Vágólapra másolva!
A látogató pupillájából bolygó lesz, miközben a Pókember lassan mindent besző színes hálójával. Értelmezhető és nehezebben értelmezhető interaktív színházi alkotások és képzőművészeti installációk láthatók péntekig a Corvin Áruház harmadik emeletén, amelyet aztán tavaszra elfoglalnak a művészek. Élményszínház a kibelezett áruházban.
Vágólapra másolva!

A Harmadik Hang Háza összművészeti csoport hét évét összegző színház vár azokra, akik részt vesznek az Interfészkek című performatív "offline-online honlaptúrán". A péntekig minden este 8-kor kezdődő esemény helyszíne a Corvin Áruház harmadik, amúgy lezárt 3000 négyzetméteres emelete, ahol nagyjából 15 installációt vagy jelenetet, a csoport összművészeti produkcióit lehet megtekinteni. Az összegzés mellett a "digitális korszak alapszókincsének kulcselemei" foglalkoztatták a projektben résztvevő művészeket, a társulat új honlapjának tartalmát keltik művészi módon életre.

Leggyakoribbak az élőképek; bennük ülnek, állnak vagy mozognak a művészek. A teremben félhomály uralkodik, tele van tükrökkel. Ebbe a különös, David Lynch-et idéző világba lép be a látogató, illetve fedezi azt fel; az egyes blokkok között borral és sörrel a kezükben sétálgatnak a látogatók. A filmekben éppen rendkívül divatos 3D több installációban is megjelenik, például amikor egy, a helyszínen mozgó embert vesz fel a kamera és alakítja vissza a vásznon háromdimenziósba. De vetített kalitka és mértani idom is látható 3D-s szemüveggel, illetve a valódi térben is akadnak történések: a terem egy részét az est végére lassan beszövi a Pókember, nem messze tőle pedig saját szemgolyónkat tudjuk kivetíteni egy bolygóra. A témák egy része Budapestre reflektál: betűfolyam a Duna az egyik árnyjátékban, egy hatalmas terepasztalon a város közvilágítását a látogató biciklivel hajthatja.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Csorgó betűk a Dunán (További fotókért klikkeljen a képre!)

Nagyjából ehhez hasonló interaktív dolgokra számíthatunk tehát, de az egészet leírni majdnem olyan nehéz, mint értelmezni valamennyi alkotást. Az installációkat többféleképp lehet két csoportra osztani: játékosak és kevésbé játékosak; előadások és képzőművészeti installációk; amelyekben részt akarunk venni, és amelyekben kevésbé; és leginkább: amelyeket értelmezni tudunk, és amelyeket többszöri nekifutás után sem.

Szinte mindegy, hogy azért, mert egy-egy ötlet nem lett teljesen kidolgozva vagy mert a befogadó ütközik saját korlátaiba: bizonyos alkotások előtt értetlenül álltunk, másfél óra összélménye ugyanakkor mindenképpen pozitív. Persze, van, aki inkább az egyedivel tudott kezdeni valamit: "Nem tudom pontosan, hogy mi miatt, de a kezdetektől fogva távolságtartással szemléltem a projekteket, akkor is, amikor fizikailag közel kerülök hozzájuk" - magyarázza a másfél órás kör végén egy nyugágyban pihenő német lány, Julia. Sietve hozzáteszi, nagyon sok produkció tetszett neki. Hasonlót ő is csinált Németországban egy házban, ahol húsz terem volt, mindegyikben más-más projekt. Pénteken pedig egy budapesti kocsmában rendez performatív kiállítást.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A valós térben lévő alakból két dimenziós lesz, majd ismét 3 (Klikkeljen!)

A Harmadik Hang Háza produkcióját a MOME diákjai, valamint színészek, videóművészek, képzőművészek hoztak létre. A rendező Bársony Júlia szerint tevékenységük bizonyíték arra, hogy létezik másfajta színház is a színház berkein belül. "Mert színházi eszközöket használunk, csak más irányból. Úgy nevezem ezt a műfajt, hogy vizuális színházi előadás. Nagyon sokat visz el a látvány, de vannak szöveges részek is" - foglalja össze a lényeget.

És miért éppen a Corvin áruház harmadik emeletén, ahol rengeteg tükör és néhány próbababa testrésze emlékezik az egykori funkcióra? Az emeletből tavaszra összművészeti befogadó műhelytér lesz alkotótér hiányban szenvedő fővárosi művészeknek. A Creartor csoport és a Harmadik Hang Háza által közösen létrehozott kulturális központ berlini mintára - a legendás Tacheles az egyik előkép - jön létre.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Egyes installációk megértése hosszas agymunkát igényel (Klikkeljen a többi képért!)

A lenti videóban részletek láthatók a produkcióból, amit péntek este 8-kor lehet utoljára megnézni egy ezresért, aztán a tervek szerint soha többé. Különös, elmés élmény, ahova a piros ajtón át vezet az út.