Dörner György nem tervezi Csurka alkalmazását

Vágólapra másolva!
Csurka István intendánsi szerepét "pusztán szellemi jelenlétnek" tekinti Dörner György, az Új Színház leendő igazgatója. Ezért, mint Tarlós István főpolgármesternek írt válaszlevelében írta, Csurka alkalmazása fel sem vetődhet. Tarlós szerdán szólította fel Dörnert, hogy újságcikkei miatt ne alkalmazza Csurkát az Új Színházban.
Vágólapra másolva!

Dörner György eddig sem gondolt Csurka István alkalmazására, mivel ő maga is pusztán szellemi jelenlétnek tekintette intendánsi szerepét - így reagált az Új Színház leendő vezetője az MTI-nek arra, hogy Tarlós István főpolgármester szerdán felkérte: ne alkalmazza színházában Csurka Istvánt.

"Tisztelt Főpolgármester Úr, tisztában vagyok azzal, hogy mekkora nyomás nehezedik önre, és köszönöm az eddigi és reményeim szerint ezután is fennmaradó bizalmát" - írta nyílt levelében Dörner György.

Tarlós István közleményére válaszolva úgy fogalmazott: Csurka István eleve nem kívánt az Új Színház alkalmazásába állni, intendánsi szerepét pusztán szellemi jelenlétnek tekintette, az ő alkalmazása tehát fel sem vetődhet. "A kérdés úgy hiszem, így tisztázódott" - tette hozzá az Új Színház kijelölt igazgatója.

A főpolgármester szerdai közleményében azt írta, sajnálattal vette tudomásul, hogy Csurka István - a főpolgármester többszöri kérése és ezt követő nyilvános felhívása ellenére - újólag az európai politikai kultúrával összeegyeztethetetlen módon nyilatkozik meg lapjában. A főpolgármester ezért szerdán arra kérte Dörner Györgyöt, az Új Színház általa kijelölt új igazgatóját, hogy ne alkalmazza Csurka Istvánt a színházban. Tarlósnál a Magyar Fórumban megjelent Csurka-cikkel telt be a pohár. Tarlósnak, mint fenntartónak ugyan jogában elbocsájtania Csurka Istvánt, "de ez nem az ő dolga, ezért is szólította föl az általa megbízott leendő színházigazgatót" - válaszolta az [origo] kérdésére szerdán Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. Kérdésünkre hozzátette, Dörner megteheti, hogy nem engedelmeskedik a főpolgármester felszólításának, de ez esetben vállalnia kell döntésének következményeit.

"Az, hogy engem ördögként festenek le, aljas dolog"

Dörner György továbbra is visszautasítja az őt és munkatársait ért vádakat. Az MTI-nek úgy nyilatkozott: bár vannak elképzelései arról, hogyan kezdi a munkát februárban a színházban, az addigra kialakuló konkrét helyzetre keresi majd a megoldást, a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal közösen. "Az, hogy engem ördögként festenek le, aljas dolog, az, hogy náci, nyilas, fasiszta színházról beszélnek, nemtelen rágalmazás" - mondta Dörner György, kiemelve, hogy azokért az erkölcsi és egyéb károkért, amelyek emiatt az országot érik, támadóit tartja felelősnek.

A leendő igazgató elmondta: természetesen van elképzelése arról, hogyan kezdi februárban a munkát az Új Színházban. Konkrét műsorterv is van, de színészek nélkül persze nem lehet dolgozni - jegyezte meg, utalva arra, hogy Márta István jelenlegi igazgató újságíróknak azt mondta: tudomása szerint többen távozni készülnek.

Újra leszögezte, hogy a jövőben is számít azokra, akik hajlandók vele együtt dolgozni. "A színház zökkenőmentesen működik tovább, az igazgató változik meg, és az igazgató személyén keresztül másfajta világnézet kerül be a színházba, de az ott dolgozó személyek ugyanazok maradnak" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy természetesen nem gördít akadályt azok távozása elé, akik így döntenek.

Arra a kérdésre, hogy valóban előbb tudott-e az Új Színházban készülő - végül szeptember 26. és október 15. között lezajlott - fővárosi vizsgálatról, mint a teátrum jelenlegi vezetése, Dörner György nemmel válaszolt. Leszögezte: visszautasítja Márta István ezzel kapcsolatos vádjait. Mint mondta, pályázatában a vizsgálatról azért tett említést, mert természetesnek vette, hogy vezetőváltáskor átfogó vizsgálatot tartanak egy intézményben.

A jelenlegi vezetés bejelentésére reagálva, miszerint februártól a repertoár fele mindenképpen lekerül a műsorról, mivel a jogtulajdonosok a vezetőváltás miatt nem akarják meghosszabbítani a szerződéseket, Dörner György megjegyezte: úgy látja, a szándék az, hogy minden jelenlegi darab lekerüljön a műsorról. Ugyanakkor, mint mondta, el tudja képzelni, hogy a jogtulajdonosok megváltoztatják a véleményüket. Szerinte jogilag is meg kellene vizsgálni, hogy ilyen helyzet létrejöhet-e egyáltalán. A programról azt mondta, "vannak olyan jó előadások, amelyeket tovább játszunk, és lesz, amelyik lekerül a műsorról".

A külföldi sajtóvisszhangokkal, nemzetközi színházi szervezetek tiltakozásaival kapcsolatban Dörner György hozzátette: nem érti, hogy ebben a nehéz, bizonytalan helyzetben miért ilyen fontos egy "háromszázegynehány személyes" budapesti színházban az igazgatóváltás a világ közvéleménye számára.

Tarlós István októberben nevezte ki Dörner Györgyöt az Új Színház élére 2012 február elejétől. Dörner győztes pályázatában szerepelt, hogy intendánsként Csurka Istvánt állítaná maga mellé.