"Brutális" kurtítás a Miskolci Nemzeti Színháznál

Vágólapra másolva!
Nehéz helyzetbe került a Miskolci Nemzeti Színház, miután a fenntartó városi önkormányzat múlt héten 88 millió forintot  zárolt a színház idei költségvetéséből. Halasi Imre igazgató szerint a kurtítás brutális, ennek ellenére minden tervezett bemutatót megtartanak, és a hiányt a bemutatók átütemezésével oldják meg.
Vágólapra másolva!

Brutálisnak nevezte a színház idei költségvetésének megkurtítását Halasi Imre, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, ugyanakkor bízik abban, hogy a zárolás csak ideiglenes elvonást jelent, és amennyiben javul Miskolc költségvetésének helyzete, megkapják a pénzt.

A miskolci önkormányzat másfél héttel a tervezett évadnyitó társulati ülés előtt, múlt heti rendkívüli közgyűlésén határozott arról, hogy 88 millió forintot zárol a színház márciusban elfogadott és akkor is jelentősen csökkentett költségvetéséből. Az intézmény vezetősége így a megszokottnál kevesebb új bemutatóval és több korábbi sikeres darab felújításával készült az új évadra.

A színház a hamarosan kezdődő színházi évadra már leszerződött a jogtulajdonosokkal és az előadóművészekkel - mondta Árvai Judit, a színház kommunikációs vezetője az MTI-nek. A mostani, 88 millió forintos zárolás emiatt rendkívüli nehézségeket állított a színház működése elé. Annak érdekében, hogy a pénzügyi zárolás ellenére a program lebonyolítható legyen, a színház a műsorterv átszerkesztésére, több bemutató időpontjának megváltoztatására kényszerül.

Halasi Imre leszögezte: egyetlen bemutató sem marad el, ám nem mindent akkor tartanak, amikorra azt tervezték. A kisebb költségvetésű darabokat az évad elején, a többe kerülőket pedig később állítják színre.

A Túl a Maszat-hegyen című mese-musical bemutató előadása a meghirdetettel ellentétben október 7-én lesz. Az első nagyszínházi bemutatót, Bereményi Géza Az arany ára című színművét október 28-án láthatja először a közönség.

A legnagyobb költségvetésű előadás, A nyomorultak premierje 2012. március 2., míg a az eredetileg ekkorra meghirdetett operabemutató, Puccini Bohémélet-e 2011. november 25-én kerül színre először. A Legenda a lóról című Tolsztoj-művet március 23-tól láthatja újra a közönség a Csarnokban, a Ludas eM/Mesterkurzus című táncszínházi est bemutató előadása pedig 2012. január 13-án lesz szintén a Csarnokban.

A pénzügyi megszorítás ellenére a színházi alkalmazottak létszáma nem csökken Miskolcon.