Nem korlátozza az Operaház megbízott főigazgatóját a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány reagált az Operaház művészeinek szerdai nyílt levelére, amelynek megfogalmazói létszámleépítés miatt aggódnak. Az érintett minisztérium szerint a főigazgató hatásköre nincs korlátozva, a főzeneigazgató viszont nem jogosult arra, hogy felmondjon az Operaház munkatársainak. A minisztérium sajtóirodája szerint várhatóan a következő kormányülésen döntenek a főigazgató személyéről.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár nemleges választ adott a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón az MTI kérdésére, hogy szóba került-e a Magyar Állami Operaház a szerdai kormányülésen. "Majd az idő meghozza a döntést" - mondta Kovács Zoltán arról a feltételezésről, hogy két hét múlva várható a kérdés napirendre tűzése. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtóirodája úgy tudja: várhatóan a következő kormányülésen döntenek a főigazgató személyéről.

A Magyar Operaénekesek Egyesülete szerdán nyílt levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárhoz annak érdekében, hogy mihamarabb rendeződjön a dalszínház helyzete. Az aláírók - köztük több Kossuth- és Liszt-díjas művész - levelében egyebek mellett ez áll: a Magyar Állami Operaháznak június 4. óta, csaknem két hónapja nincs szakszerű, koncepciózus vezetése, erre a dalszínház történetében még nem volt példa.

Arról is írnak, hogy a jelenleg ideiglenesen működő megbízott vezetés - Mozsár István megbízott főigazgató és Győriványi Ráth György megbízott főzeneigazgató - "olyan lépéseket készített elő, olyan döntéseket hozott, amelyek alapvetően veszélyeztetik a következő évad szeptemberi kezdését és amely döntések veszélyeztetik a Magyarországon egyedül lehetséges működési formát, a társulati rendszert". Az aláírók értesülése szerint 20 magánénekes, 40 balettművész, 17 zenekari művész és 30 karénekes azonnali elbocsátását készítik elő gazdasági okokra hivatkozva.

Az MTI még hétfőn megkereste a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy megtudja, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatójának és megbízott főzeneigazgatójának mire terjed ki pontosan a hatásköre, beleférhet-e a tevékenységükbe, hogy nagyarányú létszámleépítésbe kezdjenek.

A megbízott főigazgatót nem, a főzeneigazgatót korlátozza a kormány

"A Magyar Állami Operaház (MÁO) jelenlegi főigazgatója tevékenységét helyettesítés keretében, a főigazgatói álláshely betöltésére lefolytatandó pályázat eredményes lezárásáig megbízott főigazgatóként látja el. A megbízásról szóló okirat semmilyen korlátozást nem tartalmaz" - válaszolta a minisztérium csütörtökön.

Mint írták: "A MÁO Szervezeti és Működési Szabályzatának 18. § (2) bekezdése alapján a főzeneigazgató gyakorolja a munkáltatói jogokat az irányítása alatt működő szervezet minden dolgozója felett, ám e jogköre nem terjed ki az alapvető munkáltatói jogok gyakorlására. Ebből következően a főzeneigazgató (akár megbízott főzeneigazgatóként, helyettesítés keretében, akár a pályázati eljárás sikeres lezárását követően határozott időre kinevezett főzeneigazgatóként látja el tevékenységét) saját hatáskörében nem jogosult a MÁO állományába tartozó foglalkoztatottakkal szemben felmentés/felmondás foganatosítására, még azon személyek esetében sem, akik fölött ő gyakorolja az egyéb munkáltatói jogköröket."

Az első karmester szerint a külsősök foglalkoztatása is kérdéses

A kulturális kormányzatnak nagyobb felelősséggel kellene kezelnie a Magyar Állami Operaház dolgát, meg kellene néznie, kinek a kezébe teszi a marsallbotot - mondta el Kovács János, a dalszínház első karmestere az MTI-nek. Kovács János egyike annak a 15 operaházi művésznek, aki nyílt levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárhoz annak érdekében, hogy rendeződjön a dalszínház helyzete.

Mint mondta, a megbízott főzeneigazgató, Győriványi Ráth György drasztikusan csökkentette az előadásszámot, mondván, sehol se keletkezzen túlóra. Az előadások száma a következő évadban lényegesen kevesebb az előzőnél: 303 este helyett 226 alkalommal láthat a közönség opera- és balettelőadást.

Hozzátette: már évek óta fogy a közalkalmazotti magánénekesek száma, a jelenlegi 34 tag mellett 100-120 külsős énekest foglalkoztat rendszeresen a ház. "Értem, hogy a megbízott főzeneigazgató harmincnégyük közül egyesek működésképességét kétségbe vonja. Azzal értek egyet és hangoztatom évek óta, hogy azzal a mintegy 60-70, a repertoárhoz alkalmas művésszel, akik a hátukon cipelik a műsort, minél hosszabb távon együtt kell működni valamilyen formában, ennek az anyagi fedezete benne van az 5 milliárd forintos büdzsében" - mondta Kovács János. A finanszírozásról elmondta, hogy az 5 milliárd forintos büdzséből is fönntartható a társulati és a repertoárszínházi működés, "ha rendesen üzemelnénk, nem kellene a színvonal miatt szégyenkeznünk".

Az első karmester szerint jelenleg nemcsak a közalkalmazottak, hanem a külsősök foglalkoztatása is kérdéses. "Már az előző szezont is rosszul kísérletező rémálomnak tartom, most nincs társulat, cérnaszállal a házhoz kötődő egyének vannak mély morális válságban. Azt állítom, hogy mindig dolgozott a házban egy stáb, amelynek tagjaival a jó vagy közepes színvonalú vendégek bátran behelyettesíthetők voltak. Megkérdőjelezem a megbízott főzeneigazgató szakmai ítélőképességét, szerintem nem alkalmas rá, hogy megállapítsa, kik énekeljenek az egyetlen operaházban" - mondta a művész.