A női mell mint fegyver

2012.08.29. 12:21

Idén nyáron újra megszaporodtak a fedetlen mellükkel tüntetőkről érkező hírek, és nemcsak Kelet-Európából, de szerte a világból. Ennek ellenére a nyár kétségtelenül a Femen nevű ukrán feminista csoport akciódömpingjét hozta. Az utóbbi száz év topless mérföldköveinek számbavétele után rangsoroljuk a legszebb Femen-aktivistákat.

Augusztus 17-én Inna Sevcsenko a Femen ukrán feminista mozgalom tagja láncfűrésszel kivágott egy nagyméretű fakeresztet az Oroszországban bebörtönzött Pussy Riot punkegyüttesre kiszabott kétéves büntetés elleni tiltakozásul. Azzal viszont nem volt tisztában, hogy a fakeresztet 2004-ben a holodomor áldozatai emlékére állították. A holodomor a nagy szovjet éhínség idején (1932-1933) az ukrán területeket sújtó éhínség, amelynek 7 millió ukrán áldozata volt. Az ukrán rendőrség az eset után lezárta a csoport kijevi irodáját.

Ugyanezen a napon a világ másik végében, a venezuelai Caracasban több mint egy tucat félmeztelen nő követelte a caracasi Kortárs Művészeti Múzeumból ellopott Matisse-kép visszaszolgáltatását. Úgy tűnik, hogy a topless tiltakozás orosz hagyományokból ered, de mára az egész világon elterjedt.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky
Félmeztelen aktivisták a foci-EB előtt Kijevben 

Toplesstörténelem

Már az ókeresztény adamita szekta is a "szent meztelenséget" hirdette, amellyel, úgy vélték, megtisztulnak bűneiktől és a paradicsomi bűntelenség állapotába kerülnek. De a meztelen emberi test mint eszköz használata a szociális, illetve politikai figyelemfelkeltésre csak jóval később terjedt el.

Duhoborok Kanadában élő orosz származású spirituális pacifista emigráns szekta, amelynek tagjai elvetik az ortodox egyház liturgiáját, mivel úgy gondolják, hogy Isten ott lakik minden emberi teremtményben. Ma körülbelül 40 ezren élnek Kanadában, és mintegy 500-an az Egyesült Államokban. A mozgalom eredete a 17. századi Oroszországig vezethető vissza, Kanadába a 19. század végén vándoroltak ki, miután az orosz állam megengedte nekik, hogy elhagyják az országot - azzal a feltétellel, hogy soha nem térnek vissza.

1903 májusában rendezték első meztelen tiltakozó menetüket, majd 1932-ig még számos meztelen menetelés következett többek között a sorkatonai szolgálat ellen, mígnem a brit columbiai kormány a Vancouver melletti Piers szigeten letöltendő hároméves börtönbüntetésre ítélt 900 meztelenkedőt. 1922-ben a "Le a szégyennel" mozgalom is szervezett meztelen felvonulásokat a Szovjetunióban "A lemeztelenített test estéi" címmel a "burzsoá erkölcs" ellen.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky
Tiltakozás a foci-Eb ellen

A harmincas évektől a hatvanas évekig eltelt 30 év főleg a fürdőhelyi öltözködés (vetkőzés) liberalizációjáról szólt a nyilvános meztelenkedés történetében. Amerikában 1936-ban törvényessé vált a férfiak félmeztelen strandruházata, míg a hatvanas-hetvenes években sorra nyíltak a nudistastrandok Dániától Ausztráliáig.

Robert Opel fényképész, galériatulajdonos 1974-ben, a 46. Oscar-gálán meztelenül rohant be a színpadra, éppen akkor, amikor David Niven Elisabeth Taylort mutatta be, de a vélt vagy valós társadalmi-politikai anomáliák elleni lázadásra a nyolcvanas évek vége előtt kevés példa akad. 1989. június 15-én 14 nő vetkőzött félmeztelenre a Női Dicsőség Csarnoka előtt New Yorkban, hogy így tiltakozzanak a nemek közti egyenlőtlen öltözködés ellen: a cél az volt, hogy bizonyos helyeken a nőknek se legyen kötelező a felsőruházat viselése.

A kilencvenes években megszaporodtak a (fél)meztelen tüntetések. Főleg Kanadában és az Egyesült Államokban tiltakoztak vetkőzéssel például az atomfegyverek ellen.

Forrás: Femen
Femen-aktivista

A dicső kétezres évek

1999-ban Vincent Bethell Londonban megalapította a The Freedom to be Yourself mozgalmat, amely a "nyilvános meztelenséghez való jogért" szállt harcba. 1999 júniusában a londoni Királyi Bíróság előtt tüntettek. 2001 januárjában Bethell jogtörténelmet írt - mint az első ember, aki meztelenül állt bíróság elé Nagy-Britanniában. Bethell, bár mintegy 5 hónapot töltött előzetesben, végül ártatlannak bizonyult közbotrányokozás vétkében. A szervezet 2003-ban új nevet kapott: Stop Racist Human Skin Phobia.

