Távozik a Nemzeti Kulturális Alap éléről Jankovics Marcell

Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetés szempontjaira hivatkozva mentette fel posztjáról a nemzeti erőforrás miniszter Jankovics Marcellt, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának vezetőjét.
Vágólapra másolva!

Október közepétől felmenti a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Bizottságának elnöki posztjáról Jankovics Marcellt a nemzeti erőforrás miniszter. Réthelyi Miklós L. Simon Lászlót, az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnökét nevezte ki a posztra - olvasható a minisztérium közleményében. A személycsere oka, hogy a jövő évi költségvetés más szempontokat előtérbe helyező és más koncepciójú irányítást ad az NKA pénzügyi keretének felosztásáról döntő bizottság számára. Jankovics Marcell szakmai tudására és munkájára a minisztérium továbbra is számít - írják.

Jankovics Marcell rajzfilmrendezőt tavaly augusztus elsejével nevezték ki a bizottság elnökének. A rendező akkor nyolc év után tért vissza, az első Orbán-kormány idején ugyanis már vezette az NKA-t, posztjáról a kormányváltás után távozott. Akkor azt nyilatkozta, Görgey Gábor kulturális miniszter politikai okokból mondott neki fel.