Vágólapra másolva!
83 éves korában, kedd hajnalban elhunyt Maurice Sendak, az Ahol a vadak várnak című mesekönyv szerzője, az angolszász gyerekirodalom meghatározó írója, illusztrátora.  
Vágólapra másolva!

Maurice Sendak tizenhét könyvet írt, négyszer ennyit illusztrált, a legnagyobb gyerekirodalmi díjakat (köztük a Caldecott-érmet, az Andersen-díjat, az Astrid Lindgern-emlékdíjat), állami kitüntetéseket (National Medal of Arts) nyerte el. A szakmai megbecsülésen túl az olvasók is szerették: az Ahol a vadak várnakból 19 millió példányt adtak el, és még életében egy általános iskolát is elneveztek Sendakról.

Sendak sokszor hangsúlyozta, hogy nem gyerekkönyvíróként gondol magára, hanem olyan szerzőként, aki az igazat írja meg a gyerekkorról, ami közel sem olyan ártatlan és passzív, mint amilyennek a gyerekkönyvek gyakran beállítják. Sendak őszintesége olyan hősöket teremtett, mint például leghíresebb könyve, az Ahol a vadak várnak (1963) agresszív kis zsarnoka, a kilencéves Max.

Sendak 1928-ban született Brooklynban, egy emigráns lengyel zsidó családban. Beteges gyerekként sok időt töltött négy fal közé zárva, és imádta a könyveket. Több családtagját elvesztette a holokausztban, a pusztításból gyerekként semmit nem értett, és ez a trauma egész életében elkísérte - interjúiban azt mondta, talán emiatt is írt őszintén a szörnyűségekről és azok leküzdéséről a gyerekeknek. Kezdetben kirakatrendezőként állt munkába, de rövidesen inkább a könyvek illusztrálását választotta hivatásul. 1951-ben jelent meg az első kötet, amelyet illusztrált (The Wonderful Farm), 1981-ig folyamatosan jelentek meg a könyvei.

83 esztendős korában a Connecticut állambeli Danburyben hunyt el egy stroke okozta komplikációk következtében.