Az 1980-ban alapított amerikai állatvédő szervezet, a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) aktivistái is többször feltűntek a  médiában, amikor meztelenül tiltakoztak az állati szőrmékből készült ruhák divatja ellen. Egyik aktivistájuk 2007 februárjában zavarta meg Christian Lacroix divatbemutatóját Párizsban: a kezében tartott poszteren a szervezet egyik jelmondata volt olvasható: Inkább leszek meztelen, mint hogy szőrmét viseljek! Ugyanebben az évben készültek az amerikai fotós, Spencer Tunick protest képei a Greenpeece számára: 600 környezetvédő vetkőzött meztelenre a svájci Aletsch-gleccseren, hogy így tiltakozzanak a globális felmelegedés ellen.

Az évtized második felében megszaporodtak a meztelen tüntetések, mind Kolumbiában, mind New Yorkban akadtak példák szép számmal, mégis elmondhatjuk, hogy a kétezres évek főleg a békés meztelenül bringázás évtizede volt, egészen addig, amíg 2008-ban meg nem jelent a nemzetközi színtéren az ukrán Femen.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Ukrajna dühös lányai

"Istenünk a nő, küldetésünk a tiltakozás, fegyverünk a csupasz mell!" Így hangzik a 2008-ban Anna Hucol (1984) által Kijevben alapított ukrán feminista csoport jelmondata, amelynek tagjai "topless harcosoknak" hívják magukat. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az ukrán nők helyzetére, a szexturizmusra, a prostitúcióra, a házasságközvetítő irodák tevékenységére, a vallási intézmények hiteltelenségére, a férfiközpontú elnyomó ukrán társadalmi berendezkedésre. Mivel úgy látják, hogy a várt érdeklődést a hagyományos tüntetésekkel, tiltakozó akciókkal nem tudják kiváltani, a közfigyelem felkeltésének egyik (nem) hagyományos eszközét választották: a saját mellüket. A Femen tagjai félmeztelenül tüntetnek, transzparenseket emelve a magasba.

"Azt hiszem, a férfiak szeretik a női mellet, de azt nem szeretik, ha egy nő mondani is akar valamit" - mondta Inna Sevcsenko a német Spiegel magazinnak 2011-ben, és úgy tűnik ezzel a véleményével nincs egyedül: mára mintegy 300 tagja van a mozgalomnak Ukrajnában, de Európa több országában is terjeszkednek, annak ellenére, hogy az ukrán hatóságok minden eszközzel próbálják őket megállítani: pénzbüntetéssel, huliganizmus és terrorizmus vádjával. De a Femen dühös csajai nem nyugszanak: fő céljuk egy női forradalom kirobbantása 2017-ben.

Az [origo] szubjektív válogatásában a legszebb Femen-lányokat rangsorolta.

FEMEN TOP(LESS) 10

10. A Femen élő emlékműve, melyet Viktor Janukovics "totalitárius rezsimjének áldozataiért" állított a mozgalom, Kijev, 2011. február 25. (Kép: Femen)

Forrás: Femen

9. Femen aktivista a csernobili atomerőmű bejáratánál a katasztrófa 25. évfordulóján, 2011. április 25. (Kép: Femen)

Forrás: Femen

8. Femen aktivista a KGB-főhadiszállás előtt, Minszk, 2011. december 19. (Kép: Femen)

Forrás: Femen

7. Ez a lány az ukrán INTER TV székháza előtt tüntet, miután a mozgalom tagjai összekülönböztek Otar Kusanasvili showmannel, 2011. február 13. (Kép: Femen)

Forrás: Femen

6. "Honnan jössz, cukipofa?" - olvasható a táblán, melyet egy tüntető tart a Viktor Janukovics ukrán elnök beiktatásának első évfordulóján, 2011. február 25.

Forrás: Femen

5. Femen-tag "Szabadságot a nőknek" feliratú plakátot emel a magasba a Szent Péter téren, XVI. Benedek pápa beszéde után, Vatikánváros, 2011. november 6. (Kép: Pier Paolo Cito)

Forrás: AFP/Andreas Solaro

4. "Nincs hol csinálnunk!" Femen-aktivisa a Trojescsinszki tornyoknál a félbemaradt építkezés körüli visszaélések miatt tüntet, Kijev, 2011. június 2. (Kép: Femen)

Forrás: Femen

3. Femen aktivista a Nemzetközi Valutaalap volt vezetője, Dominique Strauss-Kahn ellen tüntet, Kijev. 2011. május 17. (Kép: Femen)

Forrás: Femen

2. Ez a lány éppen a 2011-es japán földrengés áldozataival vállal szolidaritást, Kijev, 2011. március 14. (Kép: Femen)

Forrás: Femen

1. Az első helyezett lány a "halálosan szegényekre" hívja fel a figyelmet egy kijevi temetőben, 2011. január 5. (Kép: Reuters)

Forrás: AFP/Sergei Supinsky