első lépésein keresztül az elkészült, új házakig lehet végigkísérni a történteket.

A szervező szerint a vándoriskola tagjai komoly részt vállaltak az elmúlt években a katasztrófák utáni helyreállításokban, újjáépítésekben, például a beregi, a felsőzsolcai árvizet vagy a devecseri-kolontári vörösiszap katasztrófát követően.

"Be kívántuk mutatni tapasztalatainkat és összevetni a magyarországi újjáépítéseket a nagyvilág hasonló helyzeteivel" - mondta Terdik Bálint. Látható lesz például a Katrina hurrikán utáni New Orleans vagy az olaszországi Stava falu, amelyet egy közeli bánya ülepítő medencéjének vize öntött el 1985-ben. "A kiállítás célja, hogy összefoglaljuk azokat a tapasztalatokat, amelyek a katasztrófák utáni újjáépítésekből levonhatók" - magyarázta a szervező. A tárlatra nagyméretű tablókat állítanak össze, összesen hatvanat.

A kiállítás Budapest után Nyíregyházára, Debrecenbe, Pécsre, Győrbe, majd Sopronba utazik, októberben pedig egy nemzetközi építészeti konferencia idejére visszatér a fővárosba.

A tárlatot pénteken Makovecz Imre Kossuth-díjas építész nyitja meg, beszédet mond Snell György plébános, valamint Szilágyi Szabolcs, a Kós Károly Egyesülés vándorépítésze.