A Nyolcak Bécsbe mennek, Cézanne Budapestre jön

Vágólapra másolva!
A Nyolcak festőcsoport alkotásaiból nyílik kiállítás szeptemberben Bécsben, majd 2013 őszén Párizsban. A Szépművészeti Cézanne-kiállítást tervez októberben, 2013 júniusában pedig Schiele-kiállítás nyílik, de előtte még a pekingi Nemzeti Művészeti Múzeum is bemutatkozik Budapesten. 
Vágólapra másolva!

Baán László számolt be arról hétfőn, hogy a Szépművészeti szervezésében idén szeptemberben kiállítás nyílik a magyar modernizmus festészetéről, a Nyolcak festőcsoportról a bécsi Kunstforumban, illetve hogy ez a kiállítás egy évvel később Párizsban, a Musée d'Orsay-ben is bemutatkozik. A Szépművészeti Múzeum igazgatója szerint óriási kitörési pontot jelent a magyar képzőművészet számára, "a nemzetközi kánon része lehet", ugyanis eddig még soha nem mutatkozott be ilyen jelentős külföldi kiállítóhelyeken. Tárgyalások folynak a sanghaji, berlini, brüsszeli és amerikai bemutatkozásokról is.

Rockenbauer Zoltán és Barki Gergely, a bécsi és párizsi tárlatok kurátorai elmondták, A Nyolcak - Magyarország útja a modernizmusba című kiállítás szeptember 12-én, éppen a 2012-es ausztriai Klimt-év idején nyílik meg a Kunstforumban, bizonyítva a külföldi közönségnek: a modernista festőcsoport tagjai nem Bécshez igazodtak, hanem inkább francia hatásokból kiindulva saját útjukat járták. Mindkét kiállítás "helyspecifikus" lesz: a párizsi tárlat címe Allegro Barbaro lesz majd, utalva arra, hogy a kiállítás tágabb kontextusba helyezve, zenei és irodalmi kitekintést is ad majd a magyar modernizmus festészetének.

Baán arról is beszámolt, hogy a Szépművészeti Múzeumban 2013 végéig kiállítás nyílik Cézanne és Schiele alkotásaiból. Előtte azonban, augusztus 9-én a pekingi Nemzeti Művészeti Múzeumnak a kínai képzőművészet elmúlt 30 évét bemutató tárlata nyílik meg. Ezt követi október 26-ától a Cézanne és a múlt a világ több mint 40 intézményéből kölcsönzött anyaggal. Egon Schiele negyvennél is több műve érkezik 2013 júniusában a Schiele és kora című nagykiállításra, majd 2013 októberétől Caravaggiótól Canalettóig címmel nagyszabású olasz barokk tárlatot is rendeznek.

Fotó: Mudra László [origo]

A Nyolcak a huszadik század elejének nemzetközi (de leginkább francia) modernista törekvéseit ötvöző, és azokat saját hangon újraértelemző magyar művészeti csoport volt: Pór Bertalan, Czóbel Béla, Czigány Dezső, Berény Róbert, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső és Tihanyi Lajos műveiből 2010-ben Pécsett nyílt kiállítás, amelyet aztán 2011-ben Budapesten is bemutattak a Szépművészeti Múzeumban (galériánk a kiállításról itt tekinthető meg). Tihanyi Lajos is a Nyolcak tagjai volt, az ő életművéből negyven év után először idén rendeztek először kiállítást, itt írtunk róla bővebben.