Fogadási csalás miatt vizsgálják az irodalmi Nobel-díj kihirdetését

Tomas Tranströmer svéd író, költő, műforditó, Irodalmi Nobel-díjas
Vágólapra másolva!
Tomas Tranströmer svéd költő az irodalmi Nobel-díj kihirdetése előtt hirtelen a legesélyesebbé vált a fogadóirodáknál, ezért felmerült a gyanúja, hogy idő előtt kiszivárogtatták a győztes nevét. A svéd hatóságok vizsgálják az ügyet.
Vágólapra másolva!

A svéd országos korrupcióellenes testület egyik ügyésze a hétvégén bejelentette, hogy megvizsgálja azokat a híreszteléseket, amelyek szerint kiszivárogtatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémiáról az irodalmi Nobel-díj várományosának nevét, így ő lett a nyertesre fogadók favoritja az eredményhirdetés előtt.

"Világossá kell tenni, volt-e például pénz ellenében történő kiszivárogtatás" - szögezte le Alf Johansson ügyész. "Vizsgálni fogjuk a körülményeket. Átvizsgáljuk a svéd akadémia adatait, és tájékozódunk a fogadások működéséről" - mutatott rá az ügyész, aki szerint nem indítanak hivatalos vizsgálatot, csak feltárják a helyzetet.

Tomas Tranströmer svéd költő, akit évek óta esélyesnek tartottak a Nobel-díjra, az idei irodalmi Nobel-díj nyertesének csütörtöki kihirdetése előtt közvetlenül a fogadások nagy favoritja lett Svédországban. Míg a díj kihirdetésének napján a reggeli órákban még 13:1 arányban lehetett fogadni rá, közvetlenül a győztes megnevezése előtt már csak 1,66:1 volt a tét Ladbrokes brit fogadóiroda svédországi honlapján, aminek következtében a svéd médiában felmerült, hogy esetleg kiszivárogtatás történt.

Sofia Hjärtberg, a Ladbrokes svédországi részlegének szóvivője elmondta, korábban soha nem tapasztalták, hogy ilyen gyorsan változtak volna a fogadási arányok. Egy nappal a kihirdetés előtt még Bob Dylan amerikai énekes-dalszerző volt a fogadási listák élén legesélyesebbként.

A TT svéd hírügynökségnek egy esetleges kiszivárogtatásra vonatkozó kérdésére válaszolva Per Wästberg, az akadémia tagja kijelentette, hogy "ezt egyáltalán nem hiszi". Az akadémia tagjain kívül a személyzet talán öt tagja tudta, hogy ki kapja a díjat. "És ezt vagy tíz nappal előbb tudták" - tette hozzá.

A Dagens Nyheter című napilap a szombati számában emlékeztet, hogy 2008-ban már felmerült az akadémiáról való kiszivárogtatás gyanúja, amikor a francia Jean-Marie Gustave Le Clézio kapta a Nobel-díjat. A lap szerint a Ladbrokes akkor nem fogadott el fogadásokat az irodalmi Nobel-díjra, mert a fogadók valószínűleg tudták, hogy ki kapja a rangos kitüntetést.

Az irodalmi Nobel-díj előtt nem sokkal Dobrica Cosic szerb íróról elterjedt egy álhír, amely szerint ő nyerte a díjat. Erről a hírről később kiderült, hogy szerb politikai aktivisták terjesztették.