Bozsik Yvette lett a Trafó új igazgatója

Bozsik Yvette, Bozsik Yvette társulat, interjú
Vágólapra másolva!
Bozsik Yvette táncművészt nevezte ki a főváros a Trafó élére. Tarlós István főpolgármester közleményében azt írta, a "szakmai bizottság véleménye alapján, és többségi szavazatának figyelembe vételével" döntött Bozsik, és nem a másik pályázó, az intézményt 13 éve vezető Szabó György mellett. 3:2-re győzött Bozsik, Szabó esetében ötből hárman tartózkodtak. 
Vágólapra másolva!

"Tarlós István főpolgármester a szakmai bizottság véleménye alapján, és többségi szavazatának figyelembe vételével 2012. július 1-től 2017. június 30-ig Bozsik Yvette-et nevezte ki a Trafó Kortárs Művészetek Háza igazgatójává" - áll a Főpolgármesteri Hivatal hétfői közleményében.

Az [origo] kérdésére a főváros sajtóosztálya elmondta, hogy a pályázatokat véleményező szakmai bizottság szavazatai a következőképp alakultak: Bozsik Yvette három igen támogató szavazatot és két nem szavazatot; míg Szabó György pályázata két igen támogató szavazatot kapott, míg esetében hárman tartózkodtak.

A Trafó igazgatói posztjáért ősszel írt ki pályázatot a főváros. A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakörének betöltésére ketten adták be pályázatukat a december 1-jei határidőig: az intézmény indulásától 13 éven át igazgatói tisztet betöltött Szabó György és Bozsik Yvette táncművész. Az [origo] mindkét pályázóval készített interjút: Szabó Györgyé itt, Bozsik Yvetté pedig itt olvasható. Utóbbi pályázata itt olvasható, a leköszönő igazgatóé pedig itt.

Az ügyvezető feladatai közé tartozik a különböző művészeti ágakhoz kapcsolódó workshopok, kiállítások, vitaestek, előadás-sorozatok szervezése, és hasonló profilú külföldi intézményekkel való együttműködés, továbbá a közönségbázis szélesítése, fiataloknak fejlesztő-nevelő programok szervezése. (Erről bővebben itt olvashat.)

A Trafó eddigi formáját megtartani kívánó szimpatizánsok december közepén konferenciát szerveztek Trafó - Hálózatba kötve címmel illetve blogot indítottak A mi Trafónk címmel, ahol művészek és a kulturális élet különböző területein tevékenykedők támogató véleménye olvasható.

Bozsik Yvette a döntés előtti hetekben a háttérben maradt, a nekünk adott interjúban elmondta, így is érték támadások, aminek okát részben abban látja, hogy Szőcs Géza kulturális államtitkár márciusban a parlamentben kijelentette, szívesen venné, ha Bozsik és Markó Iván költözne a Trafóba.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Bozsik az interjúban elmondta, bántja a pályázása körül kialakult "negatív kommunikáció", ezért a Trafó körüli polémiát egy darabban szeretné megrendezni "a kommentekkel és különböző véleményekkel együtt, függetlenül attól, hogy ki nyer". Azt is elmondta, hogy a táncszakma nyomásának engedve döntött úgy, hogy - bár ősszel még nem állt szándékában - mégis elindul a pályázaton: "Megértem a Trafó körüli félelmeket, normális emberi reakció: minden változás félelemmel járhat. Nagyon elismerem Szabó György eddigi munkásságát; a társulatommal nyílt meg a Trafó, én is ebben a közegben voltam. A pályázásomnak az oka az, hogy a táncszakma, amely már régóta szeretné a változást, megkeresett." Hogy kikre gondolt, nem árulta el lapunknak.

A nyáron távozó jelenlegi igazgató, Szabó György kérdésünkre decemberben elmondta: "Ha más intézményt kellene keresnem, ebben a profilban biztosan nem találnék semmit Magyarországon. Kerestek már meg olyan szándékkal, hogy kellene csinálni egy új Trafót valahol, de nem gondolom, hogy lenne realitása a dolognak, mert ma már le kell számolni azzal a "szegény színház" koncepcióval, hogy a semmiből is lehet színházat csinálni."

A főpolgármester által felkért szakmai bizottsági meghallgatás után röviddel Szabó György a szinhaz.hu oldalon nyilvánosságra hozta pályázatát, Bozsik Yvette a januári döntés utánra ígérte pályázatának nyilvánosságra hozatalát.

A tervek szerint az év végéig átveszi a Trafót a fővárostól a kulturális tárca. A Budapesti Operettszínház, a Trafó és a Felvonulási tér állami tulajdonba adását már nyáron javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek benyújtott előterjesztésében Bagdy Gábor és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes.

Bozsik Yvette a Trafó jelenlegi csapatáról (részlet a januári interjúnkból)
"Jelenleg nagyon komoly csapat dolgozik a Trafóban, amelyre számítanék. Nem arról van szó, hogy ők el lennének küldve, hiszen az a fajta munka, ami eddig folyt, tényleg világszínvonalú, ki is szeretnénk aknázni.

- Azt elképzelhetőnek tartod, hogy Szabó Györgyöt is megtartsd a jelenlegi stábból?

- Felmerült már, hogy megkeressük. Amennyiben elvállalná, nem lenne kizárt. Nincs köztünk személyes ellentét, csak másképp gondolkodunk a színházról, a szakmáról. Én úgy gondolom, hogy egy ilyen pozíció az a művészek érdekében végzett szolgálat."