Lakótelepi lakás alakú szobrot avattak Pécsen

Vágólapra másolva!
Egy negyven éve bányászlakótelepen élő asszony 37 négyzetméteres lakása az alapja Makra Zoltán és Palatinus Dóra 37 négyzetméter című szobrának, amelyet szerdán adták át Pécsen. A lakást méretarányosan leképező műalkotás az Uránbányász téren áll.
Vágólapra másolva!

Bányászlakás ihletett egy különleges köztéri műalkotást Pécsen: Makra Zoltán és Palatinus Dóra 37 négyzetméter című installációját szerdán avatták fel a város Uránbányász terén. A művészek a pécsi bányászlakótelep harminchét négyzetméteres típuslakásának térbeli dimenzióját dolgozták fel, ehhez a negyven éve a lakótelepen élő Rózsi néni otthonának térbeli szerkezete szolgáltatott mintát.

Makra Zoltán és Palatinus Dóra 37 négyzetméter című installációja azután készülhetett el, hogy a képzőművészek az alkotás terveivel első díjat nyertek a Dél-dunántúli Építész Kamara és az Aix-en-provence-i Vasarely Alapítvány tavaly meghirdetett nemzetközi köztéri művészeti pályázatán. A bírálók Makra Zoltán és Palatinus Dóra terveit harmincnégy pályamunka közül értékelték a legjobbnak.

Az otthon paramétereit megjelenítő installáció negyvenöt fokban megdől, váza acél, a falait élénk, színes síküveg lapok határolják. Benne méretarányosan megtalálható a konyha, a fürdő, a folyosó és a másfél szoba, pontosan olyan elrendezésben, ahogy az a lakásban is látható.

Forrás: MTI
A képre kattintva további fotókat láthat a szoborról

Pierre Vasarely, a magyar származású Victor Vasarely világhírű képzőművész unokája, az Aix-en-provence-i Vasarely Alapítvány elnöke elmondta, figyelemre méltó alkotás született, és ez jó alap Pécs valamint nagyapja egykori franciaországi lakhelye, Aix-en-Provence kapcsolatának szorosabbra fűzéséhez.

"Ez az alkotás az eredménye a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program során megfogalmazott számos pozitív kezdeményezés egyikének, amely arról szólt, miként tudjuk a felújított köztereket vonzóbbá, barátságosabbá, emberibbé tenni" - mondta Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere avató beszédében. A politikus a téren megjelent több száz érdeklődő előtt elmondta: a 37 négyzetméter nyilvánvalóan sok pozitív és negatív kritikát kap majd, de elgondolkodtatja az embereket és ezzel el is éri a célját.

A Pécs nyugati részén 1956 és 1972 között épült Uránváros egykor a modern, kényelmes otthont, a biztos megélhetést adó munkahelyet, a megbízható szociális ellátórendszert jelentette a pécsieknek. Mára a bánya bezárt, a lakók nagy része kicserélődött.