Az a jó könyv, amit jó olvasni

Delacourt
Grégoire Delacourt. Paris mai 2014.
Vágólapra másolva!
Néhány héttel ezelőtt jelent meg Magyarországon a Vágyaim listája. Grégoire Delacourt az olvasási szokásairól és a kedvenc könyvélményeiről beszélt, a regényei kritikai fogadtatását kifogásolta és vérbeli reklámszakemberként azt is elárulta, milyennek képzelné a Vágyaim listája tökéletes reklámkampányát.
Vágólapra másolva!

Budapesten rengetegen olvasnak szórakoztató irodalmat metrón, villamoson. Én ilyenkor mindig elképedek, hogyan képesek erre?

Nem hiszem, hogy önöknél csak népszerű könyveket olvasnak a metrón. Abban viszont biztos vagyok, hogy a metró tipikusan az a hely, ahol beszélgetés helyett az emberek inkább olvasnak. Újságokat, könyveket, utazási magazinokat. Vagy zenét hallgatnak, sok esetben olyan hangerővel, hogy az már zavarja a mellettük ülőket, akik éppen olvasni próbálnak.

Grégoire Delacourt Forrás: Bruno Charoy

Mitől ilyen népszerűek ezek a kötetek?

Jean d’Ormesson egyszer azt mondta, a jó könyv csak egy könyv, amit jó olvasni.

Néha hajlamos vagyok azt gondolni, az emberek azért olvasnak bestsellereket, mert nem kíván tőlük túl sok figyelmet.

Ami engem illet, a Veszedelmes viszonyok számomra még mindig, 200 év után is bestsellernek számít, mégis képes teljesen lekötni a figyelmemet.

Sokat olvas? Ki a kedvenc írója?

A krimiszerzők közül Lawrence Block a kedvencem, a kortárs amerikai regényírók közül Laura Kasischske. Olyan vagyok, mint a szivacs. A tudományos-fantasztikus regényeket leszámítva mindenféle könyvet szívesen olvasok. Egyszerűen imádom ezt a dolgot. Ha tehetném, minden könyvet együltő helyemben olvasnék el.

Bárhol és bármikor képes olvasni?

Az olvasás számomra örömforrás, ezért szeretem kényelembe helyezni magam hozzá. A metró nálam szóba sem jöhet.

Jocelyne-t, a vidéki kisvárosban élő rövidáruboltost 22 év házasság után egy nap hatalmas szerencse éri: nyer a lottón. Bármit megvehetne magának, amit csak akar, őt mégis az foglalkoztatja, nem éppen most veszít-e el mindent, ami fontos volt számára. Mi teszi a Vágyaim listáját érdekessé és eredetivé?

Jocelyne története számomra arról szól, hogy akkor maradhatunk boldogok, ha felismerjük, olyasmire vágyunk igazán, ami már eleve a miénk.

Forrás: Bruno Charoy

Számomra nagyon úgy tűnik, hogy az álmai életét éli. Van bakancslistája?

Nincsenek aktuális, megvalósításra váró álmaim. Ha mégis teljesül egy-egy vágyam, az mindig nagy meglepetés és óriási öröm. De ezek nem változtatják meg az életem.

Sikeres, befutott íróként kinek a véleményére ad igazán? A családéra, a barátokéra, a kritikusokéra vagy az olvasókéra?

Kizárólag a feleségem, a szerkesztőm és az olvasóim visszajelzése számít igazán.

A rajongói már alig várták az új könyve megjelenését, a kritika azonban általában szkeptikusan fogadja a népszerű szerzők könyveit. Hogy bírja a negatív kritikát?

Sosem bírálom a kritikát. Az igazat megvallva, egy kicsit helyettük is szégyenkezem, mert ahelyett, hogy egy kis érdeklődést és nyitottságot mutatnának, a könyveket már jó előre beskatulyázzák. Vagy arról van szó, hogy igazából semmit sem szeretnek?

Reklámügynökséget vezet Párizsban. Milyen terméknek tartja a Vágyaim listáját, és milyen márka Grégoire Delacourt?

A Vágyaim listája egy boldogságpirula, Grégoire Delacourt pedig egy komoly márka.

Forrás: Bruno Charoy

Hogyan tervezné meg a Vágyaim listája reklámkampányát, ha a költségek nem számítanának?

Reklámfilmet rendeznék, a főszereplője pedig egy olyan könyvet olvasna, amely egy 18 milliós lottónyereménnyel ér fel.

Mit gondol a szerzői kiadásokról?

Lehetővé teszik, hogy az emberek megosszák a családi történeteiket és az emlékeiket a szeretteikkel. Ebben az a tiszteletre méltó, hogy a szerzői kiadás tulajdonképpen azt garantálja, hogy ezek az emlékek tartósan megmaradnak.

El tudja képzelni, hogy egyszer majd saját maga jelenteti meg az egyik könyvét?

Nem, a szerkesztés túl sok munkát követelne tőlem.

Min dolgozik most?

Most éppen az egyik ügyfelemnek próbálok segíteni, hogy minél többet eladhasson a bútoraiból.

Grégoire Delacourt

A reklámszakemberként dolgozó Grégoire Delacourt Franciaország egyik legnépszerűbb írója. Már első könyve, a Te vagy az író a családban is számos díjat nyert, de a 2012-ben megjelent Vágyaim listája közel félmillió példányban kelt el. A regényből színdarab és filmváltozat is készült.