Csak a kormány hozzájárulásával intézkednek az operaházi vezetők

Vágólapra másolva!
Semmilyen, az Operaház létszámát vagy működési formáját érintő lépést nem terveznek az intézmény megbízott vezetői, amelyhez a fenntartó minisztérium engedélyét, hozzájárulását és támogatását előzetesen ne kérnék ki - közölte pénteken Győriványi Ráth György megbízott főzeneigazgató, miután a dalszínház tizenöt művésze nyílt levélben írt az intézmény helyzetéről.
Vágólapra másolva!

Szerdán juttatták el nyílt levelüket az Operaház művészei Orbán Viktor kormányfőhöz, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárhoz. Ebben egyebek mellett azt írják, hogy a jelenleg ideiglenesen működő megbízott vezetés (Mozsár István megbízott főigazgató és Győriványi Ráth György megbízott főzeneigazgató) "olyan döntéseket hozott, amelyek alapvetően veszélyeztetik a következő évad szeptemberi kezdését és amely döntések veszélyeztetik a Magyarországon egyedül lehetséges működési formát, a társulati rendszert".

Az aláírók értesülése szerint 20 magánénekes, 40 balettművész, 17 zenekari művész és 30 karénekes azonnali elbocsátását készítik elő gazdasági okokra hivatkozva.

Válaszként írt közleményében Győriványi Ráth György ezt írta: "ezúton szeretném kijelenteni, hogy semmilyen, a Magyar Állami Operaház létszámát vagy működési formáját érintő lépést nem tervezünk, amelyhez a fenntartó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium engedélyét, hozzájárulását és támogatását előzetesen ne kérnénk ki".

A megbízott főzeneigazgató közölte: örülne, ha művészei a sajtó segítségével nem félinformációkon alapuló álhíreket terjesztenének, amelyekkel ismét a dalszínház jó hírnevét veszélyeztetik, hanem tudásukat és tehetségüket a színpadon kamatoztatnák.