Szavazzon a nemzet színészére!

Sztankay és Avar, címlapi 2:1
Vágólapra másolva!
A múlt héten két nagy színészt veszítettünk el, Sztankay Istvánt és Avar Istvánt. Mindketten pótolhatatlan, meghatározó színészegyéniségek voltak, akiknek jelentőségét a szakma azzal is elismerte, hogy a nemzet színésze címet adományozta nekik.
Vágólapra másolva!

A nemzet színésze cím 14 éve, 2000 augusztusa óta létezik. Az alapító okirat tanúsága szerint olyan művészek érdemesek az elnyerésére, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet és a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése terén kimagasló érdemeket szereztek. A címet csak olyan színművész kaphatja meg, aki elmúlt 62 éves, 40 évet töltött a színészi pályán, vagy minimum 20 évig volt a Nemzeti Színház tagja.

A nemzeti színésze címet egy időben 12 művész viselheti. Ők választhatnak új tagot elhunyt társuk helyett, nő helyett nőt, férfi helyett férfit. Most tehát két hely is megüresedett, és máris megindult a találgatás, kik kaphatják meg a megtisztelő címet és a vele járó havi nettó 630 ezer forintos juttatást. Az Origo is összeállította a saját jelöltlistáját, amelyre ön is szavazhat!