Saját zsebből működik és tataroz az új Pecsa

Pecsa, Petőfi Csarnok, utolsó nap
Vágólapra másolva!
Januártól állami támogatás nélkül, önerőből működteti tovább a Pecsát a korábban az intézmény kávézóját üzemeltető Cortina Service Kft. A cég a programok mellett az épület 310 millió forintot igénylő felújítását is vállalta, amit pályázatokból és a bevételek folyamatos visszaforgatásával szeretne finanszírozni. Bolhapiac és rock továbbra is lesz, és visszatérhet a Depeche Mode klub is.
Vágólapra másolva!

A Pecsát január elsejétől üzemeltető Cortina Service Kft. (teljes nevén Cortina Service Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft.) egyebek mellett azt vállalta, hogy kívül-belül felújítja a Petőfi Csarnok épületét. Az első ráncfelvarrás a nevet érinti: a Petőfi Csarnokból Pecsa Music Hall lett. "Egyrészt a nemzetközi bulik miatt változtattunk nevet, másrészt olyan nevet akartunk, hogy az emberek érzékeljék a változást, de tudják kötni ahhoz, amit már ismernek" - magyarázta az [origo]-nak a névváltoztatás szükségességét Tresó T. Tibor, a Pecsa Music Hall sajtósa.

A Fővárosi Közgyűlés augusztus végén döntött arról, hogy 2012. január 1-jén végelszámolással megszünteti az intézményt addig üzemeltető Petőfi Csarnok Nonprofit Kft.-t. A helyére érkezett Cortina Service Kft.-nek nem idegen a terep, mivel 2009-től a Pecsa Cafét üzemeltették. Az viszont újdonság lesz, hogy egy fillér állami támogatást sem kapnak: a PeCsa üzemeltetésére tavaly 47 milliót biztosított az önkormányzat, amit további fenntartásra fordítható összeggel toldott meg augusztusban (2010-ben még 106 milliót kapott a ház). Ezért az új bérlő piaci alapon működik, és fizeti az 1,6 millió forint plusz áfás bérleti díjat a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt.-nek. Saját bevételeiből kell eleget tennie számos vállalásnak is, mint amilyen a régóta halogatott felújítás.

310 milliót kell elkölteniük felújításra

A Pecsa épülete az 1985-ös nyitás óta meglehetősen elhasználódott, ezért a győztes pályázó karbantartást és felújítást is vállalt. Az MTI szerint a Cortina Service pályázatában fontos pont, hogy a bérleti időszak első öt évében megvalósítanák a korszerűsítést. Az üzemeltető a fővárossal és a zuglói önkormányzattal kötött szerződésben azt is vállalta, hogy az elkövetkezendő időszakban 310 millió forint plusz áfát költ felújítási, állagmegóvási, valamint fejlesztési munkálatokra.

Terveik szerint sürgősen felújítanák például a kazánházat, a szabadtéri mellékhelyiségeket, az irodákat és az előcsarnokot, ezenkívül modern művészöltözőket és kiszolgálóhelyiségeket alakítanának ki. A következő évek tervei között teljes fűtéskorszerűsítés, egy új koncert- és rendezvényterem, ruhatárak kialakítása, valamint a teljes homlokzat felújítása is szerepel. Kérdésünkre, hogy teljesen önerőből milyen forrásokból tervezik megvalósítani mindezt, azt válaszolták, hogy a korszerűsítések és felújítások finanszírozását "egyrészről és jellemzően a bevételek folyamatos visszaforgatásával kívánjuk megoldani, másrészről folyamatosan keressük a kapcsolódó pályázati lehetőségeket is".


Új logó

Az üzemeltető a megkopott szabadtéri színpad és a nézőtér felújítását is tervezi: "Terveink szerint már május elejével megindulnak szabadtéri programjaink" - mondja Tresó, hozzátéve, hogy csapatuk egy ideje gőzerővel dolgozik azon, hogy szeptember végéig egy héten akár öt könnyűzenei program is helyet kaphasson az intézményben.

"Hazai és külföldi bandák"

"Az idei szezon első nagy dobása a március 19-ei Rise Against-koncert lesz, és már vannak megkereséseink további jó nevű hazai és külföldi bandáktól is" - mondja Tresó T. Tibor. "Március 10-én Brazil karnevál néven tartunk nagyszabású rendezvényt" - tér rá egy másik műfajú rendezvényre. A koncertnaptár elmondása szerint egyre telik, a programokat egyelőre a Facebookon lehet követni (a weboldalra egyelőre várni kell, feltöltés alatt áll). A programban túlsúlyban vannak a rockzenekarok, de a szervezők szerint nem lesz kiemelt szerepben a kemény rock, még akkor sem, ha "a rockzene mindig is jelen volt a Pecsa életében". Ígéreteik szerint minden könnyűzenei stílus "a fajsúlyának megfelelő arányban lesz jelen" a kortárs alternatívtól a rockon át az elektronikus zenéig. Mint Tresó elmondta, a Pecsában található technika nemzetközi produkciókat is ki tud szolgálni.

A győztes pályázónak olyan programokra is kötelezettséget kellett vállalnia, mint hazai és nemzetiségi népzenei találkozók és koncertek, valamint családi és gyermekprogramok, sport- és szabadtéri rendezvények. A Pecsa Caféban most is mennek kevésbé ismert zenekarok klubkoncertjei, hétvégenként dübörög a bolhapiac, jelenleg tárgyalnak a hivatalos Depeche Mode-klubbal a visszatérésről, és táncházat, kisállat- és növényvásárt, táncversenyt is ígérnek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Régi épület

Az új Pecsa működtetését 35 fős a stáb végzi, a munkatársak egy részét az előző csapatból vették át. "Ez szinte természetes módon alakult így, hiszen nem az volt a célunk, hogy mindenkit lecseréljünk, aki a régi gárda tagja volt. Sok olyan szakembert sikerült magunk mellé állítanunk, akik az elmúlt évek során sokat letettek már az asztalra" - avatta be a hr-ügyekbe az [origo]-t a sajtós.