Orrszarvútülköt loptak el a balatoni Afrika Múzeumból

Vágólapra másolva!
Értékes orrszarvútülköt loptak el a balatonedericsi Afrika Múzeumból kedden, hétfő éjjel pedig a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum trófeatermébe próbáltak betörni, ahol hat orrszarvútülök található. A Népszava szerint orrszarvútülkökre specializálódott nemzetközi bűnbanda garázdálkodhat Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Csaknem harmincmillió forintot érő orrszarvútülköt loptak el a balatonedericsi Afrika Múzeumból - mondta Nagy Endréné múzeumigazgató. Kedden, nyitvatartási idő alatt a múzeum munkatársai nagy robajra lettek figyelmesek, kiderült, hogy betörték a rinocérosztrófeát tartalmazó üvegvitrint.

A látogatók szerint egy fekete bőrű férfi a bozóton át menekült el a helyszínről a hetven centiméteres tülökkel - mondta Nagy Endréné. Hozzátette: korábban egy külföldi férfi már többször érdeklődött náluk, hogy megvásárolhatná-e a balatonedericsi múzeum egyetlen orrszarvútrófeáját, de nemleges választ kapott.

Hétfő éjjel a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum vadászati tárlatának trófeatermébe - ahol hat orrszarvútülök található - próbáltak behatolni - mondta Pálinkás Róbert kastélyigazgató az MTI érdeklődésére. A Festetics-kastélyban működő fegyveres őrszolgálat megakadályozta a betörést, de a tetteseknek sikerült elmenekülniük. Mint az igazgató elmondta, a rendőrség szakértői rengeteg nyomot találtak, például egy fejszét is. Futtató Norbert, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt közölte, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel hírzárlatot rendeltek el az ügyben.

A Népszava szerint feltehetően nemzetközi bűnbanda garázdálkodik Magyarországon. A lap úgy tudja, hogy az elmúlt napokban több múzeumot is hasonló támadás ért, és a budapesti Természettudományi Múzeumból is loptak el orrszarvútülköt.

Az orrszarvútülköt a hagyományos keleti gyógyászatban porrá őrölve fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint nemivágy-fokozóként (afrodiziákumként) is használják.