Maradnak az önkormányzatoknál a színházak

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatoknál marad a kulturális intézmények, köztük a színházak fenntartása - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. Ahol városi és megyei közös fenntartású színházak működnek, ott a jövőben a városok veszik át a működtetést. Néhány színháznak a kulturális tárca kiemelt státust szeretne biztosítani.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati rendszer átalakítása során például az oktatási, az egészségügyi intézmények állami fenntartás alá kerülnek, de egészen bizonyos, hogy a kulturális intézmények, köztük a színházak az önkormányzatok fennhatósága alatt fognak maradni - jelentette ki Kósa Lajos, Debrecen polgármestere csütörtökön, a Csokonai Színház évadnyitó társulati ülésén.

Elmondta azt is: ahol közös, városi és megyei fenntartású színházak működnek, ott a jövőben a városok veszik át a működtetést; ez a színház státusát nem érinti Debrecenben. Arról, hogy a színháznak közvetlen kapcsolata van a helyi Ady Gimnázium drámatagozatával, Kósa Lajos kifejtette: szerinte ebben sem lesz változás a jövőben. Ugyanis az állami fenntartású oktatási intézményeket visszaszerződheti az önkormányzat, és Debrecennek ez a szándéka.

Kósa Lajos tájékoztatta az évadnyitó társulati ülés résztvevőit a kulturális tárca azon szándékáról, amellyel kiemelt státust szeretne biztosítani néhány színháznak. A fideszes politikus szerint a nemzeti színházi státust kapó intézmények száma nem lehet több fél tucatnál, mondván: "a minőséget szeretnénk támogatni".

Kósa Lajos fontosnak nevezte a "társulati létet", s ennek megfelelően támogatja Vidnyánszky Attila debreceni színigazgató "társulatpárti" álláspontját. Hozzátette: támogatják, hogy a Csokonai Színház nemzeti színházi státust kapjon, s ennek megfelelően változtatják meg jövőre a helyi színházi finanszírozást.

Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház igazgatója kifejtette: olyan változások előtt állnak, amelyek hosszú időre meghatározzák a magyar színházi kultúra jövőjét. Szerinte a jövőben három új kategóriába - nemzeti, kiemelt és pályázati úton támogatott - sorolják a színházakat. Meghatározónak nevezte, ha a város úgy dönt, hogy a Csokonai Színház érdemes arra, hogy a nemzeti színház státusra pályázzon. Ez a fejlődés új korszakába emeli át a színházat - fűzte hozzá.